Despre politicienii se spune că sunt oglinda societății. Însă, la fel ca în cazul altor „frați” de partid, Daniel Buda nu se mai încadrează de mult în cutumele proverbului. Daniel Buda este europarlamentar, președinte al PNL Cluj, notar public și lector la Universitatea Babeș-Bolyai. După ce s-a lansat în politică în anul 2004, averea lui Buda a început să înflorească, încasând în numai o zi de muncă sume pe care un cetățean de rând le-ar obține într-o lună.
Pe de altă parte, perioada în care nu avea bani ca să achite cheltuielile de gaz la sediul PD l-a marcat profund și își gestionează veniturile atât de bine încât a reușit să închirieze un spațiu de la Primăria Cluj-Napoca cu numai 13,8 de lei pe lună.
Daniel Buda s-a născut la data de 11 ianuarie 1970 în localitatea Românaşi, Județul Sălaj. Europarlamentarul a absolvit Facultatea de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară și Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeş-Bolyai. Încă din studenție, Buda s-a angajat pe postul de inspector în cadrul Direcţiei de protocol, secretariat, relaţii externe, mass-media la Primăria Cluj-Napoca.
Și-a început cariera politică, în iunie 2004, când a obținut funcția de consilier în Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. După nici jumătate de an, europarlamentarul devenise mâna dreaptă a primarului Emil Boc și a deprins calitățile necesare pentru a fi propulsat direct în funcția de deputat pe listele PD în Parlamentul României. A urmat o perioadă zbuciumată în care Daniel Buda s-a împărțit între dezbaterile din plenul parlamentului, cariera de avocat și cea didactică, fiind lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.
Pentru că oricărui politician îi stă bine cu un titlu de doctor, Daniel Buda a urmat trendul și, în anul 2006, și-a luat doctoratul în Filosofie, cu lucrarea „Raporturile parlamentului cu principalele instituții ale statului”, susținută la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. După două mandate de deputat, Buda a decis să mai urce o treaptă și, în anul 2014, a ajuns europarlamentar, funcție de care nu s-a mai dezlipit până în prezent. În ciuda faptului că majoritatea inițiativelor legislative susținute de Daniel Buda în Parlamentul European sunt legate de agricultură, în perioada în care era deputat, acesta a contribuit la reformarea justiției, adoptând Codul Civil, Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Civilă.
Cu toate că mai sunt numai câteva luni până la alegerile europarlamentare, președintele PNL Cluj nu a dezvăluit dacă dorește să mai candideze pentru un nou mandat la Parlamentul European.
De la sărăcie lucie, la veniturile anuale de peste un milion de lei și apartamente de 500.000 euro la Bruxelles
Averea lui Daniel Buda a început să înflorească în anul 2004, când în declarația sa de avere au fost înregistrate patru terenuri agricole, două apartamente și o casă de vacanță. Singurul bun deținut de acesta înainte să ajungă în Camera Deputaților este un apartament de 73 mp. La acea vreme, europarlamentarul conducea o Mașină Dacia din 1984 și avea în conturi peste 16.000 de euro. Cu toate acestea, apropiații lui au relatat cum, la începutul anilor 2000, Buda nu-și permitea nici măcar să contribuie la cheltuielile de gaz pentru sediul PD din Cluj-Napoca. Pe atunci, Buda se îmbrăca cu haine modeste și purta la ședințe pantofi împrumutați. Ba chiar a lipsit de la ședința în care a fost numit președinte al organizației PNL Cluj, scuzandu-se simplu: „îmi fată oaia!”
.Situația financiară a acestuia s-a îmbunătățit de la un an la altul, ajungând să declare în anul 2023 venituri anuale de peste un milion de lei, adică aproape 1000 de euro pe zi. Potrivit ultimei declarații de avere, Buta are șapte terenuri, cinci apartamente și o casă în Cluj-Napoca, două apartamente la Bruxelles, Belgia, și o casă de vacanță în localitatea clujeană Someșul Rece. Cu toate că au fost cumpărate în ani distincți, Daniel Buda a ținut morțiș să aducă clarificări în legătură cu cele două apartamente din Belgia, spunând că este vorba despre un singur apartament care se află pe o clădire cu două paliere. De asemenea, europarlamentarul a afirmat că investiția de 500.000 euro pentru cele două locuințe a fost una dintre greșelile pe care le-a făcut în viață.
„Este vorba de fapt de un singur apartament care se află într-o clădire pe două paliere și vă spun sincer că a fost una dintre greșelile pe care le-am făcut în viață deoarece am fost atrași de mirajul creditelor foarte ieftine în Bruxelles, apartamentele au înghițit foarte mulți bani pentru a fi renovate”, a declarat Daniel Buda.
Europarlamentarul nu pare a fi un pasionat al mașinilor de lux, așa cum sunt alți colegi de-ai săi. Dacă în anul 2004 se plimba cu o mașină Dacia din 1984, anul 2023 l-a prins cu trei autoturisme fabricate între anii 1994 și 2006.
Daniel Buda, mâna dreaptă a primarului Emil Boc
Nu mai este un secret faptul că între Daniel Buda și primarul Emil Boc există o puternică relație de prietenie. Cei doi au cunoscut o puternică ascensiune politică începând cu anul 2004 și mereu au avut grijă să-și lingă rănile unul altuia în vremurile tulburi. Astfel, nu e de mirare că Daniel Buda a închiriat de la Primăria Cluj-Napoca un spațiu în centrul orașului cu numai 13,8 lei pe lună, pentru cabinetul său de europarlamentar. Potrivit fișei de calcul a chiriei, Daniel Buda plătește 50 de bani pe metru pătrat, iar imobilul are o suprafață de 27,60 de metri pătrați. Imobilul se află în Piața Unirii nr. 1., ap. 5, iar contractul a fost aprobat în anul 2019 și va expira odată cu încetarea mandatului de europarlamentar.
Mai mult, fiica primarului, Cezara Boc, lucrează la biroul notarial al soției europarlamentarului Daniel Buda.
La primaria lu’ FUNAR!!!! a lucrat, dimpreuna cu Cioleu(pentru o scurta pereoada) Cu juma’ de norma. Pana si-a terminat facultatea de drept… si noroc cu Tanti funar care-l simpatiza, ca altfel era tare greu sa intre in Barou…tot la famiglia funar tre’ sa le multzu’ ca si-o luat licenta la prima facultate, de Vaci Oi si Capre. Ca la angajare nu o avea…