La mijlocul acestei săptămâni, judecătorii clujeni au dispus trimiterea în judecată a patronului Coratim, Daniel Dumitraș, a unui partener de afaceri, Dobai Ștefan, iar firma Coratim figurează ca fiind ”parte responsabilă”. Procurorii au descoperit că cei doi s-au folosit de firme fantomă prin intermediul cărora au ”spălat” mai multe milioane de lei, cauzând un prejudiciu de aproximativ un milion de lei. Dumitraș a fost condamnat recent cu suspendare pentru că a ucis un om pe trecerea de pietoni. Dobai are și el o condamnare sub supraveghere pentru evaziune fiscală. Dacă cei doi vor fi găsiți vinovați de acuzațiile de spălare de bani vor fi condamnați la pușcărie cu executare.

În cursul acestui an, Daniel Dumitraș, patronul firmei de dezvoltare imobiliară Coratim, a fost condamnat cu suspendare pentru că a călcat un tânăr pe o trecere de pietoni din Cluj Napoca. În opinia magistratului care a emis o condamnare cu suspendare a cântărit foarte mult imaginea de ”cetățean model” creată de apărătorii lui Dumitraș.

În cursul acestei săptămâni, omul de afaceri a fost trimis în judecată într-un dosar de spălare de bani.

”Conform art. 345 alin. 1 și alin. 2 C.proc.pen respinge excepțiile şi cererile invocate de inculpați. În baza art.346 alin.1 C.proc.pen. constată legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul din data de 21 dec. 2020 emis în Dosarul nr. 305/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, privind pe inculpații: Dumitraș Daniel Pavel trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave, respectiv spălarea banilor; – Dobai Ștefan trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, delapidare în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave, respectiv spălarea banilor, Constată, de asemenea, legalitatea administrării probelor şi legalitatea efectuării actelor de urmărire penală. Va dispune, după rămânerea definitivă a prezentei încheieri, începerea judecăţii cauzei. Cu drept de contestaţie la Curtea de Apel Cluj în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 17.03.2021”, arată soluția pe scurt a judecătorului de cameră preliminară.

Ștefan Dobai are la activ o condamnare penală într-unul dintre dosarele de evaziune fiscală în care ”titular” a fost contabilul clujean Lador Carmen Zina. El a primit 4 ani de închisoare sub supraveghere.

Afaceri cu o firmă fantomă

Anul trecut, cu câteva zile înainte de Crăciun, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus trimiterea în judecată a lui Dumitraș și Dobai pentru o evaziune fiscală realizată prin intermediul Coratim. Societatea îi are acționari și administratori pe Daniel Dumitraș și Marius Bejan, care dețin acțiuni în cote egale.

Dosarul vine în urma unei sesizări făcute de ANAF Cluj în 2015. Inspectorii fiscali clujeni au depistat faptul că societatea Coratim a derulat relații comerciale cu o firmă ”fantomă” de-a lui Dobai, iar facturile emise între cele două societăţi nu reflectă realitatea.

”În cursul investigației s-a stabilit că SC Coratim SRL, în calitate de clientă a SC R SRL (firmă care nu a fost pusă sub învinuire în cadrul dosarului, n.red.), este veriga finală în lanţul circuitului documentar operaționalizat, prin care s-a creat aparenţa că a achiziţionat prestări de servicii în domeniul construcţiilor, precum şi deszăpeziri, pe baza unui număr de 21 de facturi fiscale emise de inculpatul Dobai Ștefan în numele SC R SRL, în perioada ianuarie 2012-martie 2013.  Cele 21 de facturi sunt în valoare totală de 2.999.666,62 lei, din care TVA în sumă de 580.580,63 lei.

Înregistrarea în evidenţa contabilă a SC Coratim SRL a celor 21 de facturi fiscale de achiziţie emise formal de furnizor a condus la crearea unui prejudiciu de 967.635 de lei adus bugetului consolidat al statului, din care suma de 387.054 de lei reprezintă impozitul pe profit sustras de la plată, iar suma de 580.581 de lei, reprezintă TVA dedusă în mod nelegal.

SC R SRL era o firmă fantomă care  în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, a fost administrată de inculpatul Dobai Stefan, iar ulterior a fost vândută către un cetăţean libanez nerezident, fiind în final lichidată şi radiată, la data de 13.11.2015”, arată dosarul de trimitere în judecată

Acuzat că și-a devalizat firma la care era acționar

Acuzațiile de spălare de bani vin în contextul unor transferuri de bani realizate din conturile companiei Coratim spre cele ale firmei ”fantomă”.

Anchetatorii au stabilit că în perioada martie 2012-aprilie 2013, SC Coratim SRL a transferat, prin intermediul unui număr de 45 de operaţiuni bancare, în conturile deţinute de SC R SRL, suma totală de 2.972.666,62 lei cu explicaţia plată contravaloare facturi.

”Banii au fost transferați din dispoziţia verbală a inculpatului Daniel Dumitraș Pavel care astfel a delapidat propria firmă. După ce banii ajungeau în conturile SC R SRL, inculpatul Dobai Stefan a dispus imediat de ei fie prin efectuarea de operaţiuni de retragere numerar la ghişeu sau de la bancomate, fie transferarea banilor în conturile aceleiaşi firme sau ale altor firme.

Operaţiunile derulate prin conturile bancare ale SC R SRL Cluj-Napoca, au prezentat un model specific celor derulate prin conturile bancare de tranzit ale societăţilor de tip fantomă, împrejurare care a determinat procurorii să formuleze acuzaţii de spălare a banilor”, mai arată procurorii.

Pe de altă parte, cei doi oameni de afaceri au susținut în cadrul cercetărilor că nu se fac vinovați de acuzațiile aduse. Co-acționarul lui Dumitraș în cadrul Coratim, Marius Bejan, a spus că acuzațiile nu au nicio legătură cu realitate.

”Nu este nimic adevărat! Lăsăm instanța să se pronunțe, nu vreau să comentez altceva”, a declarat Bejan pentru Gazeta de Cluj.

Omul de afaceri Ștefan Dobai nu a putut fi contactat, iar Daniel Dumitraș nu a răspuns apelurilor telefonice.

3 ani cu suspendare pentru o viață de om

La începutul lunii ianuarie, Daniel Dumitraș, patronul firmei imobiliare Coratim, a fost condamnat definitiv pentru că a omorât un tânăr pe trecerea de pietoni. Inițial, magistratul Loor Vlad Alexandru de la Judecătoria Cluj Napoca l-a condamnat la un an și jumătate cu suspendare.

Potrivit motivării făcute de judecător, s-au avut în vedere „lipsa antecedentelor penale şi alte circumstanţe personale ale inculpatului (Daniel Dumitraș, n.red.) (integrat social, implicat în proiecte umanitare, căsătorit, copii în întreţinere) precum şi circumstanţele săvârşirii faptei şi normele legale privind circulaţia pe drumurile publice încălcate”, și de „regretul autentic şi profund manifestat de inculpat pentru fapta săvârşită şi urmările acesteia.” se arată în motivare.

 Decizia definitivă, a venit din partea judecătorilor Claudia Ilieș și Valentin Chitidean: 3 ani sub supraveghere, interzicerea dreptului de a mai conduce pentru o perioadă de 5 ani și obligația de a achita familiei victimei 330.000 euro.

Actele din cadrul dosarului arată că Dumitraș a încercat să scape de judecată, formulând un memoriu prin care a solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Procurorul de caz a hotărât ca el să fie trimis în judecată, dată fiind gravitatea faptei.

Dumitraș ”ghidat în viață de valori moral creștine”

În cadrul procesului în care a fost judecat pentru accidentul soldat cu moartea victimei, Dumitraș a făcut o serie de declarații care sunt în opoziție cu acuzațiile de spălare de bani.

– ”Întreaga viață a mea, dar și a familiei mele, o trăim într-un spirit creștin și de ajutorare a semenului, fiind ghidat în viață de valori moral creștine”, Daniel Dumitraș.

– ”Toate rândurile (…) conturează adevărata personalitate a mea, care, fără să exagerăm – mai rar este întâlnită în societatea actuală”, Daniel Dumitraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.