Credincioşii catolici au sărbătorit la 4 aprilie 2021 Paștele. Ortodocşii vor celebra Paştele pe 2 mai. De ce aceasta mare sărbătoare este sărbătorită de catolici respectiv de ortodocși la date diferite?
Paştele catolic, niciodată în luna mai
Începând din secolul al XVI-lea, Biserica apuseană foloseşte calendarul gregorian.
Pe de altă parte, din anul 1923, Biserica din Răsărit a adoptat calendarul iulian în varianta îndreptată la Congresul de la Constantinopol, având grijă ca sărbătoarea ebraică Pesah a eliberării din robia Egiptului să nu coincidă cu cea a Învierii Domnului, ci să aibă loc după ea. Mai mult, Biserica Ortodoxă fixează data Paştelui după cum s-a stabilit la primul sinod ecumenic de la Nicea, din anul 325, în prima duminică de după echinocţiul de primăvară, în funcţie de calendarul iulian, şi întotdeauna după Paştele iudaic. O altă diferenţă care se creează din folosirea unor calendare diferite este aceea că Paştile catolic va avea loc întotdeauna în lunile martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, iar data Paştilor ortodoxe va fi fixată în lunile aprilie şi mai, însă nu în luna martie.
În Biserica Romano-Catolică există ritualuri diferite
Spre deosebire de slujbele care se ţin în Biserica Ortodoxă în Săptămâna Patimilor, există o serie de ritualuri catolice distincte care preced Sfintele Paşti. În Joia Sfântă, înainte de aducerea Darurilor, preotul săvârşeşte „spălarea picioarelor“. Gestul aminteşte de acela pe care l-a făcut Iisus pentru apostolii Lui. Preotul spală şi sărută picioarele a 12 bărbaţi din comunitate, indiferent de situaţia lor materială. După liturghie, creştinii catolici rămân la rugăciunile de priveghere, precum Hristos s-a rugat în Grădina Ghetsimani. În Vinerea Mare, creştinii catolici se adună la devoţiunea Calea Crucii, o rugăciune care rememorează drumul patimilor lui Iisus, începând de la judecarea Lui de către Ponţiu Pilat şi până la aşezarea în mormânt. A doua zi este una de veghe şi Adoraţie a Sfântului Sacrament. Credincioşii participă în număr mare la această veghe, în aşteptarea Învierii Domnului.
Sursa: adevarul.ro
Citește: Mii de oameni s-au aliniat în Harghita pentru sfințirea bucatelor de Paștele Catolic