Potrivit unui comunicat de presă, magistrații de la Curtea de Apel Cluj vor intra de azi în grevă pănă în 28 ianuarie, pentru a protesta vizavi de intențiile de modificare a legilor care prevăd eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților. Cu excepţia cauzelor cu măsuri preventive în materie penală, magistrații clujeni nu vor judeca alte dosare.

„Astăzi, 21.01.2020, a fost convocată Adunarea generală extraordinară a judecătorilor Curţii de Apel Cluj, având în vedere dispoziţiile Hotărârii nr. 55 din data de 16.01.2020, dată de Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru formularea unui punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraţilor. În urma analizei efectuate, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a hotărât:
1. Abrogarea textelor normative referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor, în sensul propus prin propunerile legislative nr. Pl-x nr. 292/2019, aflate la Camera Deputaţilor, este susceptibilă de a afecta, în mod grav, independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia şi implicit, independenţa sistemului judiciar. Se solicită, prin urmare, încetarea procedurii de legiferare şi păstrarea actualelor dispoziţii cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor;

2. Formularea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-şi exercita, prin Secţiile Unite, prerogativa prevăzută de art. 25 alin. 1 lit. c din Legea nr.304 /2004 privind organizarea judiciară, în sensul sesizării Curţii Constituţionale pentru un control de constituţionalitate al Legii privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, înainte de promulgarea acesteia.

3. Suspendarea activităţii de judecată, între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală.
Precizăm că activitatea instanţei clujene a mai fost întreruptă între 23 decembrie 2019 şi 13 ianuarie 2020 tot ca urmare a încercărilor de modificare a normelor legislative cu privire la diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, precum şi pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor.

2 COMENTARII

  1. RUSINE mare! Chiar nimeni nu se sesizeaza in tara aceasta de aceste greve?Dupa ce ca au cele ai mari salarii si pensii acum fac greva!Dorim sa vedem cum reactioneaza politicienii care si-au facut campanie electorala si au castigat promitand taierea pensiilor speciale!Cat mai suporta acest popor asemenea discrepante la pensii..politistii au media pensiilor undeva la 3000 lei si isi risca viata zilnic.

  2. Domnilor politicieni care va-ti facut campanie electorala pe taierea acestor pensii..mergeti pana la capat sau lasati pe altii sa rezolve problema PROMISA de DV in campania pt alegerile prezidentiale si europarlamentare.Lumea crede ca va este frica sa nu DERANJATI pensiile mari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here