Ioan Oroian

De mai bine de 5 ani, magistrații clujeni așteaptă să judece dosarul de delapidare a profesorilor de la USAMV, însă nici până în momentul de față dosarul nu a primit un prim termen. Ioan Oroian, fost președinte al Senatului USAMV, profesor și director la Facultatea de Agricultură, și Viorel Poruţiu, directorul general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, au închiriat un cămin întreg festivalierilor de la Untold și au păstrat banii pentru ei. Inițial, Judecătoria Cluj Napoca a decis să excludă majoritatea probelor obținute de procurori în dosarul de urmărire penală, dar Tribunalul Cluj a rejudecat cauza și a constat că probele au fost obținute în mod legal și a dispus începerea procesului de delapidare.

La prima ediție a festivalului Untold, două cadre universitare controversate de la USAMV au păcălit conducerea universității că au nevoie de un cămin pentru a îl închiria participanților la o mega-conferință științifică. După ce au primit undă verde, căminul a fost închiriat persoanelor care au participat la festivalul Untold și au păstrat banii. Procurorii au calculat un prejudiciu de 80.676,40 lei. USAMV Cluj-Napoca s-a constituit parte civilă cu suma de 80.676 lei față de inculpați, din care suma de 79.476 lei reprezintă contravaloarea chiriei neîncasate de USAMV Cluj-Napoca și suma de 1.200 lei reprezintă contravaloarea meselor acordate în mod ilegal din fondurile USAMV Cluj-Napoca.

În urmă cu cinci ani, procurorii au reușit trimiterea în judecată a dosarului, însă de atunci și până în prezent, nu s-a reușit decât tergiversarea judecății pentru că nu s-a stabilit nici măcar un judecător care să se ocupe de proces, ca să nu mai vorbim de acordarea unui prim termen.

După ani de zile de plimbat prin procedura camerei preliminare, magistrații clujeni au reușit doar să rezolve câteva contestații depuse de inculpați.

După ce a fost trimis în judecată, Ioan Oroian a fost suspendat din funcție. Văzând că, pe parcursul anilor, ”doamna oarbă” a justiției a clujene nu este chiar atât de oarbă și îl privește cu îngăduință, el a deschis un proces în care a cerut USAMV-ului să îl repună în funcțiile din care a fost suspendat și să îi plătească salariile din 2017 până în prezent. 

Febra tunurilor cu chirii de Untold i-a cuprins și pe ””universitarii de la USAMV Cluj Napoca

Potrivit rechizitoriului, în anul 2016, inculpatul Oroian Ioan Gheorghe avea calitatea de profesor universitar în cadrul USAMV Cluj-Napoca și îndeplinea funcția de președinte al Senatului aceleiași universități.

„Atât în virtutea calității de mai sus, dar mai ales raportat la faptul că prima sa funcție în cadrul USAMV Cluj-Napoca a fost aceea de administrator de cămin, inculpatul cunoștea modul în care puteau fi închiriate camerele de cămin pe timp de vară, motiv pentru care — în calitate de președinte al Societății de Protecție a Plantelor Transilvania — a inventat un pretext științific în vederea rezervării spațiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 4 — 8 august 2016, în care s-a organizat Festivalul Untold la Cluj-Napoca, cu intenția de a închiria în interes propriu aceste spații de cazare către participanții la festivalul menționat. Având în vedere însă că cel care — potrivit fișei postului — putea încheia contracte și reprezenta instituția în probleme administrativ economice, respectiv cel care conducea instituția în toate problemele ce revin compartimentului economico-administrativ, și cel care aproba folosirea spațiilor de cazare era inculpatul Poruțiu Vasile Viorel, director general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, inculpatul Oroian Ioan Gheorghe l-a instigat pe acesta să aprobe blocarea închirierii spațiului de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferințe științifice, în perioada 4-8 august 2016”, arată procurorii.

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că, în perioada 4-8 august 2016, Căminul Agronomia II nu a fost închiriat de către universitate, deoarece era rezervat pentru o conferință, pe baza cererii înregistrate de inculpatul Oroian Ioan Gheorghe, însă conferința nu a fost organizată.

Mai mult, din cercetări a rezultat că în perioada 1 august 2015 – 31 august 2015, nu s-au înregistrat venituri din închirieri și regie la Căminul Agronomia II, acest cămin fiind închiriat doar sporadic la prețuri preferențiale, în baza unor acorduri de parteneriat încheiate cu ocazia organizării de simpozioane/ conferințe în cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 4-7 august 2016, Restaurantul Cantina al USAMV Cluj-Napoca trebuia să fie închis, însă din verificările efectuate a reieșit că personalul restaurantului a fost înregistrat ca fiind prezent în perioada 1  – 5 august 2016 şi că în perioada 4-8 august 2016 au fost furnizate mese.

Din probele administrate în cauză rezultă că spațiile de cazare din Căminul Agronomia II au fost închiriate către un număr de aproximativ 150 de participanți la Festivalul Untold 2016 la un preț stabilit la început la suma de 150 euro/cameră/noapte. De asemenea, din probatoriul administrat a rezultat că universitatea nu a încheiat nici un contract privind închirierea camerelor din Căminul Agronomia II, pentru perioada respectivă. 

Din administrator de cămin a ajuns șef al Senatului USAMV 

Ioan Oroian este un fost administrator de cămin care a ajuns să fie șef al Senatului de la USAMV. Practic, potrivit CV-ului, Universitatea este primul lui loc de muncă. Din 1992 până în 1998 el a făcut parte din personalul administrativ al USAMV și, ușor, a acces în ierarhie devenind profesor și acum șef al Senatului.

De numele lui se leagă o serie de scandaluri referitoare la faptul că și-a amenajat pentru el și fiul lui câte un apartament într-unul dintre căminele Universității. De altfel, USAMV a dechis un proces împotriva lui, dar judecătorii i-au dat câștig de cauză. 

USAMV l-a dat în judecată pe profesorul Ioan Oroian pentru că, în 2011, şi-a amenajat un apartament cu patru camere în căminul XV şi un altul cu două camere pentru fiul său. 

Adrian Zaharia, fostul prodecan de la Facultatea de Horticultură, a descoperit mai multe nereguli. El a susţinut că administratorul căminului Florin Dumitrache, profesorul Ioan Oroian, liderul sindicatului USAMV, dar şi Bogdan Moldovan, şeful Federaţiei Asociaţiilor Studenţeşti (FAS)-USAMV au dezafectat mai multe camere din căminul XV al universităţii pe care le-au transformat în apartamente, spaţii de depozitare, birouri administrative sau camere de consiliu. 

”Evoluția” lui Oroianu poate fi explicată și prin asocierile pe care le are în mediul de afaceri clujean. El a fost asociat în cadrul a două societăți comerciale, Eco Vânătoare și Torocom, ambele fiind acum închise. 

Asociaţia de Mediu Vânătoare şi Pescuit “Pro Mediu” care a fost fondată de Ioan Oroian, Viorel Bunea, Teodor Hozan, Jaradat Mohammad,  Romeo Micu, Ioan Păcurar, Liviu Holonec, etc. 

Asociat cu afaceriștii din umbră ai Clujului

 Viorel Bunea, împreună cu Constantea Nicolae Augustin, Dan Dănuț, Hozan Teodor Victor, Iancu Ioan, Jaradat Mohammad, Oancă Vasile, Oroian Ioan Gheorghe, Oroian Ioan Gheorghe, Simon Francisc, Totan Costel, Micu Romeo şi Asociația de Mediu, Vânătoare și Pescuit „PRO MEDIU” au înfiinţat SC Eco Vânătoare. Astfel, din susţinerea “echilibrului în natură şi protecţia mediului”, activitatea persoanelor enumerate anterior se concretizează în “vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului și activități de servicii anexe vânătorii”, obiectul de activitate al SC Eco Vânătoare. Viorel Bunea este fratele lui Gheorghe Bunea, fost comisar în cadrul IPJ Cluj şi şeful catedrei de pregătire juridică din cadrul Şcolii de Agenţi de poliţie „Septimiu Mureşanu”. De asemenea, Viorel Bunea este unul dintre asociaţii constanţi ai lui Gheorghe Terheş, fostul director al SC Silcotub cel mai mare producător român de ţevi de oţel, şi cel care a închiriat Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Serviciul Teritorial Cluj spaţiul în care a funcționat.

5 COMENTARII

  1. Habar n-aveți ce mafie e în USAMV Cluj sub patronajul direct al ”marelui” dansator de la Mărțișorul!….Cornel Cătoi – turnător format la școala bătrânului prof. Baba – un securisto-comunist feroce! De fapt, de când e mare rector și Oros ministru, C.C. se luptă cu camarila care l-a pus inițial în funcție și care, acum e sub pământ la 2 m! Dodo, tu ce mai înțelegi despre vinitura asta borfaș de Sibiu???….ce-i cu el prin Cluj??

  2. Articol scris la comanda, plin de erori si inventii, de catre un neica nimeni muritor de foame pt cativa banuti! Si numele-i predestinat sa fie sluga T Robu, adica sclav…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here