Europarlamentarul Daniel Buda a declarat că în 2020, în UE existau 9,1 milioane de ferme. Se estimează că acestea sunt cu 5,3 milioane mai puține ferme decât în 2005 (echivalentul unui declin de aproximativ 37%).
Deși în 2020 existau mai puține ferme de toate tipurile în UE decât în 2005, scăderile în unele tipuri de ferme au fost mult mai accentuate decât altele:
- au fost cu 2,6 milioane mai puține ferme mixte
- cu 1,6 milioane mai puține ferme specializate în zootehnie
- cu 0,9 milioane mai puține ferme specializate în culturi
- Puțin mai mult de o cincime (22 %) din fermele din UE au fost ferme zootehnice specializate, specializarea în sectorul produselor lactate fiind cel mai frecvent tip (5 % din totalul fermelor), urmată de creșterea și îngrășarea bovinelor, păsări de curte și ovine, caprine și alte animale de pășunat (fiecare 4 %).
- „În 2020, puțin sub o cincime (19 %) din totalul exploatațiilor agricole din UE erau ferme mixte, ceea ce înseamnă că acestea aveau mai multe culturi și/sau animale fără o singură activitate care să reprezinte cel puțin două treimi din producția standard.
📍 În termeni generali, s-au observat proporții mari de ferme specializate în culturi în multe țări din Europa de Est, cum ar fi Bulgaria (73%), Ungaria (72%) și România (67%), precum și în țări mediteraneene precum Grecia (74%), Malta (63%) și Croația (61%). Fermele specializate de creștere a animalelor au fost mai răspândite în mai multe țări din nord-vestul Europei, cum ar fi Luxemburg (82% din totalul fermelor), Irlanda (79%) și Țările de Jos (58%)”, a conchis Daniel Buda.
Citește și: Percheziții DNA la Protectia Consumatorilor Cluj. Comisarii Cristian Nicula și Mircea Radu, luați în vizor
Enclosure 2
sau
Enclosure Reloaded
sau
6uild 6ack 6etter