Sorin Dan David si Radu Ioan Caraban sunt primii oameni de afaceri care au devenit importatori si distribuitori autorizati de autoturisme marca Volkswagen si Audi în Oradea începând cu anul 1996. Daca în urma cu mai bine de un deceniu, societatea D&C, formata de cei doi investitori vindea doar 16 unitati, în 2007, grupul de firme, care a înregimentat între timp si Iberica Auto, dealerul de masini Seat, a ajuns la  doua mii de unitati vândute. Un record absolut pentru piata bihoreana de autoturisme.

Au girat
apartamentele
parintilor

David si Caraban au început afacerile împreuna imediat dupa revolutie, pe baza creditelor bancare obtinute dupa ce au reusit sa-si convinga parintii sa-si gireze apartamentele. „În 1990, am început primele afaceri cu firma Meda avându-l ca asociat, ca si astazi, pe Radu Caraban. Atât eu cât si asociatul meu girasem apartamentele parintilor. Faceam comert în Austria, Ungaria, Germania si Hong Kong. Faceam atât export cât si import. De exemplu, exportam utilaje agricole de la Ceahlaul Piatra Neamt în Austria si Germania. Era perioada anilor 1993-1994, când era o criza acuta de valuta. Valuta pe care o primeam din export o foloseam pentru import”, povesteste Sorin David despre modul cum a facut primii pasi în afaceri. În industria auto a intrat în 1995 dupa ce a beneficiat de un credit cu dobânda subventio-nata de stat pentru întreprinderile mici si mijlocii. Prima investitia a fost service-ul auto, care le-a scos din buzunar celor doi investitori în jur de 100 de mii de marci de caciula. În 1996, D&C pune bazele activitatii de reprezentare a concernului
Volkswagen Audi prin colaborare cu Midocar si porneste sistemul de vânzari de autoturisme noi. Din 1996, de când si-a început activitatea pe piata auto oradeana, D&C Oradea a cunoscut o linie ascendenta. „Totul a început de la pasiunea pentru masinile germane. Am reusit sa-i obisnuim pe oameni sa înteleaga si sa aprecieze tehnologia germana. Înca de la prima masina vânduta, am aratat ca vrem sa facem performanta si odata cu trecerea timpului, am dovedit acest lucru prin faptul ca, în prezent, suntem pe locul 1 pe piata auto oradeana”, spune David.

Investitie de doua
milioane de euro

În anul 1998, a început colaborarea cu Porsche România, iar anul 2001, a  însemnat un pas important în realizarea centrului Volkswagen prin finalizarea si punerea în functiune a atelierului de tinichigerie – vopsitorie. Urmarind si respectând noul concept al concernului Volkswagen , D&C a inaugurat în Oradea, în toamna anului 2003 – centrul Volkswagen (showroom, service, tinichigerie), cel mai complex centru auto datorita structurii, dimensiunilor, aspectului si dotarilor pe care le are. Este vorba de o investitie pe un teren în suprafata de 14 mii metri patrati, din care 3 mii mp construit, a carui valoare se ridica la circa doua milioane de euro si care este cea mai mare în domeniul serviciilor auto din teritoriu. În anul 2005, au început lucrarile pentru showroom-urile Audi si Seat, lânga centrul VW, iar în data de 21 iunie 2007, a avut loc inaugurarea oficiala a celor doua showroom-uri la ultimele standarde ale re-numitilor producatori auto. Cu o suprafata de peste 30 de mii de metri patrati, grupul de firme D&C si Iberica Auto formeaza cea mai mare platforma de servicii auto din afara Bucurestiului.  
„Prin acest centru auto, D&C doreste sa ofere toate facilitatile pe care un consumator de autoturisme le doreste. În acest moment, nu dorim sa oferim o simpla vânzare de masina sau o reparatie într-un atelier de ser-vice. Dorim sa oferim consultanta în alegerea unui autoturism, solutiile cele mai potrivite pentru fiecare client în ceea ce priveste alegerea masinii, a modalitatilor de finantare, serviciile de consiliere post vânzare si de revânzare a masinii. Specialistii nostri vor fi aproape de clienti din momentul alegerii autoturismului si pe toata perioada utilizarii lui. În acest început de mileniu, credem ca autoturismul este unul dintre cele mai importante capitole în viata oamenilor. De aceea cele mai înalte tehnologii din multe domenii sunt înglobate în proiectarea si realizarea unui autoturism. Speram prin ceea ce facem sa definim aceiasi pasiune si rigoare si sa raspundem tuturor nevoilor si asteptarilor clientilor si colaboratorilor nostri.
Fiecare membru al echipei, indiferent de departamentul în care lucreaza împartaseste aceiasi pasiune si aspiratie pentru inovatie”, sustine Sorin David, mândru de compania pe care a construit-o împreuna cu Radu Caraban. În momentul de fata, grupul de firme numara 200 de angajati.   

Lider pe piata locala

D&C si Iberica Auto se pot mândri cu pozitia de leader pe piata auto locala prin cele patru marci pe care le comercializeaza: Audi, Seat, Volkswagen si Volkswagen Autovehicule Comerciale. „Audi este leader pe piata auto locala în segmentul premium, iar Iberica Auto este în fata multor competitori consacrati prin cota de piata pe care o detine”, spune actionarul companiei. Cu o suprafata totala construita de peste 4 mii de mp, noile showroom-uri reprezinta cea mai importanta investitie a celor doua companii, depasind valoarea de 4,5 milioane de euro. Suprafata destinata expunerii auto este de peste 450 metri patrati, cea alocata serviciilor postvânzare fiind 2000 mp, iar spatiile de parcare însumeaza în total peste 250 de locuri. „În câteva luni, vom deveni dealer autorizat de masini de ocazie Weltauto, iar ca perspective de viitor, se estimeaza un volum de vânzari auto de peste 2000 de unitati pâna la sfârsitul anului”, afirma Sorin David.

Inginerii

Ambii asociati ai D&C sunt ingineri de meserie. Au lucrat pentru întreprinderi cu capital de stat în perioada comunista. Sorin Dan David a fost înainte de 1989 inginer calculatoare la Înfratirea si la IIRC (Întreprinderea de Întretinere si reparatii Calculatoare), iar Radu Ioan Caraban a fost inginer electrotehnica la Avicola. Ambii sunt casatoriti si… ambii au doi copii.

Calin Miron

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here