Psihologul Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, susține că pseudo-cunoașterea și pseudoștiința înfloresc în mintea oamenilor și apar teorii ale conspirației pentru că „sunt mulți care cred că se pricep și confundă opinia cu cunoașterea”.

Profesorul universitar arată cu degetul spre mass-media, care aduce în prim plan tot felul de personaje dubioase, spre rețelele de socializare, unde oricine crede că opinia lui ține loc de adevăr, dar și spre mediul politic românesc, care nu este „unul intelectual, educat”.

Declarațiile au fost făcute de către rectorul Daniel David într-un interviu PRESShub despre eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID-19. 

Raportat la ceea ce și-au propus autoritățile, campania de vaccinare anti-COVID-19 a fost în mod clar un eșec. „Este clar că a fost un eșec, fiindcă a existat un obiectiv foarte clar, ca număr de oameni care se vor vaccina. Dar, până am ajuns la vaccinare, am trecut prin anumite etape care n-au fost foarte înțelept conduse în timpul pandemiei”, a declarat Daniel David.

„Lucrurile nu merg în direcția bună”

Printre alte motive enumerate de către profesorul universitar (vezi linkul de mai sus) se află și faptul că pseudo-știința și falșii specialiști și-au făcut tot mai mult loc în spațiul public, prin intermediul presei și al rețelelor sociale.

„Este o situație cronică, care ține de componenta de educație, ține de modul în care valorizăm pseudoștința în spațiu public.

Până acum 20 de ani, aveai clar delimitată zona de distracție, acolo putea să apară oricine. N-ai decât să aduci magicieni, vrăjitori, astrologi, horoscopiști. Este ok, căci e doar distracție.

Dar când ai început să aduci la televiziuni, în jurnale cu pretenții de calitate, în prime-time sau pe primele pagini ale publicațiilor, analize economice, sociale și predicții făcute de astfel de «specialiști», îți dai seama că ceva este rău cu societatea și că lucrurile nu merg în direcția bună”, a menționat rectorul UBB Cluj-Napoca, pentru PRESShub.

„Ne întoarcem în obscurantism”

Profesorul a menționat că omenirea a crezut că profesul științific este un bun câștigat, care nu mai poate fi pierdut. Prezentul ne arată că pericolul există și este tot mai mare.

„Am crezut că raționalismul și știința sunt deja impuse, dominante în societate și doar trebuie dezvoltate. Uite că nu e așa.

Ne întoarcem în obscurantism și un foarte puternic obscurantism. Dn păcate, rețelele de socializare contează și amplifică acest lucru, căci în zona rețelelor de socializare se găsesc acum și știința, și pseudo-știința.

Sunt mulți care cred că se pricep și confundă opinia cu cunoașterea. În zona rețelelor de socializare, adesea știință nu se vede atât de bine ca pseudo-știința, iar presa, care este și ea pe rețelele de socializare, începe să confundă realitățile, să creadă că aia este realitatea.

Și o duc și în zone de reviste, jurnale, ziare, televiziuni și așa mai departe”, a declarat Daniel David.

Este un moment critic să știți pentru civilizația noastră, fiindcă pseudoștiința devine foarte puternică.

Școala trebuie făcută mai bine

PRESShub l-a întrebat pe rectorul UBB Cluj-Napoca ce soluții există. Cine ar trebui să le implementeze? Statul român?

„Soluția este foarte simplă, educația făcută de oameni care înțeleg ce înseamnă știința.

Ați văzut că anumite școli au fost ceva cursuri de numerologie, de astrologie. Astfel de lucruri nu ar trebui să fie acceptate. Nimeni nu vrea să interzică nimic. Dar du-te în spațiul public, nu într-un sistem în care totuși statul dă bani din banii noștri, în care copiii ar trebui să aibă acces la cunoaștere, nu la pseudo-cunoaștere.

Școala trebuie făcută mai bine. Și ar trebui pur și simplu și noi să fim mai critici cu mass-media sau să căutăm mass-media de calitate. Dar este foarte greu și acolo.

Când găsești un post de televiziune, un jurnal sau un post de radio care este quality, brusc te șochează, iar te trezești cu un mare vindecător sau un astrolog care ocupă microfonul.

Ține și de stat. Dar statul cine este? Statul este format din politicieni, de cele mai multe ori, sau oameni puși de politicieni.

Vi se pare că mediul politic este un mediu așa intelectual, bine educat, cu înțelegere pe bune a științei?

Mie mi se pare că nu.

Noi, ca cetățeni, avem posibilitatea de a ne selecta presa quality. Nu are sens să ne uităm la orice, să ascultăm orice”, a explicat prof.univ.dr. Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Psihologul a menționat că este în regulă să cauți distracție pe rețelele de socializare, dar nu informare.

„Pseudo-cunoașterea și pseudo-știința înfloresc în mintea oamenilor și apar teorii ale conspirației, teorii care de care mai ciudate, care pun efectiv la risc până la urmă funcționarea civilizației și a bunurilor câștigate de către noi toți.

Multă lume uită că până la urmă, printre altele, speranța de viață a crescut enorm în perioada modernă în comparație cu Evul Mediu și mai ales cu perioada antichității și ca urmare a dezvoltărilor medicale și ca urmare a dezvoltării vaccinurilor.

Am luat știința și dezvoltările medicale de-a gata, ca să spun așa, și am crezut că nu se mai poate întâmpla nimic. Ba, se poate întâmpla. Le putem pierde și trebuie apărate.

Exact ca democrația, trebuie apărate în fiecare zi”, este concluzia și îndemnul lui Daniel David, exprimată în cadrul interviului acordat PRESShub.

Citește și:

2 COMENTARII

  1. D-l David, ai inceput sa spui ceva dar nu ai avut curajul sa termini, mai ales cand a venit vorba despre „pandemie”. Acolo trebuia clarificat care e stiinta. La numerologie si astrologie stie fiecare dupa capul lui. Dar cand numesti stiinta impingerea fortata a vaccinului, acolo trebui sa insisti si sa intri bine in subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.