Europarlamentarul Daniel Buda a scris, pe o rețea de socializare, că agricultorii ucraineni merită tot respectul pentru modul în care încearcă în astfel de vremuri să își păstreze producția agricolă, în primul rând pentru a-și asigura cu hrană propria populație dar și pentru a reuși să-și aducă contribuția la exportul de cereale, la hrănirea lumii.

„Îmi exprim solidaritatea pentru toate eforturile făcute în Ucraina în urma acestui război profund nedrept și pe care ni-l dorim cu toții cât se poate de repede ca fiind încheiat, pentru că ne afectează într-o formă sau alta viețile tuturor. În schimbul de opinii din această dimineață din cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, cu reprezentanții Forumului național agrar ucrainean, am avut câteva chestiuni punctuale de aflat, legat de ceea ce înseamnă pe de-o parte producția, dar mai ales exportul de cereale care este făcut de la nivelul Ucrainei către zonele care au probleme din punct de vedere al securității alimentare, cum este Africa”, a declarat Buda.
Europarlamentarul a mai precizat că că este important să se afle la cel fel de exporturi s-au impus controale- la exporturile care pleacă în afara UE sau la controalele care vizează cerealele care rămân pe teritoriul UE.


„Facem tot ceea ce este necesar pentru ca Ucraina să-și păstreze capacitatea de producție și să fie în același timp parte integrantă în asigurarea securității alimentare la nivel european și mondial iar aceste discuții sunt cruciale pentru a întreprinde demersurile necesare. Doamna Didukh Mariia , reprezentanta Forumului național agrar ucrainean, mi-a oferit câteva explicații: “Cât privește rezerva de cereale pe care o avem, este dificil pentru mine să vă dau o cifră exactă pentru că avem teritorii ocupate în care agricultorii au efectuat campanie de însămânțare, iar din moment ce teritoriile sunt ocupate nu știm dacă ei vor putea recolta. Avem în continuare 18 mil de tone de exportat.
Cât privește capacitatea culoarelor de solidaritate, 3.5 mil de tone pe lună, plus 3 mil de tone prin coridorul de la Marea Neagră.
În legătură cu controalele veterinare, siguranța alimentară este extrem de importantă însă controalele care ne afectează sunt la semințe și cereale, nu la șeptel. De aceea am vorbit de simplificarea și facilitarea acestor tipuri de controale pentru a înlesni exporturile. În ceea ce privește alte produse pe care le exportăm, sigur că ele fac obiectul tuturor controalelor veterinare care se impun”, a conchis Daniel Buda.

Citește și: Fostul rector UMF Cluj Napoca, Marius Bojiță, și patru profesoare de la Facultatea de Nutriție așteaptă prescripția

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.