Europarlamentarul Daniel Buda a scris pe pagina sa de Facebook că invazia rusă în Ucraina a perturbat semnificativ piețele agricole globale în 2022. Cu toate acestea, de curând s-a observat o ușoară decelerare a creșterilor prețurilor atât pentru produsele agricole, cât și pentru factorii de producție.
„Datele Eurostat arată creșteri bruște ale prețurilor pentru agricultură în toate trimestrele 2022, atingând un nivel maxim în trimestrele II și III (T2 și T3). Cu toate acestea, în T4, s-a observat o ușoară decelerare a creșterilor prețurilor atât pentru produsele agricole, cât și pentru factorii de producție. Între trimestrul IV 2021 (T4 2021) și trimestrul IV 2022 (T4 2022), prețul mediu al UE al produselor agricole în ansamblu (producție) a crescut în special (+26 %) pentru același „coș” de produse. Cu toate acestea, aceasta a reprezentat o rată de creștere mai scăzută în comparație cu rata de variație din trimestrul precedent. S-au observat creșteri deosebit de puternice ale prețurilor la ouă (+64%), porci (+52%) și măsline (+51%)”, a scris liderul PNL, Daniel Buda.

Europarlamentarul a mai menționat faptul că în aceeași perioadă, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (și anume, inputuri care nu au legătură cu investițiile) pentru UE în ansamblu a crescut cu 27 % pentru același „coș” de inputuri, ceea ce a reprezentat o rată de creștere mai mică decât cea înregistrată între T3 2021 și T3 2022 (+36 %). În cadrul acestui coș s-au înregistrat creșteri considerabile de prețuri pentru îngrășăminte și amelioratori de sol (+55%), energie și lubrifianți (+41%) și furaje (+29%).

Citește și: Procesul constructorului care a surpat strada Victor Papilian fuge din instanțele clujene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here