Fostul șef al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don a marcat o victorie importantă împotriva Serviciului Român de Informații (SRI) în instanță. Magistrații de la Tribunalul Timiș au constatat nulitatea absolută a măsurilor de supraveghere tehnică efectuate în dosarul nr. 45/P/2015 al DNA- Serviciul Teritorial Cluj.

„Conform deciziilor Curții Constituționale nr. 802/2017 din 5 decembrie 2017, decizia nr. 812/2021 din 9 decembrie 2021 raportat la decizia Curții Constituționale nr. 302/2017 din 4 mai 2017 constată că cererile formulate de inculpatul Don Daniel, prin apărător ales, av. Claudiu Beinşan de constatare a nulității absolute a procedeelor probatorii și a mijloacelor de probă indicate în cererile din data de 19.05.2022 și 10.11.2022 sunt admisibile.

Admite în parte cererile formulate de inculpatul Don Daniel, prin apărător ales, av. Claudiu Beinşan, astfel: În temeiul art. 281 alin. 1 lit. b din Codul de procedură penală cu referire la deciziile Curții Constituționale a României nr. 51/2016, 302/2017 şi 26/2019, art. 6 C.E.D.O., constată nulitatea absolută a măsurilor de supraveghere tehnică efectuate în dosarul nr. 45/P/2015 al DNA- Serviciul Teritorial Cluj constând în interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță prev. de art. 138 alin. 1 lit. a C.p.p., supravegherea audio, video sau prin fotografiere prev. de art. 138 alin. 1 lit. c C.p.p. constând în fotografierea persoanelor, observarea sau înregistrarea conversaților, mișcărilor ori a altor activități efectuate de persoanele supravegheate din prezenta cauză și supravegherea tehnică prev. de art. 138 alin. 1 lit. d C.p.p. constând în localizarea și urmărirea prin mijloace tehnice.

Constatată nulitatea absolută a mijloacelor de probă constând în procesele-verbale de redare a rezultatelor acestor activităţi de supraveghere tehnică conform art 138 alin. 1 lit. a, c, d C.p.p. dispuse în prezenta cauză, inclusiv planșe foto, precum şi suporţii optici care stochează rezultatele. În temeiul art. 102 alin. 3 C.p.p rap. la Deciziei nr. 22/18.01.2018 a Curţii Constituţionale publicată în M.Of nr. 177/26.02.2018 dispune excluderea fizică din materialul probator administrat în cauză a mijloacelor de probă astfel obținute, respectiv suporţii optici care stochează rezultatele activităților de supraveghere tehnică dispuse în prezenta cauză, precum şi procesele verbale de redare a rezultatelor acestor activităţi, inclusiv planșe foto.

În temeiul Deciziei nr. 22/18.01.2018 a Curţii Constituţionale publicată în M.Of nr. 177/26.02.2018 dispune înlăturarea din cuprinsul actului de sesizare mențiunilor referitoare la conținutul probelor excluse. Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de inculpatul Don Daniel, prin apărător ales, av. Claudiu Beinşan de: a ) constatare a nulității absolute a procedeului probatoriu a analizei datelor privind tranzacţiile financiare având în vedere încălcarea competenţei funcţionale a organului care a pus în executare această măsură; b) constatare a nulității absolută a mijloacelor de probă constând în înscrisurile care cuprind analiza datelor privind tranzacţiile financiare şi, pe cale de consecinţă excluderea fizică de la dosarul cauzei a tuturor actelor procesuale şi procedurale care cuprind referiri la probele obţinute în urma analizei acestor date; c) în temeiul art. 102 alin. (4) C. proc. pen. constatarea nulității absolute, cu consecința excluderii fizice, a tuturor probelor derivate obţinute ca urmare a administrării acestora, inclusiv a Rapoartelor de constatare întocmite de specialistul DNA. Cu cale de atac odată cu sentința. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 16.12.2022.”, arată soluția pe scurt a instanței.

SRI l-a urmărit ilegal pe Daniel Don mai bine de un an, fără mandat de supraveghere tehnică și fără existența unui dosar

Abuzurile la care a fost supus fostul șef al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Cluj, Daniel Don, au ieșit la iveală odată cu declasificarea unor documente din dosarul în care era acuzat de luare de mită și fals în declarații.  Serviciul Român de Informații (SRI) l-a urmărit pe Don fără mandat de supraveghere tehnică și fără existența unui dosar mai bine de un an, în perioada 07 aprilie 2014 – 16 iunie 2015. 

Înscrisurile erau semnate de către șeful Direcţiei Județene de Informații Cluj de la acea vreme, colonelul Simion Cecan, și se adresau Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, fiind însoțite de fiecare dată de suporți de memorie înregistrați și note de redare ce conțineau înregistrările efectuate în perioada  07 aprilie 2014 – 16 iunie 2015.

Potrivit articolului 140 din Legea nr. 135/2010, supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea. 

Serviciul Român de Informații l-a urmărit pe Daniel Don după bunul plac,  fără niciun mandat și fără nicio solicitare din partea unui procuror, cu toate că SRI poate dispune supravegherea tehnică numai în cazul infracţiunilor contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal.

Daniel Don, anchetat de o echipă mixtă SRI-DNA

O altă serie de documente declasificate arată că, la solicitarea procurorului de caz Anemaria Cireap, Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj și Serviciul Român de Informații au încheiat un protocol de cooperare pentru anchetarea fostul șef al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, Daniel Don. La data de 9 martie 2015, DNA – ST Cluj trimitea o solicitare către SRI prin care îi cerea să facă demersurile necesare pentru constituirea unei echipe operative mixte care să acorde sprijin specializat.  

„În vederea soluționării dosarului penal numărul 45/P/2015 în care actul de sesizare îl constituie procesul verbal de sesizare din oficiu întocmit urmare notei de informare a Serviciului Român de Informații DJI Cluj privind implicarea numitului Don Daniel în fapte de corupție. În baza protocolului de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale. Vă rugăm să efectuați demersurile necesare pentru constituirea unei echipe operative mixte care să acorde sprijin specializat, cu respectarea competențelor specifice conferite de lege. Precizăm că din partea DNA Serviciul Teritorial Cluj este desemnat procurorul Anemaria Cireap telefon (…)”, se arată în documentele desecretizate.

Agenții SRI se ocupau de transcrierea conversațiilor

Într-un alt document se arată că procurorul de caz Anemaria Cireap le solicită agenților SRI să intercepteze și să înregistreze integral convorbirile telefonice ale lui Daniel Don, iar convorbirile care au legătură cu cauza să fie redate în scris de către lucrătorii instituției. 

„Vă rugăm ca, în baza planului comun de cooperare să procedați la interceptarea și înregistrarea integrală a convorbirilor telefonice, iar convorbirile care au legătură cu cauza să fie redate în scris de către lucrătorii instituției dvs., notele de redare urmând să ne fie transmise integral în format electronic, pe suport separat. În acest sens vă punem la dispoziție un număr de 10 suporți optici tip DVD numerotați de la 1 – 10 cu inscripția DNA ST Cluj dos. 45/P/2015, DD pentru traficul de date, precum și un număr de 10 suporți optici CD numerotați de la 1 – 10 cu inscripția DNA ST Cluj dos. 45/P/2015, DD  pentru notele de redare.”

Mai mult, Anemaria Cireap i-a lăsat pe băieții din echipa de cooperare a SRI să-și bage nasul în toate interceptările și documentele cauzei. 

„Precizăm că ofițerii din cadrul instituției dumneavoastră ce fac parte din echipa de cooperare au  deplin acces la actele cauzei și la restul interceptărilor. (…)”

Ofițerii de informații au analizat operațiunile financiare

Procuroarea Anca Mărincean a pus la dispoziția agenților SRI doi suporți optici tip CD pe care se regăseau în format excel, operațiuni financiare efectuate prin conturi bancare și le-a cerut sprijinul în efectuarea unei analize a tranzacțiilor care să releve legăturile financiare.

„Cu referire la dosarul DNA Serviciul Teritorial Cluj numărul 45 /P/ 2015 vă înaintăm alăturat un suport optic DVD inscripția DNA ST Cluj dosar 45 /P/ 2015. Conform articolului 143 alin. 1 C.p.p. Duplicat probă digitală suport th.2., pe care este fixată înregistrarea ambientală din data de 29.09.2015 a dialogului purtat în incinta AJOFM Cluj. Vă rugăm ca în baza Planului comun de cooperare să ne sprijiniți în realizarea redării convorbirii, urmând să le înaintați nota de redare pe suport optic și să ne restituiți proba digitală pusă la dispoziție. De asemenea vă înaintăm doi suporți optici tip CD care conțin, în format excel, operațiuni financiare efectuate prin conturi bancare astfel cum ne-au fost transmise de către Banca Transilvania. Cu privire la aceste date vă rugăm să ne sprijiniți prin efectuarea unei analize a tranzacțiilor care să releve legăturile financiare urmând să ne înaintați sinteza analizei pentru a fi exploatată în ancheta penală. Cu deosebită considerație, procuror șef serviciu Anca Mărincean.”, se arată în document.

Citește și: EXCLUSIV Eugen Savinescu este noul rector al UAD Cluj-Napoca

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here