Europarlamentarul clujean Daniel Buda a declarat că REPowerEU reprezintă mijlocul prin care statele UE pot face investiții suplimentare în domeniul energiei, pavând drumul spre consolidarea independenței energetice
„Uniunea Europeană trebuie să își consolideze independența energetică. RePowerEu reprezintă astfel mijlocul prin care statele membre pot face investiții suplimentare în domeniul energiei. Statele și-au înțeles deja propria responsabilitate, lucru dovedit prin faptul că sectorul energetic ocupă un loc predominant în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență”, a precizat liderul PNL Cluj.
Daniel Buda a mai precizat că în Parlamentul European, după luni de negocieri, s-a adoptat Planul RePowerEu, menit să sprijine schemele de investiții care vizează combaterea sărăciei energetice pentru gospodăriile vulnerabile, întreprinderile mici și mijlocii.
„România va putea primi astfel 1.4 mld suplimentare față de fondurile din PNRR. Salut rezultatul negocierilor și apreciez în mod deosebit faptul că banii din agricultură au rămas mai departe la dispoziția fermierilor. Aceștia vor face tot ce este necesar pentru asigurarea securității alimentare în aceste vremuri dificile pentru sectorul agricol. Agricultura a fost și este un pilon important, într-un complex de mecanisme care țin inclusiv de asigurarea independenței energetice și de combaterea schimbărilor climatice. Este important ca sectorului agricol sa-i fie alocate resurse financiare consistente pentru a face față provocărilor actuale, inclusive celor legate de energie” a subliniat europarlamentarul clujean, Daniel Buda.
Citește și: Femeia din Mănăstur care și-a ucis tatăl bolnav de Alzheimer condamnată definitiv
Am o nedumerire; pînă la liberalizarea pieței de energie, producători, transportator și furnizori mergeau în pierdere?
Ce a făcut ca prețul la curentul făcut de hidroelectrica să crească? Au investiții noi, adică zeci de hidrocentrale în construcție? A scăzut g-ul (accelerația gravitațională)?
Dar la termocentralele pe gaze? Gazele, peste 0% sînt din țară, ce făcut ca prețul acestora să crească? S-au îngreunat și-au devenit mai grele decît aerul și acum trebuie ridicate?
Dar termocentralele pe cărbune? Nu tot aceiași muncitori cu aceleași salarii scot cărbunele? Cît la sută din prețul final este scumpirea carburanților?
A se băga de seamă că majorutatea producătorilor de curent și transportatorul sînt majoritatri de stat! Cum participă statul, ca monopol, la piața fie ea de energie?
Pai fix asta e cheia: statul NU mai e monopol demult. Iar „liberalizarea pietei” de energie este fix bomboana de pe coliva. Iar „ordinul” vine de la labagii de la Davos. De care alti labagii asculta orbeste…
Muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu…