Europarlamentarul român Daniel Buda a anunțat că în momentul de față, Comisia Europeană urmărește 24 de cazuri împotriva mai multor state membre pentru încălcări ale legislației privind serviciile. Aceste decizii sunt luate pentru a asigura punerea corectă în aplicare a normelor care vizează buna funcționare a pieței unice a serviciilor. Comisia este hotărâtă să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a continua să elimine barierele din calea întreprinderilor care doresc să ofere servicii transfrontaliere și pentru a le facilita activitatea.


„Acțiunile de asigurare a respectării legislației adoptate astăzi abordează eșecurile statelor membre de a integra în mod corespunzător normele fundamentale ale pieței unice în propriile cadre juridice naționale în timp util sau neasigurarea faptului că cadrul juridic național respectă normele UE, creând astfel obstacole în sectoarele importante ale serviciilor. Directiva privind serviciile vizează eliminarea barierelor din calea comerțului cu servicii în cadrul #UE”, a scris liderul PNL Cluj pe o rețea de socializare.

Daniel Buda a enumerat măsurile pe care Comisia Europeană le-a luat în ceea ce privește simplificarea procedurilor adminisrative pentru furnizorii de servicii.
▶️ Interzicerea comunicărilor comerciale ale avocaților
Comisia a decis să deschidă o încălcare împotriva Maltei, Poloniei și Sloveniei pentru că au instituit o interdicție totală privind publicitatea activităților avocaților care contravin Directivei privind serviciile.
▶️ Bariere în calea activităților agenților imobiliari
Comisia a decis să deschidă o încălcare împotriva Ciprului pentru că a instituit interdicții de a face echipă cu alte profesii din domeniul agențiilor imobiliare și Slovenia pentru stabilirea unor tarife minime pentru anumite servicii de intermediere imobiliară.
▶️ Servicii de construcții
Comisia a decis să deschidă o încălcare împotriva Belgiei pentru că a instituit un sistem de garantare disproporționat care obligă anumiți furnizori de servicii de construcții să plătească o garanție financiară pentru a acoperi plățile efectuate de clienții lor.
▶️ Concesiuni costiere
Comisia a decis să deschidă o încălcare împotriva Spaniei pentru că nu a asigurat o procedură de selecție transparentă și imparțială pentru acordarea concesiunilor referitoare la zonele de coastă. În plus, potrivit Comisiei, există posibilitatea de a prelungi concesiunile existente cu până la 75 de ani fără justificare contravine normelor UE.
❗ Necesitatea de a elimina barierele din domeniul serviciilor este deosebit de acută: 60 % din barierele cu care s-au confruntat întreprinderile în urmă cu 20 de ani există încă, potrivit Raportului anual privind piața unică, publicat recent.
➡️ Comisia a elaborat o abordare multidimensională de asigurare a respectării legislației, care include nu numai acțiuni specifice și strategice „clasice” de asigurare a respectării legislației, ci și colaborarea cu statele membre în cadrul unor foruri precum Grupul operativ pentru asigurarea respectării legislației privind piața unică (SMET) și alte grupuri de experți specifice”, a conchis Daniel Buda.

Citește și: Radu Molnar dă de pământ cu Ministerul Familiei: Funcționează doar cu scopul de a susține marea familie extinsă a social-democraților și șansa lor la îmbogățire

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here