Dâncu propune “curatenia cu bisturiul” # PSD a gresit când a sprijinit guvernul Tariceanu II # Liberalii tradeaza orice cauza # Mircea Geoana trebuie sa grabeasca reforma # Trebuie eliminate javrele batrâne pentru care partidul este doar o cârpa de sters pe picioare# Sageata liberala se îndrepta cu vârful în jos, sub greutatea caltabosului.
Gazeta: Care este perceptia dumneavoastra asupra jocurilor politice ale principalelor partide politice?
Vasile Dâncu: Partidele joaca haotic, dupa o partitura care nu are prea mare legatura cu interesul national. Se face tot mai mult o apropiere între nomenclatura rosie si noua oligarhie. A se vedea cum si cine a sustinut motiunea de cenzura recenta.
Gazeta: Credeti ca PNL va avea soarta PNT?
Vasile Dâncu: Nu sunt prea departe, dar cred totusi ca nu se va întâmpla asta. Taranisti nu au avut bani si au fost prea rigizi politic. Au crezut în valori si asta i-a pierdut. În curvasaria româneasca taranistii au fost victime sigure ale liberalilor si democratilor. Nu au avut destula suplete si nici nu s-au preocupat sa aduca specialisti în echipa lor. Este pacat ca au iesit de pe scena politica. Liberalii se îndoaie cum bate vântul, tradeaza orice cauza a liberalismului pentru a ramâne la putere, se aliaza cu Iliescu si cu Vadim. Taranistii au cazut, dar nu au pierdut tot respectul societatii, daca liberalii ar cadea la fel, nu ar stârni multe regrete.
Gazeta: Sunteti multumit de activitatea domnului Mircea Geoana în fruntea partidului?
Vasile Dâncu: Nu am demisionat din echipa de prea multa satisfactie. Dar nici nu as vrea ca istoria sa faca pasi înapoi. Mircea Geoana a suferit la motiune un esec grav, întreaga conducere este intr-o situatie jenanta, o situatie fara precedent în viata politica româneasca. Mi-e rusine mie, ca vicepresedinte demisionat, de situatia actualei conduceri. Am avut dreptate în cele mai negre preziceri ale mele, desi as fi vrut sa fie distopii fanteziste. Ce poate face Mircea Geoana si colegii vicepresedinti? Curatenie rapida si reforma. Trebuie sa eliminam paralelismele de autoritate si toate formele de leadership artificial. Trebuie pastrati batrânii intelepti, dar eliminate javrele batrâne pentru care partidul este doar o carpa de sters pe picioare. Trebuie sa terminam urgent cu resturile bolsevice si cu sinecurile pentru scursorile vechiului regim. Cangrena ce a cuprins stânga româneasca are nevoie de bisturiu. Trebuie redeschisa competitia în organizatiile locale si continuata descentralizarea pe care în ultimele luni a sufocata de câtiva smecheri din conducere. Trebuie facute multe lucruri, am scris sute de pagini în programele noastre încât am obosit sa le repet. Daca nimic din toate acestea nu se va întâmpla atunci Presedintia si legitimitatea actualei echipe se vor pune în discutie.
Gazeta: Legat de întrebarea anterioara, daca mâine ar avea loc alegeri pentru functia suprema în partid i-ati acorda un vot de încredere lui Mircea Geoana?
Vasile Dâncu: Depinde de alternativa. Nimeni nu este valoros în sine, în viata politica, electoratul judeca mereu prin comparatie. Mircea Geoana nu este prostanac, întelege sigur ce are de facut. N-o sa înteleg niciodata de ce face tot ceea ce îl fragilizeaza, pe el si partidul, de ce nu grabeste reforma si schimbarea oamenilor. Când mereu îi aduci pe dusmani la masa ta, îti pierzi prietenii. Când îl ridici de jos pe adversarul învins si îl stergi de praf sau îl consolezi, esti perceput ca fiind unul de la Crucea Rosie, în nici un caz un mare învingator!
Gazeta: În anul în curs, PSD a facut câteva miscari politice riscante, de pe urma carora nu s-ar putea spune ca a avut ceva de câstigat: a sustinut într-o oarecare masura Guvernul Tariceanu II, a încercat sa-l dea jos pe Basescu, a încercat sa dea jos Guvernul Tariceanu II. Ce sa mai înteleaga alegatorul de rând din acest “parcurs” al principalului partid de opozitie?
Vasile Dâncu: Un partid care se cauta pe sine, un partid în care nu au disparut sulfele bolsevice si golanii tranzitiei. Uneori nu putem, alteori ne împiedicam în interesele unora. Stânga, ca si dreapta, începe sa intre în criza în Europa si noi vom vedea asta si la alte partide. Este o fuga spre centru a electoratului si partidele vor fi obligate sa se adapteze. Dincolo de astea, viata politica a noastra este atât de haotica încât si parcursul partidelor, privit în singularitate, pare aiurea. În fond este exact mersul politicii românesti si al României. În opozitie poti sa încerci toate variantele, doar doua lucruri nu ai voie sa faci: sa tradezi electoratul tau si sa-i sprijini pe cei de la putere. Noi am avut momente când am facut ambele lucruri la presiunea unor lideri iresponsabili.
Gazeta: În acelasi context, ne puteti spune, care ar fi, în opinia dumneavoastra “strategia câstigatoare” pe care ar trebui sa o adopte PSD, în prezent: sa-si consolideze pozitia de partid de opozitie si sa duca o “lupta de gherila” împotriva actualului Executiv pâna la viitoarele alegeri sau sa intre la guvernare alaturi de PNL?
Vasile Dâncu: O singura formula exista, complexa, dar una singura: opozitie puternica la adresa guvernantilor, întinerire a partidului, adaptarea la realitate si împacarea cu tara, curajul de a recunoaste greselile stângii din ultimii 17 ani. Cel mai avantajos pentru noi ar fi fost sa ramânem în opozitie, iar guvernarea sa fie asumata de o formula de dreapta, indiferent de configuratie. Am fi putut sa depasim 30% în conditiile unei opozitii cinstite si ferme. Numai din opozitie se ajunge la putere, deocamdata asta este regula. Nici un proiect de tipul contract politic pe termen lung cu PD si alte partide nu ar fi fost dezavantajos, daca s-ar fi realizat o guvernare performanta, în interes national si fara scandalul politic. Cea mai rea era situatia de sustinere mascata a guvernului, un act de o imoralitate pe care electoratul o taxeaza. Sper ca macar de astazi încolo sa ne manifestam ca un partid de opozitie, îmi place sa cred ca se mai poate face ceva.
Gazeta: Cum apreciati activitatea desfasurata de Guvernul în exercitiu? Care credeti ca sunt “greselile de parcurs” ale lui Calin Popescu Tariceanu?
Vasile Dâncu: Guvern lipsit de strategie si coloana vertebrala, cedeaza de la legea pensiilor fiind relevanta în conditiile în care recunosc ca nu exista bani. O politica de dreapta care accentueaza polarizarea sociala (dreapta europeana armonizeaza stimularea initiativei cu politici de coeziune sociala), gestiune populista si netransparenta a bugetului (peste 30% din buget nu trece prin Parlament), incompetenta si lipsa de responsabilitate în atragerea de fonduri europene (nu s-a obtinut nici un leu pentru agricultura – pâna în prezent, desi aveam prevazuta din Fondul European pentru Dezvoltare Rurala, suma de 577 de milioane de euro pentru 2007). Incompetenta unor ministri este o alta slabiciune, dar lucrul cel mai grav este dezechilibrarea economiei romanesti: un guvern liberal care face crestere economica din importuri, aduce deficit de cont curent de 14% din PIB. Codul fiscal a fost schimbat de 4 ori deja (fara respectarea legii), centralism (marii contribuabili mutati la finantele Capitalei), nici o solutie pentru învatamânt, sanatate sau justitie. …si multe altele.
Gazeta: În ultima perioada s-a resimtit o racire între asa zisul Grup de la Cluj si conducerea centrala a PSD. În acelasi context, domnul Vasile Puscas a refuzat un loc eligibil pe listele europarlamentare ale PSD. Care este motivul?
Vasile Dâncu: Nu avem nici o raceala. Înca de la început am lansat reforma si ideea de schimare a PSD. Nu ne lasam si nici nu facem concesii. Am stiut ca nu va fi usor si ca se vor opune toti sinecuristii si toti cei care câstiga ceva din centralism. Este mai greu decât am crezut dat Bucurestiul si-a pierdut puterea simbolica. Când încearca sa-l elimine pe Puscas sau pe mine, arata doar ca nu sunt în stare sa gestioneze schimbarea.
Gazeta: Cum apreciati razboiul dintre ministrul Justitiei si DNA?
Vasile Dâncu: Este o rusine si o pata pe obrazul României. Guvernul ar vrea sa ne întoarcem în urma. Acest lucru este imposibil. Din aceasta lupta pierdem toti si nici justitie nu se face. Telejustitia este daunatoare, dar si politicienii trebuie sa înteleaga ca odata cu UE s-a terminat cu furatul în haita.
Gazeta: Dar scandalul mediatic legat de fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remes?
Vasile Dâncu: Un moment al adevarului pentru clasa politica, o adevarata motiune de cenzura. Vad, însa, ca tapii ispasitori sunt jurnalistii … culmea nerusinarii politicienilor. Altii au început sa spuna ca în România se fura de 2000 de ani, deci merita sa-i felicitam pe liberali. Sageata liberala se îndrepta cu vârful în jos, sub greutatea caltabosului.
Augustin Stanciu