Europarlamentarul clujean a cerut prelungirea interdicției de export din Ucraina către România și către celelalte state din proximitatea graniței cu Ucraina și după 15 septembrie, cel puțin până la finalul anului.

Interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene ar putea fi prelungită până la sfârşitul anului 2023. Exporturile de grâne din Ucraina au afectat fermierii est-europeni din cauza prețurilor mai mici, se plâng aceștia.

Eurodeputatul Daniel Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare regională (AGRI), a ținut un discurs în Parlamentul European prin care a cerut prelungirea interdicției.

România a fost și va fi solidară cu Ucraina. Dar retragerea Rusiei din acordul privind tranzitul cerealelor de la Marea Neagră creează încă o problemă pentru fermierii europeni. În acest context, Comisia Europeană trebuie să-și asume responsabilitatea garantării unui tranzit de cereale din Ucraina către zonele unde într-adevăr este nevoie, fie în statele africane unde astăzi se moare de foame, fie în țările europene unde din cauza secetei există un deficit de cereale. Rămânerea acestor cereale în țările din proximitatea graniței cu Ucraina creează perturbări grave ale pieței, cu consecințe incomensurabile asupra fermierilor.

Astăzi, în România, fermierii nu-și pot valorifica producțiile de cereale la prețuri care să le acopere costurile de producție. În același timp, logistica de transport și depozitare este suprasaturată, iar compensațiile acordate din rezerva de criză nu acoperă nici măcar 2% din pierderile de venit. În acest context, solicit ferm prelungirea interdicției de export din Ucraina către România și către celelalte state din proximitatea graniței cu Ucraina și după 15 septembrie, cel puțin până la finalul anului”, a transmis Daniel Buda.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.