Afacerile lui Iulian Dascalu sunt facute pe acelasi calapod, indiferent de locul în care se desfasoara. Pe lânga faptul ca centrul vechi al Iasiului va dispare sub tone de beton pe care se va ridica un nou proiect megalomanic, Pallas Mall, Iulian Dascalu îsi va construi o vila în spatiul Gradinii Botanice din Iasi. În acelasi timp, omul de afaceri este implicat în doua dosare penale, unul la Cluj, în care se cerceteaza modul în care Consiliul Judetean (CJ) Cluj i-a atribuit acestuia terenul pe care s-a construit Ilius Mall, si alt dosar la Iasi.

Din 1990 si pâna acum au fost depuse 13 cereri de revendicare pentru terenuri din Gradina Botanica din Iasi. Aproape 40 de hectare din Gradina Botanica din Iasi – una dintre cele mai mari gradini din Europa – sunt revendicate. Prima punere în posesie a avut loc anul trecut, pe numele a doua batrâne din Bucuresti, dar terenul de 3,3 hectare, aferent pepinierei de trandafiri a Gradinii Botanice, a fost cumparat de omul de afaceri Iulian Dascalu.

Pe aces teren Dascalu doreste sa-si ridice o casa fara a tine cont ca acest teren a avut initial o alta destinatie si anume acea publica.

Rectorul Universitatii “Al.I. Cuza”, Dumitru Oprea, acuza Primaria ca actioneaza în defavoarea Gradinii Botanice, prin repunerea în discutie a unor cereri de retrocedare. Oprea sustine ca parcelele respective nu intra sub incidenta legii fondului funciar. Dumitru Oprea acuza interese mafiote în Gradina Botanica, crezând ca la mijloc sunt interesele “samsarilor” de pe piata imobiliara si leaga disputa din jurul Gradinii de proiectul Palas care apartine lui Iulian Dascalu. “Mafiotii au intrat cu buldozerul, la propriu si la figurat, calcând pe istoria Iasului si a Gradinii Botanice, pentru ca un om ca Iulian Dascalu poate sa faca ce vrea. El poate sa demoleze centrul istoric, poate sa demoleze orice zona din Iasi. Nimeni nu are curaj sa spuna ceva, ca este lovit de o tacere de aur”, acuza rectorul Oprea în cadrul unor emisiuni televizate pe un post local, Tele “M”.

Rectorul Universitatii sustine ca omul de afaceri Iulian Dascalu l-ar fi rugat sa renunte la procesele legate de Gradina Botanica: “Acum o luna si jumatate m-am întâlnit cu Dascalu în avion si mi-a spus “Sa nu mai pledati pentru Universitatea Cuza!”. Universitatea Cuza a continuat procesul la Brasov, am câstigat de trei ori, sentintele fiind definitive si irevocabile”, a continuat Oprea. Cu toate acestea, se pare ca nimic nu se întâmpla în sensul respectarii prevederilor legale, lucrarile la casa lui Dascalu începând fara nicio problema, în pofida sentintelor judecatoresti. “Lânga Biologie s-a intrat cu buldozerul fara nicio aprobare. Zona istorica din spatele Palatului Culturii care a cazut prada mafiei care lucreaza în România si este foarte puternica. Am responsabilitatea declaratiilor, din noul proces se extrag filele esentiale din dosar, aparatoarea Universitatii este batuta pe holurile Tribunalului din Brasov, asa ceva numai în filmele cu Italia veche putem sa mai vedem”, a declarat, conform aceleiasi surse, rectorul Oprea.

Palas îngroapa Iasul

Proiectul Palas, care se va construi peste centrul vechi al Iasiului, a fost aprobat de Consiliul Local (CL) Iasi, dupa o perioada de aproximativ un an si jumatate, timp în care a fost suficient de contestat pentru ca întreaga afacere sa ajunga si la DNA, procurorii chemând la audieri un important numar de persoane. Pe o suprafata de 12 hectare vor fi construite spatii comerciale, locuinte, o parcare subterana de 2.500 de locuri, o gradina publica, hoteluri si cladiri pentru birouri.

Conform declaratiilor lui Zaharia Schrotter – unul dintre contestatarii asocierii CL Iasi cu societatea “Iulius Group” se pare ca, dincolo de “ajutorul” primarului social-democrat Gheorghe Nichita, Dascalu are în mâna fosti agenti ai Securitatii, care sunt angajati în cadrul firmelor sale si de care se foloseste la concretizarea unor afaceri”. Zaharia Schrotter a afirmat în presa locala din Iasi ca va sesiza DNA cu privire la contractul de asociere prin care CL Iasi i-a încredintat fara licitatie lui Iulian Dascalu un teren de 130.000 mp în zona istorica a Iasului.

Interesant este modul în care a avut loc sedinta de CL în care alesii ieseni au votat asocierea cu Dascalu. Sedinta a avut loc în 28 decembrie 2004, când membrii Consiliului Local Iasi au votat proiectul “Palas”, afacere care s-a lasat cu un scandal urias. Hotarârea de asociere a fost atacata în contencios-administrativ, fiind stramutata cauza de la Iasi la Curtea de Apel Oradea. Judecarea dosarului este departe de un deznodamânt, timp în care proiectul se poate contura, întrucât instanta a decis sa nu suspende decizia CL pâna la pronuntarea verdictului.

Dosarele Dascalu

Acesta este al doilea dosar penal în care apare numele omului de afaceri Iulian Dascalu. În primul dosar, omul de afaceri clujean, Arpad Paszkany l-a acuzat pe presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, ca l-ar fi santajat pentru a renunta la proiectul mall-ului din Gheorgheni. Paszkany, patronul CFR Cluj, a declarat într-un amplu memoriu ca Nicoara i-ar fi cerut sa renunte la construirea unui mall în Cluj-Napoca, în favoarea omului de afaceri iesean, Iulian Dascalu, pentru ca premierul Tariceanu sa nu-i blocheze o alta investitie din Bucuresti.

Al doilea caz cercetat de procurori se refera la investitia din Iasi a lui Iulian Dascalu. DNA a început urmarirea penala împotriva primarului din Iasi, Gheorghe Nichita, în dosarul “Palas”. Initial, proiectul Palas a fost reclamat, în decembrie 2005, la DNA Iasi de Zaharia Schrotter, sotul creatoarei de moda Irina Schrotter. DNA Iasi a dat solutia neînceperii urmaririi penale, însa Schrotter si-a înaintat o noua plângere la DNA Bucuresti care a admis doua plângeri formulate de acesta în care se cerea anchetarea viceprimarului Constantin Neculau, a directorului tehnic al Primariei Iasi, Mihai Chirica, si a expertului evaluator Alexandru Casian pentru savârsirea infractiunii de fals intelectual. “În motivarea plângerilor se precizeaza ca proiectul Palas, ce a generat contractul de asociere în participatiune a Consiliului Local Iasi si SC Iulius Group, a constituit si constituie un mijloc indirect si subtil de însusire a unor sume de bani publici de catre administratorul societatii, Iulian Dascalu, dar si alte persoane (viceprimar, director, consilier etc.), care prin fapte în legatura asimilate coruptiei au înlesnit demararea proiectului în conditii evident pagubitoare pentru unitatea administrativa. Clauzele contractuale sunt net defavorabile pentru municipalitate, însa avantajoase celeilalte parti, tocmai prin faptul posibilitatii dezmembrarii dreptului de proprietate asupra unui bun public, inalienabil si la un pret al folosintei derizoriu”, se arata în rezolutia procurorilor DNA Bucuresti.

“Celule infractionale în PNL”

În dosarul penal deschis de DNA Bucuresti, Dascalu este cercetat pentru evaziune fiscala si rambursari ilegale de TVA. Liderul PIN Cozmin Gusa a declarat într-o conferinta de presa, ca în cadrul PNL exista “celule infractionale”, sustinând ca “noul Dinu Patriciu” al liberalilor este omul de afaceri iesean Iulian Dascalu patronul lantului de magazine Iulius Mall. “Acesta are doua dosare penale la DNA. El este adevaratul tata financiar al grupului moldovean. El patroneaza o grupare de ministri PNL: Cristian Adomnitei, Cristian David, Tudor Chiuariu, Teodor Melescanu si Ovidiu Silaghi”, a sustinut Gusa. Acesta sustine ca motivul pentru care premierul Tariceanu doreste discreditarea DNA este acoperirea acestei retele. Omul de afaceri Iulian Dascalu are doua dosare în cercetare la DNA, care sunt în lucru de peste un an, procurorii putând stabili în acest moment legatura omului de afaceri cu oamenii politici mai sus amintiti. Printre cei care se opun lui Dascalu la Iasi se numara si Asociatia de Comunicare Sociala al carei presedinte este Ionuti Stefanivici. Acesta a declarat pentru Gazeta de Cluj ca “în România, lupta cu un asemenea colos financiar este asemanatoare cu o lupta cu morile de vânt. “Noi am facut tot posibilul ca sa-l împiedicam pe Dascalu sa distruga centrul vechi al Iasului. Am organizat manifestatii, drept pentru care politia si jandarmeria ne-au amendat în mod ilegal., iar Iulian Dascalu ne cere acum daune morale de 150.000 lei pentru ca i-am fi stricat imaginea. Din pacate, acum am ramas cam singuri, dar noi ne vom continua manifestarile la primavara”, a declarat acesta dezamagit de situatia existenta.

În ce se va transforma o parte din Gradina Botanica!

Dascalu a cumparat primii 300 mp în Gradina Botanica în 2003, iar în 2006 a mai dat 470.000 euro pentru alti 2,914 mp. Valoarea lucrarilor a fost estimata la 1,9 miliarde lei vechi. Iulius Group a platit astfel o taxa pentru autorizatia de constructie în valoare de 9,5 milioane lei vechi. Suprafata utila a locuintei este de aproape 1.000 metri patrati, adica de 4-5 ori cât o vila obisnuita.

Dupa finalizare, complexul ar putea valora aproximativ 2 milioane euro. Suprafata construita la sol este de 586,8 mp, cea desfasurata de 1.249,9 mp, iar cea utila de 946,9 mp. Vila va avea trei nivele: demisol, parter si etaj.

Demisolul este compus, printre altele, de o piscina acoperita de peste 100 mp, o vinoteca si o sala de fitness. La parter va fi o biblioteca de peste 130 mp si un dinning-room, iar la etaj dormitoare si garderoba.

La numai 36 de ani, omul de afaceri Iulian Dascalu a devenit un personaj controversat atât în Iasi, unde îsi desfasoara multe dintre afaceri, cât si în alte orase din România. Deputatul PNL, Relu Fenechiu, a facut front comun cu primarul PSD de Iasi, Gheorghe Nichita, si a sustinut public proiectul lui Dascalu pe propriul site deschis pe Internet. La Iasi, Iulius Group SRL a obtinut 12 ha de teren de la primaria condusa de pesedistul Gheorghe Nichita. Cotele de profit au fost împartite în modul urmator: 90% la Iulius Group si 10% la primarie. Evaluarea terenului pune la rândul sau probleme: a fost realizata de un tehnician septuagenar, neacreditat de Corpul Expertilor Tehnici si care a fixat valoarea terenului la 50 de euro/mp, în conditiile în care niciun investitor nu gaseste teren în zona la mai putin de 300-400 de euro/mp.

Si în Timisoara, terenul pe care s-a ridicat mall-ul a fost cumparat în 1942 de Societatea Româna de Radiodifuziune Bucuresti, care si-a amplasat acolo o serie de antene. Ulterior, conducerea de la Bucuresti a Companiei Nationale de Telecomunicatii a decis sa închirieze terenul firmei Iulius Group, în schimbul unei sume mai mult decât simbolice.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.