Conform dorinţelor câtorva sute de judecători, Cristi Danileţ şi fostul şef al CSM, Alina Ghica, au fost revocaţi din cadrul CSM. Însă cei doi au contestat revocarea, iar săptămâna trecută, Ghica şi Danileţ au revenit în cadrul forului pentru că două curţi de apel, din Galaţi şi Bucureşti, au decis că modul în care au fost excluşi din CSM nu a fost corect, astfel că ei se pot întoarce în cadrul Consiliului.

La sfârşitul lunii februarie, judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au fost revocaţi din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a voturilor exprimate în adunările generale ale judecătorilor. Însă, pe 27 mai, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea lui Cristi Danileţ de anulare a hotărârii Plenului CSM din 26 februarie privind revocarea lui din funcţia de membru ales al CSM. De asemenea, instanţa a decis suspendarea executării hotărârii Plenului Consiliului până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cererii de anulare a acestei hotărâri. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. Instanţa Curţii de Apel Galaţi a admis, în 30 mai, cererea Alinei Ghica de suspendare a hotărârii Plenului CSM din 26 februarie privind revocarea ei din funcţia de membru ales al CSM, până la pronunţarea unei decizii definitive în cazul cererii de anulare a actului atacat. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În urma deciziilor instanţelor, cei doi membri revocaţi din CSM pot să-şi ocupe din nou funcţiile până la pronunţarea unor hotărâri definitive. „Există decizii de suspendare a hotărârilor. Dacă hotărârile CSM sunt suspendate, nu îşi produc efectele”, a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu. Ea a precizat că nu există niciun impediment ca Alina Ghica şi Cristi Danileţ să participe la şedinţa de marţi a Plenului CSM.

 

Şi magistraţii se miră de viteza procesului lui Danileţ

 

“Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) este surprinsă de rapiditatea soluţionării litigiului înregistrat sub nr. 3755/2/2013 pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, litigiu ce l-a avut că protagonist pe domnul judecător Danileţ Cristi Vasilică şi care, în numai trei zile lucrătoare, s-a finalizat prin reîntoarcerea acestuia la calitatea de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, contrar voinţei a peste 1200 de judecători. Este important de cunoscut dacă procedura scrisă, prealabilă judecăţii, cu termene minime respectate în situaţia oricărui alt litigiu, conform noii proceduri civile sub a cărei incidenţă s-a soluţionat cauză, a fost parcursă cu adevărat.

Nicio urgenţă nu poate justifica abaterea de la normele de procedură obligatorii, iar litigiul de faţă, controversat tocmai prin maniera ascunsă de soluţionare, străină de orice principiu şi nesupusă unui control efectiv, nu a determinat decât o adâncire a decredibilizării imaginii justiţiei, situaţie de care se face vinovat chiar titularul cererii. (…) Chiar dacă domnul judecător Danileţ Cristi Vasilică, căzut în dizgraţia totală a celor pe care are pretenţia că i-a reprezentat, a ales o metodă fulger de ieşire din situaţia de criză în care afirmă că se află, acest lucru nu-i va aduce un plus de respect din partea magistraţilor care au înţeles deja să-i retragă votul de încredere. Ar trebui să cunoască şi să fi învăţat faptul că prestigiul unui magistrat nu poate fi clădit pe mecanisme care nu fac în niciun caz cinste profesiei, iar puntea pe care speră că o poate reclădi spre inima sistemului judiciar nu mai are nicio şansă să devină o realitate”, arată reprezentanţii asociaţiei profesionale.

 

Cum au fost revocaţi Ghica şi Danileţ

 

La sfârşitul lunii februarie, “plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis solicitările adunărilor generale ale judecătorilor de la Judecătoria Râmnicu – Vâlcea respectiv, Curtea de Apel Cluj si a dispus, cu majoritate de voturi, revocarea din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, reprezentant ales din partea curţilor de apel şi a domnului judecător Cristi Vasilică Dănileţ, reprezentant ales din partea judecătoriilor”, arată reprezentanţii CSM. Judecătorul Cristi Danileţ a fost revocat din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu 14 voturi „pentru” şi patru „împotrivă”. Judecătoarea Alina Ghica a fost revocată din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu 11 voturi „pentru” şi şapte „împotrivă”. Curtea de Apel Cluj a sesizat în 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curţi de apel din ţară din totalul de 16. „În urma centralizării voturilor la aceste curţi de apel, precum şi la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la şedinţa adunărilor generale 475 de judecători, din care 424 de judecători au votat pentru revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule şi au existat două abţineri”, preciza Curtea de Apel Cluj.

 

Ce spune legea

 

Conform articolului 55, alineatul 4, „membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor”. Alineatul 9 al articolului 55 prevede că „în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător”.

 

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.