Curtea de Apel Cluj a dat achitări pentru toți cei inculpați într-unul dintre cele mai interesante dosare instrumentate de procurorul șef al DIICOT Sălaj. În acest proces este implicat și KISS V. LASZLO GYORGY, supranumit ”tăticul” off-shore-urilor. Aproape toți magnații din România, plecând de la Sorin Ovidiu Vântu, deputatul William Brânză sau Dumitru Creștin, sunt doar câteva nume grele care au apelat la serviciile lui Kiss pentru a își deschide off-shore-uri în paradisuri fiscale. Chiar dacă a fost achitat, Kiss este în pușcărie fiind condamnat într-un alt dosar. Rechizitoriul a fost făcut de șeful DIICOT Sălaj
În 2012, procurorul Bubuiug Dan Liviu, acum șeful DIICOT Sălaj, deschidea un dosar (49/D/P/2012) de constituire a unui grup infracţional organizat în care, printre cei trimiși în judecată, se află și KISS V. LASZLO GYORGY, specialist în inginerii financiare, la care au apelat aproape toți milionarii controversați din România pentru a își înființa companii off-shore în care să își ascundă banii.
În urmă cu trei ani dosarul a fost trimis în judecată la Curtea de Apel Cluj și a fost atribuit Deliei Purice care, la începutul lunii martie a decis ca toți cei implicați să fie achitați de acuzațiile de care erau învinuiți.
Magistratul clujean a dat achitările din dosar în baza a două articole din Codul penal: ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” și ”în cursul judecăţii acţiunea penală se stinge prin rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, renunţare la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitare sau încetare a procesului penal”.
Practic, magistratul clujean a considerat că cei implicați au fost anchetați degeaba.
”I. a. În baza art. 396 alin. 5 CPP cu referire la art. 17 alin. 2 CPP şi art. 16 alin. 1 lit. b CPP achită pe inculpata CHEREGI I. RODICA CARMEN (…), pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional (…) achită pe inculpata CHEREGI I. RODICA CARMEN, pentru o unică infracţiune continuată de complicitate la înşelăciune (…), spălare de bani (…) II. a. (…) achită pe inculpata Iordache Alina (…), pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional (…), complicitate la înşelăciune (…), autor la spălare de bani (…), complicitate la evaziune fiscală (…) III. a. (…) achită pe inculpatul Neacșu Constantin pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional (…), complicitate la înşelăciune (…), complicitate la spălare de bani (…), complicitate la evaziune fiscală (…) IV. a. (…) achită pe inculpatul Kiss Laszlo Gyorgy, încarcerat în Penitenciarul Bucureşti Jilava, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional (…), complicitate la înşelăciune (…), complicitate la spălare de bani (…), complicitate la evaziune fiscală. (…) Achită pe inculpata Iordăchescu Mariana (…), pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional (…), complicitate la înşelăciune (…), complicitate la spălare de bani (…), complicitate la evaziune fiscală. (…) încetează procesul penal faţă de inculpatul IORDACHE F. FLORIN – GHEORGHE decedat la data de 31.05.2017, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional (…) complicitate la înşelăciune (…), spălare de bani. () Respinge ca nefondate acţiunile civile exercitate de către părţile civile: SC GROUPAMA ASIGURĂRI, ANAF – prin DGRFP CLUJ – AJFP SĂLAJ, SC GROUPAMA ASIGURĂRI SA, SC ASIGURARE – REASIGURARE ASTRA SA, SC AABC ASIGURĂRI REASIGURĂRI SA, SC ADELPHIA BROKER SRL, SC C. A. S.A. (…) Pronunţată în şedinţa publică din data de 01 martie 2019”, arată soluția pe scurt a instanței. De asemenea, magistratul clujean a mai dispus restituirea a aproximativ 10.000 lei pe care procurorii DIICOT puseseră sechestru.
Acuzați că au spălat peste 2,7 milioane lei prin asigurări
Potrivit rechizitoriului, Rodica Carmen Cheregi., Alin Iordache, Mariana Iordăchescu, Kiss Laszlo Gyorgy şi Constantin Neacșu, în vara anului 2007, au aderat la grupul infracţional organizat constituit de către Ioan Cheregi (decedat în 2014) şi Florin Gheorghe Iordache, ”în scopul sprijinirii sau, după caz, săvârşirii alături de aceştia a infracţiunilor de înşelăciune în activitatea de intermediere în asigurări, spălarea banilor obţinuţi din înşelăciune şi de evaziune fiscală, cu ajutorul unui mecanism controlat în fapt de către aceştia, compus din societăţi româneşti cu asociaţi şi administratori societăţi offshore” Faptele de înșelăciune se referă la inducerea în eroare a mai multor companii de asigurări, unele dintre cele mai mari din România. Potrivit procurorilor DIICOT, inculpații Alina și Florin Iordache, Rodica Cheregi , Iordăchescu, Kiss şi Neacșu l-au sprijinit pe suspectul Ioan Cheregi, printr-un întreg sistem de societăţi şi documente fictive, la construirea şi funcţionarea căruia şi-au adus fiecare aportul, în inducerea în eroare a societăților de asigurări în activitatea de intermediere în asigurări, cauzându-le diverse prejudicii.
Procurorii vorbesc de sprijinul acordat de consultantul Kiss Laszlo Gyorgy și de către avocatul Constantin Neacșu inculpaților Iordache și Cheregi ”prin crearea unui sistem de societăţi româneşti cu acţionariat şi administratori societăţi offshore şi prin punerea la dispoziţie în acest lanţ al Farbridge LTD, în scopul spălării banilor obţinuţi din înşelarea societăţilor de asigurare SC Asinan SA, SC Euroins România SA, SC Asigurare Reasigurare ASTRA SA, SC Carpatica Asig SA şi, respectiv de intermediere în asigurări SC Adelphia Broker de Asigurare SRL, acţiunea urmată de spălarea acestor sume de bani în cuantum de 2.724.640,66 lei de către inculpaţii Iordache Florin Gheorghe, Cheregi Rodica Camrne., Iordache Alina şi suspectul Cheregi Ioan cu ajutorul acestui circuit” Avocatul Contantin Neacșu l-a reprezentat pe consultantul Kiss în alte procese penale de la București, în care a și fost arestat.
La scurt timp după încheierea contractelor de intermediere în asigurări când, pentru a câştiga încrederea acestora, figurau ca asociaţi şi administratori Cheregi Ioan şi Cheregi Rodica Carmen, interveneau în sensul introducerii societăţilor offshore în acţionariatul şi administrarea acestora. Aceste activităţi s-au făcut cu sprijinul calificat al inculpaţilor Neacșu Constantin, Iordăchescu Mariana și Kiss Laszlo Gyorgy. Ulterior în derularea contractului de mandate nu sau depus sumele de bani încasate din asigurări, fiind prejudiciate societăţile de asigurări.
”Lovitură cruntă pentru DIICOT Sălaj”
Avocatul Constantin Neacșu a declarat pentru Gazeta de Cluj că achitarea tuturor persoanelor din dosar constituie o ”lovitură cruntă pentru DIICOT Sălaj”.
”După trei ani de proces, vineri, 1 martie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea pe linie a tuturor inculpaților trimiși în judecată de Biroul Teritorial DIICOT Sălaj, pentru toate infracțiunile din rechizitoriu: constituire de grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune, la evaziune fiscală și la spălare de bani. Lovitura este cu atât mai cruntă pentru procurorul de caz Bubuiug Dan Liviu, cu cât a ajuns să ocupe funcția de procuror șef al DIICOT Sălaj după ce, chiar înainte de concursul pe acest post, într-un interval de două săptămâni, a încercat să obțină arestarea preventivă a unui judecător sindic și a trimis în judecată un avocat.
S-au vehiculat, de către acuzare, sume colosale, o pleiadă de infracțiuni și bau-bau-ul cel mare, companii offshore, dar mi-ar plăcea să nu ne lăsăm înșelați de clișeul acela cu diavolul și detaliile. După atâta amar de avocatură am constatat că diavolul lucrează cu aparențele. Într-adevăr, lumea offshore este predispusă la acrobații fiscale și comerciale sofisticate. Doar că în cauza noastră, schema infracțională pusă la cale de Cheregi și Iordache este de un ridicol absolut: ei au avut falsă reprezentare, pe care eu niciodată nu le-am furnizat-o, că, prin offshore, dau lovitura vieții. Or tocmai asta i-a înfundat! Este ca si cum ai accidenta un om cu mașina, apoi ai vinde-o, iar agentul de la Poliție care întocmește actele (acela fiind eu) ar răspunde. Lucrurile rimează, dar iraționalul unora din noi le ignoră”, a declarat avocatul Neacșu.
Prejudiciul dosarului
-Euroins România SA – contract – Livlar Agent de Asigurare SRL – prejudiciu peste 250.000 lei -ASTRA SA – Tempo Agent de Asigurare SRL – prejudiciu de circa 1,26 milioane lei
-Carpatica Asig SA – Swift Agent de Asigurare SRL – prejudiciu de peste 253.000 lei
-Asiban SA (preluată de Groupama Asigurări SA) – Livlar Agent de Asigurare SRL – 100.000 lei -ABC Asigurări Reasigurării SA – Criscamro Agent de Asigurare SRL – peste 95.000 lei