Unul dintre cele mai recente comunicate de presă emise din  dispoziţia preşedintelui Klaus Iohannis asigura că CSAT a verificat pin instituţiile abilitate, veridicitatea declaraţiilor depuse de magistraţi. Mai mult, Iohannis asigură într-un mod oficial faptul că personalul de specialitate juridică din România nu are infiltraţi informatori ai securităţii. Aceste aspecte au stârnit numeroase reacţii în lumea justiţiei, însă două voci importante din Cluj au ales să îşi facă auzită opinia bine fondată. Vorbim de judecătoarea şi şefa UNJR, Dana Gîrbovan şi de judecătoarea Adina Lupea.

Spre deosebire  de Iohannis cele două au ales să îşi exprime poziţia faţă de această speţă pe paginile proprii de socializare. Atât Lupea cât şi Gîrbovan nu se află în tabăra celor ce au crezut informaţiile comunicate de preşedinte.

 

Iohannis: Nu avem informatori SRI printre procurori

Preşedintele României a detaliat faptul că s-a urmat o procedură prin care CSM a verificat magistraţii, procurorii şi personalul instanţelor judecătoreşti şi ale  parchetelor pentru a găsi dacă vreunul dintre aceştia ar fi informator SRI sau colaboratori sub acoperire. Conform rezultatelor CSM, greu de crezut, răspunsul a fost unul negativ.

„Din dispoziţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în anul 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, prin instituţiile abilitate, la solicitările Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Ministrului Justiţiei, veridicitatea declaraţiilor judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în sensul că cei în cauză nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Rezultatele verificărilor au fost comunicate atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Ministerului Justiţiei, în funcţie de instituţia care a solicitat efectuarea acestora”, se arată în comunicatul de pe site-ul oficial al administraţiei prezidenţiale.

iohannis

 

Gîrbovan vrea documente oficiale sau va da CSAT în judecată

Preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, judecătoarea Dana Gîrbovan, îi aminteşte lui Klaus Iohannis că încă nu a răspuns solicitării de a face publice hotărârile Consiliului Suprem de Apărară a Ţării privind implicarea serviciilor în Justiţie, conform Luju.ro . Mai mult, Gîrbovan îi transmite lui Iohannis că, în cazul în care acest răspuns va întârzia să vina, UNJR ia în calcul posibilitatea de a acţionă în instanţă CSAT, astfel încât aceste hotărâri să devină publice. Reacţia judecătoarei are loc după ce Administraţia Prezidenţială a anunţat, luni 18 ianuarie 2015, printr-un comunicat sec şi deloc detaliat, că în urmă verificărilor s-a stabilit că nu există colaboratori sau acoperiţi ai serviciilor secrete printre magistraţi.

Într-o postare pe pagină să de Facebook, Dana Gîrbovan consideră că reacţia lui Klaus Iohannis privind acoperiţii din rândul judecătorilor şi procurorilor este doar un prim pas către clarificarea unei probleme vechi de ani de zile. Şefa UNJR precizează însă că aşteaptă deciziile şi documentele oficiale pe bază cărora se întemeiază această constatare, cum că nu ar fi acoperiţi printre magistraţi, pentru a se vedea pe ce perioadă de timp au fost făcute verificările şi care au fost serviciile de informaţii vizate de respectivele verificări.

 

Prezentăm postarea judecătoarei Dana Gîrbovan, preşedintă UNJR:

„Reacţia publică a Preşedinţiei României, prin care anunţa că s-au făcut verificări în privinţă acoperiţilor din justiţie, este doar un prim pas spre clarificarea unei probleme care trebuia de ani de zile elucidată. Legea, intrată în vigoare acum mai bine de 10 ani, prevede că declaraţiile anuale pe proprie răspundere ale magistraţilor, că nu sunt agenţi acoperiţi, trebuie verificate de către CSAT, lucru care nu s-a făcut până acum.

Aşteptăm publicarea acestor decizii şi a documentelor oficiale pe care se întemeiază, pentru a vedea pe ce perioadă de timp au fost făcute verificările şi care au fost serviciile secrete vizate de aceste verificări.

Reamintesc pe această cale Preşedinţiei României şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării că nici până azi nu a răspuns solicitării UNJR de a face publice deciziile CSAT „referitoare la relaţia dintre serviciile secrete ale statului cu justiţia, precum şi atribuţiile acestor servicii în domeniul combaterii infracţionalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi luptă împotrivă crimei organizate”.

Nu se poate vorbi despre o normalitate democratică în România până când relaţia servicii secrete-justiţie nu e perfect transparenţa.

Preşedinţia a depăşit deja termenul legal de a răspunde solicitării noastre de comunicare a acestor decizii CSAT. Dacă nu vom primi răspuns nici în următoarele zile, vom lua în considerare posibilitatea acţionarii CSAT în judecată, pentru că aceste hotărâri în bază cărora serviciile secrete sunt implicate în justiţie să devină publice.

Dreptul la un proces echitabil şi o justiţie independenţa este recunoscut şi garantat de Constituţie pentru fiecare cetăţean al acestei ţări. Acest drept nu poate fi efectiv garantat atâta vreme cât există posibilitatea unor influenţe sau implicări în actul de justiţie ale serviciilor secrete, în bază unor decizii care sunt secrete”

 

adina lupea 1 pentru trimitere

Lupea: „Nu punem plombe calului troian. Îi facem implanturi de porţelan!”

Comunicatul preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit cărora nu ar există acoperiţi ai serviciilor secrete în Justiţie, este departe de a mulţumi judecătorii din România. Dimpotrivă, reacţiile faţă de poziţia Administraţiei Prezidenţiale în această problemă nu sunt deloc favorabile. Pe lângă faptul că nu a detaliat cum s-a ajuns la constatarea că nu ar există acoperiţi în rândul judecătorilor şi procurorilor, Preşedinţia continuă să nu răspundă la solicitarea UNJR privind hotărârile CSAT referitoare la implicarea serviciilor în actul de Justiţie. Şi nu este numai atât. Există şi alte probleme ce întârzie să fie elucidate.

Unele dintre ele au fost semnalate, la scurt timp după comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, de judecătoarea Adina Daria Lupea-Aghinita de la Secţia penală a Curţii de Apel Cluj, unul dintre puţinii magistraţi care au curajul să condamne derapajele din justiţie şi pe cele ale instituţiilor de forţă.

Adina Daria Lupea-Aghinia: „Dar stau aşa să mă întreb…CSAT trebuia să facă asta anual. De ce s-a simţit acum nevoia unui comunicat? Să închidă gură magistraţilor?”

De asemenea, judecătoarea Adina Daria Lupea-Aghinita mai atrage atenţia asupra unui alt aspect care ar trebui clarificat. Şi anume cel referitor la faptul că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Ionuţ Matei, în corespondentele purtate cu SRI şi PICCJ-DNA, se semnează cu titulatură de „Seful Structurii de securitate” şi nu cu cea firească de „judecător, vicepreşedinte al ICCJ”.

Iată postarea judecătoarei Adina Daria Lupea-Aghinita de la Secţia penală a Curţii de Apel Cluj:

„După o tăcere inexplicabilă de câteva luni, Administraţia Prezidenţială ne oferă un răspuns năucitor…ne-a verificat CSAT pe toţi…Suntem curaţi că lacrimă!

Nu contează că nimeni nu a lămurit ce este cu ‘câmpul tactic’, nu contează nici de ce au fost solicitaţi magistraţii să semneze angajamente, peste jurământul depus la intrarea în profesie.

Nu mai contează că nimeni nu lămureşte problema de ce vicepreşedintele ÎCCJ îşi semnează adresele cu denumirea ‘Şeful serviciului de securitate’ în loc să semneze firesc ‘Judecător, vicepreşedinte al ÎCCJ’.

Este un răspuns oficial…şi asta este.

Dar stau aşa să mă întreb…CSAT trebuia să facă asta anual. De ce s-a simţit acum nevoia unui comunicat? Să închidă gură magistraţilor?

M-am înşelat…Nu punem plombe calului troian. Îi facem implanturi de porţelan!”.

 

Necesitatea de a pune prune în gura opiniei publice

În cazul în care Administraţia Prezidenţială şi CSAT nu va  lămuri aspectele menţionate de cele două judecătoare din Cluj,increderea in  sistemul justiţiei va ajunge la zero absolut . Practic, fără dovezi că magistraţii sunt „curaţi”, securistii rămân în siguranţă infiltraţi în instanţele judecătoreşti şi nu numai, condamnând şi distrugand la ordin oameni si destine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.