Dosarul în care Dana Hosu este cercetată pentru că ar fi dat o mărturie mincinoasă în faţa procurorilor în legătură cu dosarul jafului de BT a continuat joi, 1 iulie din nou cu uşile închise. Imediat după începerea şedinţei de judecată, judecătoarea Betrice Birau a declarat şedinta secretă, motivând decizia pe prevederile Codului de Procedura Penală. Doar că, în afara reprezentanţilor mass-media, care au fost obligaţi să părăsească sala de judecată, celalalte persoane, dintre care şi câţiva studenţi la Facultatea de Drept, care doar asistau la acest proces, au fost lăsate să rămână în sala de judecată. Dan Hosu, sotul Danei Hosu s-a declarat foarte nemulţumit de faptul că studenţii au avut dreptul să asiste la proces dar dânsul nu.
Până acum, procesul de mărturie mincinoasă înaintat de procurori nu a avut un termen care să nu fie controversat. La primul termen, familia Hosu a încasat o puternică lovitură financiară, după ce instanţa le-a aplicat două amenzi de câte 5000 de lei, Codul de Procedură Penală menţionând că “manifestarile ireverentioase ale partilor, aparatorilor acestora, martorilor, expertilor, interpretilor sau ale oricaror alte persoane, fata de judecator sau procuror” se pedepsesc cu amendă de la 500 şa 5000 de lei. Cu alte cuvinte, instanţa a acordat două amenzi înspre limita lor maximă, caz destul de rar întâlnit.
La data de 24 iunie 2010 instanţa, la cererea procurorului, şi după ascultarea apărătorului acestora, avocatul Cosmin Bodescu, a decis ca sedinţa de judecată să fie una secretă, toţi cei prezenţi, cu excepţia părţilor şi a apărătorului, fiind nevoiţi să iasă din sală. Instanţa a considerat că se impune judecarea cu şedinşă secretă pentru a asigura o bună înfăptuire a actului de justiţie, şi pentru a mai domoli mediatizarea excesivă de care are parte cazul.
La termenul anterior martorul Liviu Miclăuş a confirmat alibiul lui Andrei Hosu declarând : “Eu am ajuns acasă şi am fost către magazin unde m-am întâlnit cu domnul Rostaş şi l-am întrebat cu ce ocazie pe la Cluj. Am văzut şi un grup de baieţi printre care era şi Andrei Hosu”. Imediat după ce acesta a terminat fraza, procurorul de caz s-a ridicat în picioare anunţând că se sesizează din oficiu în privinţa mărturiei mincinoase în cazul martorului. În acelaşi mod, procurorul a decis să facă o nouă plângere penală împortiva martorului Boroş Martin Dorel, complicând pe acestă cale şi mai mult procesul, asta după ce martorii au fost audiaţi aproape 6 ore. Una dintre martorele cheie, şi anume Coste Daniela, nu a putut fi prezentă, fiind plecată în Italia. La proces a venit soţul ei, dar cum nici acesta nu avea dreptul de a participa la şedinţa, şi el a fost nevoit să părăsească sala de judecată.
Ca fundament legal, pronunţarea unei sedinţe de judecată ca fiind secretă îşi are sediul materiei în articolul 290 alin 2 din Codul de procedură penală care menţionează că: „Dacă judecarea în sedinţă publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, instanţa, la cererea procurorului, a parţilor ori din oficiu, poate declara sedinţa secretă pentru tot cursul sau pentru o anumită parte a judecării cauzei.
Probele ştiinţifice vs declaraţiile martorilor
Familia Hosu a declarat mereu că nu au nimic de ascuns, îndemnând mereu la transparentă. Acest lucru rezultă şi din demersurile pe care le întreprind pentru aflarea adevărului.
Dana Hosu, mama lui Andrei Hosu, tânărul care alături de Bogdan Baciu este suspectat de comiterea jafului de la Banca Transilvania din februarie 2009, a trecut testul poligrafic. Potrivit rezultatului, fiul acesteia nu ar fi avut cum să fie autorul jafului pentru că la ora evenimentului se afla alături de mama sa. Testul cu aparatul poligraf a fost efectuat de Dana Hosu la începutul săptămânii trecute, la un laborator specializat din Bucuresti.
Avocatul Vlad Hosu a declarat că rezultatul testului poligraf va fi folosit în dosarul de la Judecatoria Cluj-Napoca în care Dana Hosu, alături de alţi doi martori, este acuzată că ar fi depus mărturie mincinoasă în faţa procurorilor ţi ar fi încercat să influenţeze declaraţiile altor martori. “Acesta a precizat că vor folosi rezultatul testului poligrafic şi în dosarul jafului de la Banca Transilvania care se află pe rolul Tribunalului Cluj.
Cât priveşte declaraţiile martorilor, dosarut jafului de la BT pare să includă cela mai multe răsturnări de situaţie şi cele mai multe amnezii subite. Un martor chemat la o recunoaştere de grup în urmă cu o săptămână, la care au participat şi Hosu si Baciu, şi-a schimbat declaraţia cu privire la jafului de la Lukoil. Iniţial, acesta a nominalizat o altă persoană, doar ca după aceea să se răzgândească, amintindu-şi că ar fi de fapt Andrei Hosu.
Interesant este că acum două săptămâni, avocatii celor doi au aratat ca Hosu si Baciu au fost adusi de la penitenciarul Gherla special pentru a participa alaturi de alti suspecti la o recunoastere de grup. Recunoasterea a fost făcută chiar de către un martor care spune că i-ar fi văzut pe autorii jafului după ce aceştia fugeau de la benzinărie. La momentul respectiv, chiar înainte ca martorul sa intre în sală, avocatul Vlad Hosu a cerut să schimbe numerele tuturor celor şase suspecţi. Imediat după aceea, martorul a recunoscut numerele memorate dinainte, doar că de data asta nu mai erau Bogdan Baciu şi Andrei Hosu.
Până acum, declaraţiile martorilor a fost mai mult de folos procurorilor, decât apărării.
Singura mărturie care vine în ajutorul apărării lui Andrei Hosu este cea a unei cliente e băncii care se afla în sucursală când a avut loc tâlharia. Martorul cheie Ana Mureşan, care se afla în interiorul băncii împreună cu soţul ei pentru a ridica nişte bani,descrie ce îşi aminteşte din cele întâmplate. Aceasta a precizat că ea se îndrepta spre centrul băncii când jaful a început şi de frică s-a aşezat imediat jos. Timp de o secundă, aceasta s-a întors să vadă ce se întâmplă dar nu poate preciza detalii cu privire la înălţime sau încăţăminte, doar că jefuitorul care se afla lângă ea avea faţa acoperită, haine negre şi un pistor în mână.
Jaful de la benzinaria Lukoil, din cartierul Manastur, s-a produs a fost produs la aproximativ o luna după atacul de la Banca Transilvania. Atunci, în 21 martie 2009, o persoana de sex masculin a patruns noaptea în interiorul benzinariei şi a amenintat angajatii benzinariei cu un pistol. Atacatorul a plecat cu 1.400 de lei în timp ce Andrei Hosu şi Bogdan Baciu sunt presupuşi că ar fi jefuit peste 60.000 de euro.
Andrei Tomoş