Polițiștii clujeni au amendat patronii mai multor restaurante care au montat igluuri. Printre acestea se numără Form Cafe, Caro și Colin’s Gastro Pub. IPJ Cluj a transmis, în urma informațiilor false remarcate în presă, că s-a dispus deschiderea igluurilor în partea superioară astfel încât să nu fie considerate spații închise.

În conformitate cu art 2., lit. m) din Legea 349/2002, prin *spațiu public închis* se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Cu ocazia controalelor efectuate, operatorilor economici li s-au pus în vedere reglementările  anterior amintite în vederea luării măsurilor pentru a putea funcționa ca spațiu deschis. 

Polițiștii continuă activitățile de verificare, în conformitate cu prevederile în vigoare la momentul actual.
Totodată, a fost sesizată Direcția de Sănătate Publică Cluj în vederea luării măsurilor legale ce țin de competența lor
, a declarat IPJ Cluj pentru Gazeta de Cluj.

Igluurile NU vor fi demolate

Caro a primit o amendă de 2000 de lei, iar Form un avertisment, potrivit clujcapitala.ro.

”Cu ocazia verificărilor efectuate în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, s-a constatat faptul că un operator economic își desfășoară activitatea în 4 spații închise, respectiv construcții de tip iglu, în fiecare dintre acestea aflându-se între 4 și 6 persoane.

Operatorul economic a fost sancționat în conformitate cu Legea 55/2020, totodată, fiind dispusă oprirea servirii clienților și înlăturarea materialului de pe structura de construcție.

Un alt operator economic din zona centrală a municipiului a fost depistat în timp ce își desfășura activitatea în spațiu închis, respectiv construcții de tip iglu, în interiorul acestora aflându-se între 3 și 6 persoane.

Operatorul economic a fost sancționat contravențional în conformitate cu Legea 55/2020.

Totodată, s-a dispus oprirea servirii clienților și înlăturarea materialului de pe structura construcției”, au transmis polițiștii, potrivit sursei citate.

Angajați ai Form Cafe și Caro au declarat pentru Gazeta de Cluj că încă se servesc clienți în igluuri. Managerul Form Cafe nu vrea să ofere niciun punct de vedere presei, iar managerul Caro nu poate fi contactat momentan.

Și Colin’s Gastro Pub, din Parcul Central a fost sancționat

”De asemenea, cu ocazia verificărilor efectuate în zona parcului central din municipiu, s-a constatat faptul că un operator economic nu respectă măsura suspendării activității operatorului economic de comercializare alimente și băuturi în spații închise, desfășurându-și activitatea în 5 spații închise (construcții de tip iglu), în interiorul acestora aflându-se un număr de 2-6 persoane.

Operatorul economic a fost sancționat contravențional în conformitate cu Legea 55/2020, fiind dispusă oprirea servirii și înlăturarea materialelor de pe structura de construcție”.

Colin’s Gastro Pub a declarat pentru Gazeta de Cluj că va continua servirea clienților în igluuri, pe care le vor deschide în partea superioară astfel încât să nu fie considerate spații închise.

Ce spune IPJ

Acțiunea polițiștilor nu a fost inițiată de Poliția Locală, potrivit șefului departamentului. Cu alte cuvinte, nu Primăria Cluj-Napoca a fost pornită să le facă rău patronilor restaurantelor.

Întrebarea e – de ce s-a acționat abia acum, în condițiile în care igluurile servesc clienți de mai mult timp? În aceleași condiții epidemiologice. IPJ Cluj nu a oferit niciun răspuns în acest sens, însă a transmis că igluurile pot funcționa doar în localități unde rata de incidență este sub 3 la mie.

Igluurile sunt asimilate ca fiind spaţiu închis, astfel, utilizarea acestora este permisă în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000 de locuitori și unde este permis accesul în interiorul localurilor publice. În conformitate cu Legea 55/2020, sancțiunea pentru nerespectarea acestor reguli este avertismentul sau amenda de la 500-2.000 de lei pentru persoanele fizice și între 2.000 și 10.000 pentru persoanele juridice. Polițiștii desfășoară zilnic acțiuni pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19, fiind aplicate sancțiuni contravenţionale operatorilor economici care nu respectă reglementările în vigoare. Cu ocazia verificărilor desfășurate vineri în municipiul Cluj-Napoca, au fost identificați 3 operatori economici care nu respectau măsura suspendării activității de comercializare alimente și băuturi în spații închise, desfășurându-și activitatea în construcții de tip iglu. Cele 3 societăți comerciale au fost sancționate contravențional în conformitate cu Legea 55/2020, fiind dispusă totodată oprirea servirii clienților și înlăturarea materialului de pe structura de construcție, a declarat pentru reporter IPJ Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here