Primarul democrat-liberal din comuna clujeană Feleacu, Nicolae Bâlea, și-a dat singur un teren de 499 mp în cea mai bună zonă a localității pe care o conducere, cu vedere la Cluj-Napoca. Mai precis, Bâlea a semnat actul comisiei de fond funciar prin care își acordă terenul, deși el prezidează acest for. Sesizarea ilegalității a fost făcută de consilierul local Costea Gabriel, care i-a făcut plângere la Instituția Prefectului Județului Cluj. Cercetările au fost demarate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, pentru conflict de interese, dar și de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI), pentru fals în declarații. Din luna martie procurorii nu au trimis dosarul în judecată, dar nu au dat nici neînceperea urmăririi penale, deși aveau la dispoziție toate actele.
Dacă până în 1572 clujenii au fost judecați în Feleac, primarul din Feleac a ajuns să fie cercetat de șeful Poliției din Apahida, Mircea Buta, dar și de către un procuror din Cluj-Napoca. Dosarul 2864/p/2013 este cercetat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Abia ce și-a finalizat studiile la Institutul Național de Magistratură (INM) că procurorul Diana Horgea are de realizat un dosar de corupție cu un primar important din județ. Aceasta a terminat în luna mai INM și a intrat în luna iulie în cadrul parchetului. După ce a dobândit terenul respectiv prin intermediul comisiei de fond funciar, deși era acuzat că nu l-a avut niciodată în trecut, primarul Nicolae Bâlea și-a trecut terenul drept cumpărat. El avea un teren în vecinătate și această nouă parcelă i-a venit ca o mănușă.
Cercetat din toate părțile
“S-a făcut o sesizare către Prefectură, apoi prefectura a făcut o sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Anumite persoane au fost chemați la audieri la Poliția Apahida, de dosar se ocupă polițistul Mircea Buta, șeful Poliției comunale din Apahida. Este un dosar în stare de cercetare. Prin noiembrie 2012 s-a sesizat prefectura. Prefectura a sesizat parchetul și ANI. Este atât o stare de conflict de interese, cercetat de parchet, cât și o stare de fals în declarații, cercetat de ANI. Din câte am înțeles procuroarea care se ocupă de caz este Diana Horge. Primarul Nicolae Bâlea și-a mărit proprietatea cu 5 arii prin intermediul comisiei de fond funciar, al cărui președinte de comisie este.
De altfel, nu este singura faptă care a sfidat penalul făcută de Nicolae Bâlea. A băgat 500.000 de euro într-o gaură plină cu apă pentru construcția stadionului. Nu știu dacă a fost cercetat și pentru treaba aia, dar știu că este momentan un control al curții de conturi acolo”, a declarat pentru Gazeta de Cluj o sursă din Primăria Feleacu.
Închide telefonul în nas
Aroganța lui Nicolae Bâlea sfidează limitele bunului simț. Deși reporterii de la ziarul Gazeta de Cluj l-au sunat să îi ia un punct de vedere în această speță, acesta a închis telefonul și nu a vrut să declare nimic pe această temă acuzând întregul sistem din România.
“Ce dosar penal? Acum e la modă cu dosarele penale. Lasă-mă domnule cu din astea”, a declarat primarul din Feleacu, Nicolae Bâlea după care a închis telefonul.
Abuzul unui primar
„Nicolae Bâlea și-a însușit în mod nelegal terenul situat din punct de vedere administrativ în comuna Feleacu, zona Casele Micești, astfel vă rog să cercetați următoarele aspecte.
Acesta a aprobat în mod abuziv eliberarea pe numele său a Titlului de Proprietate nr. 22495 din data de 26.09.2011 care conține suprafața de teren de 499 de mp, situat în comuna Feleacu, zona Casele Micești, încălcând toate normele care guvernează statul de drept.
Pentru a obține dreptul de proprietate asupra terenului acesta a încălcat legile fondului funciar, respectiv Legea nr. 18/1991, Legea nr. 1/2000 și Legea nr. 247/2005.
Primarul comunei Feleacu a dobândit în proprietate terenul menționat mai sus, fără a deține în proprietate acest teren, nici el și nici antecesorii acestuia, astfel încât acesta nu era îndreptățit să obțină acest teren în baza legilor fondului funciar. Totodată arăt că, acest teren nu face parte din rezerva Primăriei comunei Feleacu.
Pentru obținerea terenul în baza legii fondului funciar trebuie să se dovedească dreptul de proprietate prin înscrieri în registrul agricol sau în cartea funciară a imobilului. Evident că nici Bâlea Nicole și nici antecesorii acestuia nu au avut niciodată înscris dreptul de proprietate asupra terenului în registrul agricol sau în cartea funciară, tocmai pentru motivul ca niciodată nu au deținut în proprietate acest teren.
Astfel, se pare că numitul Nicolae Bâlea, în exercițiul funcției sale de primar a obținut acest teren fără a deține niciun act care să justifice proprietatea sa, asupra terenului aprobând eliberarea Titlului de Proprietate nr. 22495/26.09.2011”, arată consilierul local Costea Gabriel, în cadrul sesizării sale.
Tiberiu Hrihorciuc