Începând cu data de azi, serviciile de tip ridesharing, vor putea fi sancționate mai ușoe de către polițiștii rutieriști.
Astăzi a intrat în vigoare orgonanța de urgență care reglementează activitatea de transport persoane în regim de taxi.

Chiar dacă actul normativ, nu scoate de pe piață aplicațiile de ride sharing, șoferii acestora vor putea fi sancționați mult mai ușor. Din 16 mai, șoferii înscriși pe platformele Uber și Bolt vor putea fi amendați cu o sumă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei. Sancțiunea maximă este ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de șase luni.

Legea a sancționat și până acum taximetria ilegală, numai că amenda de până la 5.000 de lei a fost mai greu de aplicat pentru că trebuia dovedit caracterul repetat al faptei. În aprilie a apărut în Monitorul Oficial și modificarea cerută în mod repetat de reprezentanții transportatorilor autorizați din România, adică scoaterea din lege a condiției caracterului repetat al faptei. Modificarea se aplică de azi și permite ca amendarea să se facă mai ușor, însă e incorect să spunem că acest proiect interzice ridesharingul. În acest timp, la Parlament sunt două proiecte de legi privind reglementarea ridesharingului la noi în țară.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2019 pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier cuprinde o modificare la Legea taximetriei care permite sancționarea mai facilă a celor care fac taximetrie ilegal, adică fără autorizație, din 16 mai. Amenzile între 1.000 și 5.000 de lei pot fi date pe loc de polițist, pentru că nu mai e necesar să fie dovedit că fapta se comite în mod repetat.

Pe scurt, șoferii care oferă prin Uber, Bolt și alte aplicații de gen servicii de transport persoane și nu sunt taximetriști pot fi amendați foarte ușor dacă sunt opriți în trafic și se probează că transportă persoane contra cost. Se consideră că fac taximetrie ilegală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.