Deputatul PSD de Bistrița, Daniel Suciu, a oferit un interviu ziarului Gazeta de Cluj în care a vorbit despre rotativa guvernamentală, alegerile din 2024, deficitul bugetar și planurile sale privind viitorul în politică. Parlamentarul a vorbit, totodată, și despre riscul României de pierde bani din PNRR.
Reporter: Ce schimbări politice sau strategice urmează să aibă loc odată cu această rotativă guvernamentală?
Daniel Suciu: Tehnic, după cum știți, se va schimba un premier liberal cu unul social-democrat, aceasta este o nuanță extrem de importantă. Nu aș vrea să vorbesc foarte mult politic, dar eu sper ca următorul Guvern să fie performant și care să ia măsuri în ton cu vremurile foarte complicate pe care le traversăm.
Reporter:Considerați că actualul Guvern s-a confruntat cu probleme pe care nu a știut cum să le gestioneze?
Daniel Suciu: Nu am spus asta. Actualul Guvern a avut de trecut niște perioade complicate, postpandemie cu criza economică, cea de securitate din cauza războiului și cea energetică. Nu au fost vremuri ușoare, doar cu toate acestea România a reușit să înregistreze o creștere economică mult peste media europeană. Viitorul Guvern va continua să aducă soluții pentru problemele actuale și știu că atâta timp cât PSD este la guvernare, lucrurile vor merge în direcția care trebuie.
Daniel Suciu: Prezența unui Guvern condus de un social-democrat ar trebui să fie o garanție că veniturile populației nu vor fi afectate
Reporter: Cum credeți că va fi influențată agenda guvernamentală și politica publică de această rotativă?
Daniel Suciu: Guvernul nou va veni cu un program de guvernare care va fi asumat de către Parlament și va fi pus în practică de către Guvern imediat. Componenta social-democrată va fi mult mai pronunțată, evident, având în vedere că viitorul prim-ministru va fi de la PSD.
Reporter: Programul de guvernare trebuie să fie unul bine pus la punct, având în vedere că deficitul bugetar este unul destul de mare. Care ar fi măsurile și strategiile pentru a reduce acest deficit bugetar? Vom ajunge la tăieri de pensii și salarii?
Daniel Suciu: Ca să simplificăm totul: Niciodată un Guvern în care PSD este prezent nu va tăia pensii și salarii. Asta să fie clar, pentru că experiența din 2009-2010, cu precedenta criza economică și tăierile celebre de atunci, ne-au demonstrat că au fost niște decizii profund greșite. Este adevărat că avem un deficit bugetar și trebuie măsuri. Discutăm de reducerea balanței negative vizavi de importuri-exporturi, despre digitalizarea ANAF, reducerea cheltuielilor în ceea ce privește aparatul bugetar central. Sunt câteva măsuri care pot să fie luate pentru a rezolva această problemă.
Reporter: Cum afectează deficitul bugetar economia națională și ce consecințe poate avea asupra cetățenilor și sectorului privat?
Daniel Suciu: Aproape toate țările înregistrează deficit bugetar și se încearcă să fie acoperit din două surse: împrumuturi externe, de pe piața internă și măsuri ca să optimizeze veniturile statului. Lucrurile acestea se întâmplă de foarte mulți ani și nu doar la noi în țară. Revin, prezența unui Guvern condus de un social-democrat ar trebui să fie o garanție că veniturile populației nu vor fi afectate.
Reporter: Referitor la un Guvern condus de un social-democrat, cum descrieți relația dumneavoastră cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, în cadrul partidului?
Daniel Suciu: Sunt vicepreședinte la Camera Deputaților, cu Marcel Ciolacu președinte, și am o colaborare foarte bună, având în vedere că suntem împreună deputați din 2012.
Daniel Suciu: Nu au fost vremuri ușoare, doar cu toate acestea România a reușit să înregistreze o creștere economică mult peste media europeană
Reporter: Care sunt planurile și prioritățile de viitor ale dvs în contextul alegerilor din 2024?
Daniel Suciu: Având în vedere că de un an muncesc alături de alți colegi la organizația municipală, este clar că cel puțin din perspectiva alegerilor, noi ne dorim ca cele 4 tururi de alegeri din 2024 să fie câștigate de PSD în Bistrița-Năsăud și în municipiul Bistrița. Un partid de talia PSD-ului nu își poate propune altceva.
Reporter: Rămânem tot aici, la organizația municipală. Care sunt principalele puncte de convergență și de divergență între PSD și PNL în județul Bistrița?
Daniel Suciu: Suntem într-o coaliție guvernamentală la București și din ceea ce știu eu, la nivelul Consiului Județean, majoritatea este PSD-PMP, iar la municipiul Bistrița este PNL-USR-UDMR și ecologiști. Suntem în opoziție în municipiu față de actualul executiv. Avem foarte multe lucruri care ne despart, începând cu implementarea proiectelor pe care fosta administrație le-a lăsat. Continuăm cu cheltuielile pe care unele dintre ele le considerăm nejustificate. Dar să fie clar, nu suntem într-un război. Epoca războaielor pătimașe între partide și personaje politice a trecut de mult. Misiunea oricărui partid este să ofere oamenilor alternativa atunci când va veni vremea alegerilor și noi asta vrem să facem: să-i convingem pe alegători că oamenii pe care noi îi vom prezenta și proiectele sunt mai buni sau mai bune decât cei care conduc astăzi Bistrița.
Reporter: Care sunt principalele riscuri asociate implementării PNRR (Planului Național de Redresare și Reziliență) și care sunt măsurile luate pentru a minimiza șansele de a pierde bani europeni în procesul de implementare?
Daniel Suciu: Nu vreau să fiu delicat în această privință și vreau să spun că anumite măsuri din PNRR sunt antiromânești și împotriva economiei românești. Țara noastră nu-și permite să piardă niciun euro din banii care i se cuvin și vom face tot ceea ce ține de noi să îndeplinim toate măsurile din PNRR și în această perioadă chiar să cerem o modificare a PNRR cu acele măsuri cu care noi, PSD, nu suntem de acord.
BOX
Daniel Suciu a intrat în PSD în 2007, iar în luna iunie a acelui an a fost aleasă în Consiliul Județean Bistrița, unde a ocupat poziția de lider al grupului PSD. În 2009, a devenit purtător de cuvânt al filialei județene a partidului, iar un an mai târziu a fost numit președinte al Tineretului Social Democrat Bistrița-Năsăud și vicepreședinte al filialei PSD din județ. La alegerile legislative din 2012, a obținut un mandat în Camera Deputaților, câștigând cu 54,3% din voturi și depășindu-și cel mai apropiat rival cu o marjă de 31,8%. Ulterior, a fost repartizat la Comisia de Muncă, iar în ianuarie 2014 a trecut la Comisia de Mediu, devenind secretar. În momentul de față este vicepreședintele Camerei Deputaților.