Nicoleta Codreanu

Orice adolescentă îşi doreşte să arate trăsnet. Să poarte haine de firmă, în ton cu cele mai noi tendinţe ale modei. Cele mai multe rămîn însă doar cu dorinţa. Căci hainele expuse în vitrinele caselor de modă sunt scumpe foc. Cele care nu îşi permit să scoată din buzunar cel puţin 750.000 lei pentru o pereche de blugi sau 1.800.000 pentru o haină groasă de iarnă, sunt nevoite să recurgă la alte metode de a fi în pas cu moda. Fiind foarte pretenţioase în acest domeniu, reprezentantele sexului frumos nu sunt uşor de mulţumit, poate şi din cauză că multe dintre exponate sunt ori de proastă calitate ori importate. Diana Ardelean este o tînără talentată, căreia îi place designul vestimentar. La cei 24 de ani, Diana are o colecţie impresionantă de haine, pe care însă nu le comercializează, ci pe care le-a croit pentru propria sa plăcere. În urmă cu patru ani, Diana a pus mîna pentru prima oară pe o maşină de cusut, care i-a devenit în timp unica sursă de înfrumuseţare a garderobei.

Naevînd experienţă în acest domeniu, Diana a început să citească cărţi de specialitate, să frecventeze locuri în care erau prezentate colecţii ale unor case de modă orădene, să vizioneze canalele de televiziune de specialitate. Prima ei “creaţie” a fost o pereche de pantaloni pe care i-a făcut cadou mamei sale. Figura surprins plăcută a mamei sale a îndemnat-o să croiască mai multe modele, pe care le-a terminat într-un timp relativ scurt, avînd în vedere faptul că se afla la început de drum. Cunoştinţele acumulate erau suficiente pentru a se apuca de ceea ce îşi propusese. Să devină cunoscută. La început, în rîndul cunoştinţelor sale.

A pornit de la zero
 
"Eram studentă la Litere cînd am început să croiesc şi să cos la maşina de cusut. Mai toate clientele mele erau studente sau profesoare, dar mă vizitau şi fetele cu care copilărisem, care apelau mereu la serviciile mele. Bineînţeles că pentru cunoştinţe şi pentru membrii familiei nu percepeam nici un fel de taxă, căci îmi exercitam, nu-i aşa, ucenicia. Nu mi-a arătat nimeni cum să folosesc maşina de cusut, am pornit de la zero. Bineînţeles, primele încercări au fost dezastruoase. Dar, cu timpul, am reuşit să mă controlez. Să dau frâu imaginaţiei atât cât trebuie pentru a face haine frumoase. Îmi place să desenez, deci crearea modelelor nu a reprezentat o problemă. Preferatele mele sunt rochiile de seară şi fustiţele de vară cu franjuri, iar topurile decoltate şi puţin transparente le prefer mai mult, deoarece îmi scot în evidenţă corpul. La început, am desfăcut multe haine vechi pe care le-am modificat. Le purtam cu mîndrie, deoarece erau printre primele creaţii ale mele. Am transformat o pereche de sandale foarte vechi pe care le-am găsit depozitate pe balcon, în nişte şlapi drăguţi. Evident, nu i-am purtat deloc, dar eram revoltată căci toate preţurile creşteau şi nu îmi permiteam, studentă fiind, să îmi cumpăr acele modele care-mi plăceau. Tentaţia a fost atît de mare încît nu am rezistat şi mi-am pus ideea în aplicare", spune Diana Ardelean.

Clientele vor modele sofisticate

Clientele Dianei sunt foarte pretenţioase. De aceea, în momentul în care i se cere să creeze un costum compus dintr-un sacou şi o fustă scurtă, Diana ţine morţiş să aleagă chiar ea materialul din care va fi realizat costumul, deoarece nu toate tipurile de material pot fi folosite. Cele mai simple modele sunt fustiţele şi bluzele de vară, care necesită foarte puţin material şi timp.
“De obicei, toate clientele mele doresc să le croiesc modele sofisticate, pe care le fac cu multă plăcere. Dar îmi place când se ţine cont de părerea mea, în special la rochiile de seară, care sunt specialitatea mea. Cea mai mare realizare este o rochie de mireasă, pe care am croit-o în urmă cu doi ani. Am avut nevoie de aproximativ 4 metri de material de voal şi de trei zile de croit la maşina de cusut. Era o rochie destul de simplă, dar cu trenă. Ideea i-a aparţinut miresei, care dorea ceva mai special pentru nunta ei”.

Nu copiază din reviste

Rochia de mireasă i-a adus Dianei o sumă frumuşică, din care a reuşit să-şi cumpere materiale pentru “şapte fustiţe, cinci rochii de seară şi un sacou de toamnă”, căci fata îşi drămuieşte bine fiecare bănuţ.
Croieşte orice fel de pantaloni şi bluze, de vară ori de iarnă, şi nu cere mulţi bani pentru ele. 150.000 sau 300.000 lei, cel mult, doar pentru rochiile de seară urcând preţul la 500.000 lei, în funcţie de materiale: un metru de dantelă costă un milion, iar cea mai ieftină pînză 200.000 de lei.
Diana Ardelean este una dintre puţinele tinere care şi-au îndeplinit visul de a-şi crea singure modele de haine, încălţăminte şi genţi. Fiecare creaţie a ei este unică, modelele nefiind copiate din vreo revistă de specialitate ori din hainele expuse în magazine.
Pentru a deveni celebră, Diana este în stare de orice sacrificiu. De aceea, pe lîngă servici, ea doreşte să urmeze, începînd cu acest an, Facultatea de Arte, specialitatea Design Vestimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.