De astăzi, 2 august, s-au epuizat toate resursele pe care planeta le putea regenera până la sfârşitul anului, a calculat ONG-ul Global Footprint Network, care se ocupă de protecţia mediului. Din acest moment şi până pe 31 decembrie, omenirea va trăi pe credit. Oamenii au atins acest plafon pentru prima dată la 19 decembrie 1987.
În 2016, ziua în care omenirea a început să trăiască pe credit a fost 3 august iar activiştii de mediu au calculat că în 2030 resursele regenerabile vor fi epuizate pe 28 iunie. Pentru calculele sale, Global Footprint ţine cont de amprenta de carbon şi de resursele consumate pentru pescuit, creşterea animalelor, culturi, construcţii şi utilizarea apei.
Ţinând cont de ultimele date ştiinţifice, Global Footprint recalculează în fiecare an data „Overshoot Day” pentru anii trecuţi după ce „deficitul ecologic” a început să se amplifice la începutul anilor 1970. Pentru anul trecut ea a anunţat iniţial că „Overshoot Day” va fi la 8 august, dar apoi a corectat data la 3 august 2016.
Chiar dacă ritmul consumului a încetinit puţin în ultimii şase ani, această dată simbolică „continuă să avanseze inexorabil. „Pentru acoperirea consumului, avem nevoie în acest moment de 1,7 planete”, susţine Global Footprint Network. „Costul acestui supraconsum este deja vizibil: penuria de apă, deşertificarea, eroziunea solului, scăderea productivităţii agricole şi a resurselor piscicole, dispariţia speciilor de animale şi defrişările”, arată aceeaşi sursă. Emisiile de gaze cu efect de seră „reprezintă ele singure 60% din amprenta noastră ecologică mondială”, notează ONG-ul. Ziua mondială a depăşirii resurselor este calculată de organizaţia neguvernamentalăcanadiană Global Footprint Network, ce a creat de altfel şi noţiunea de “amprentă ecologică”.
Raportând suprafaţa Planetei la numărul de locuitori ai acesteia, rezultă o suprafaţă de teren de care este nevoie, pentru a se asigura necesarul de resurse şi pentru a se neutraliza deşeurile generate de consumul nostru. Astfel, se calculează amprenta ecologică (ecological footprint), index ce măsoară presiunea pe care omenirea o exercită asupra ecosistemelor. România are una dintre cele mai mici amprente ecologice din Uniunea Europeană /UE/, echivalentul a 1,7 planete, potrivit WWF. Canada, statele din Peninsula Scandinavă, Rusia, Ţările Baltice, Australia, cea mai mare parte a Americii de Sud şi unele state din Africa pot fi catalogate drept „creditori“, biocapacitatea lor fiind cu 150 % mai mare decât amprenta lor ecologică.
Comunitatea internaţională s-a angajat la Conferinţa de la Paris privind combaterea încălzirii globale, din decembrie 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea climatică.