Europarlamentarul clujean Daniel Buda a ridicat problema fluidizării absorbţiei fondurilor europene şi a uniformizării procedurilor pentru toate statele membre.

„Nu mi se pare normal ca un fermier sau orice alt investitor din Franţa sau Germania, să aibă la îndemână o procedură simplificată pentru atragerea fondurilor europene, iar alţi asemenea investitori din România să fie nevoiţi să parcurgă o procedură extrem de stufoasă şi anevoioasă. Nu este mai puţin adevărat că şi guvernele statelor membre trebuie să îţi dea concursul în acest sens. Şi din păcate, Guvernul Ponta este repetent la acest capitol. Nu îmi propun ca în ceas de seară să mă leg cu orice preţ de Victor Ponta, însă politica pe care domnia sa o duce atât în privinţa absorbţiei fondurilor UE şi nu numai, pune în pericol interesele României pe termen mediu şi lung” declară Daniel Buda.

Acesta a luat cuvântul în ultima ședință a Parlamentului European pentru a-și susține declarația despre absorbția de fonduri europene.

„Absorbția fondurilor europene constituie principalul motor în dezvoltarea economică a oricărui stat membru al Uniunii Europene, o garanţie pentru creşterea numărului locurilor de muncă şi implicit a nivelului de trai al cetăţenilor.
Planul de investiții propus de Comisia Juncker în valoare de 315 miliarde de euro adoptat de Parlamentul European, Programul Orizont 2020, Programul Erasmus pentru studenți şi nu în ultimul rând, sumele alocate în cadrul PAC, constituie doar câteva dintre axele de finanțare aflate la îndemana statelor membre” a explicat Buda.

Cu toate acestea, cu ocazia diferitelor dezbateri din Parlamentul European, foarte multe state membre se plâng că au dificultăți reale în absorbția acestor fonduri din cauza unor proceduri extrem de dificile şi stufoase.

„Solicit Comisiei şi Consiliului precum şi Parlamentului European să se preocupe îndeaproape pentru adaptarea şi adoptarea unei legislații unitare care să asigure în primul rând transparența în cheltuirea banului public, dar mai ales, simplificarea procedurilor, și nu în ultimul rând uniformizarea acestora la nivelul tuturor ţărilor din Uniunea Europeană, astfel încât absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune să devină o realitate pentru toate statele membre şi nu doar o simplă ipoteză” completează liberalul Daniel Buda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.