Una dintre cele mai răsunătoare prăbuşiri financiare din ultima perioadă este a afacerilor patronate de Gabriel Cârlig. Indiferent că este vorba de brand-ul Jolidon sau de alte business-uri de anvergură mai mică, firmele lui Cârlig sunt pe minus. Afacerile milionarului clujean au întâmpinat probleme începând cu anul 2009, când mai mulţi parteneri de afaceri au început să ceară insolvenţa Jolidon pentru neplata unor servicii. Ulterior, Cârlig a fost declasat din Top 300 milionari români.
Anul trecut, JOLIDON IMPORT EXPORT SRL a avut următorul bilanţ economic. La o cifră de afaceri de 96.252.973 de lei, profitul este de minus 11.911.834 de lei şi datoriile de 238.137.148 de lei.
Societatea CETATEA SA, deţinută de Cârlig prin intermediul Jolidon Import Export, în 2012 a avut o cifră de afaceri de 79.608 de lei. Din care datoriile se însumează la 179.081 iar pierderea fiind de aproape 70.000 de lei.
În cadrul SC TERO EDIL SA, Cârlig este acţionar, alături de soţii Goia, pierderile înregistrate sunt mai mari decât cifra de afaceri, iar datoriile se ridică la peste 4,7 milioane de lei. Firma se ocupă de dezvoltarea imobiliară.
La CENTRAL AIDA SRL, firmă care se ocupă de închirierea bunurilor imobile situaţia este asemănătoare cu cea a afacerilor de mai sus. La o cifră de afaceri de 42.000, pierderea este de 31.000 de lei iar datoriile de peste 100.000 de lei.
În cadrul CENTRAL ALBINA SRL, firmă care se ocupă de închirierea de spaţii, pe anul trecut s-a înregistrat o cifră de afaceri de 19.200 de lei, la o pierdere de 15.490 de lei şi datorii de 32.000 de lei. Aceeaşi situaţie dezastroasă se regăseşte şi la SC CENTRAL ARENI SRL, CENTRAL ASCHIUTA SRL, alte firme deţinute de Gabriel Cârlig şi care au ca obiect de activitate închirierea spaţiilor.
Singura societate care nu înregistrează pierderi masive este Medisol, firmă din care face parte şi soţia lui Gabriel Cârlig şi care asigură servicii medicale. Anul trecut, SC Medisol a înregistrat un profit de 24.550 de lei la o cifră de afaceri de 135.222 de lei.
Anul ghinionist pentru Cârlig
Problemele lui Gabriel Cârlig au început în 2009, când societatea nu şi-a mai putut plăti contractorii. În 2009, unul dintre furnizorii firmei clujene Jolidon, Lectra Deutschland a depus la Tribunalul Cluj o cerere prin care solicita intrarea în insolvenţă a societăţii pentru o datorie de 100.000 de lei. De altfel, SC Jolidon a avut în 2009 opt procese comerciale pentru neplata diferitelor datorii. Astfel s-a ajuns la situaţia actuală în care, conform unor informaţii, Gabriel Cârlig nu mai face tranzacţii financiare prin intermediul băncilor, ci preferă plăţile cash pentru a nu risca o eventuală poprire a conturilor.
În anul 2009, la bilanţul Finanţelor din Cluj pe anul trecut, SC Argos, producătorul de chiloţi şi costume de baie, avea datorii de 4,8 milioane de lei, firma producătoare de lenjerie intimă, Jolidon, a raportat datorii de peste 150 de milioane de lei, iar Flacăra, o societate care activa în domeniul confecţiilor, raporta datorii la bugetul de stat de peste 400.000 de lei. Aceste firme au însemnat marea industrie a textilelor clujene. L-au avut în comun pe omul de afaceri, Gabriel Cârlig, care susţinea că industria textilă întâmpină doar o perioadă de criză.
„Suntem în perioadă de criză. Afacerile imobiliare mergeau acum un an. Dacă în România dispare şi textila, atunci ce mai producem? Nu mai rămâne nimic! Sper că, pentru noi, 2010 va fi un an mai bun pentru că lucrăm mult pentru export. Am avut câteva procese, dar acestea s-au încheiat anul trecut”, declara el în 2009. Acum, în 2013, Jolidon face parte din topul datornicilor din segmentul firmelor care activează în domeniul modei. Jolidon Import Export are datorii de 19,8 milioane lei iar retailerii Zara Bucureşti (222.000 de lei), Kenvelo România (789.426 lei) fac şi ei “coadă” la datoriile către Fisc.
Industria textilă a Clujului
SC Flacăra s-a înfiinţat în 1949 şi, iniţial, producea uniforme militare. Ulterior, fabrica de confecţii s-a specializat pe producerea de articole vestimentare pentru export. Fosta fabrică Flacăra a fost privatizată în 1997, când societatea româno-germană Leotex Industries Cluj a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni. După divizarea fostei fabrici de îmbrăcăminte Flacăra din 2006, terenurile şi clădirile fostei societăţi au intrat în patrimoniul unei firme imobiliare. Ulterior, activitatea de producţie a fost preluată de Jolidon contra sumei de 800.000 de euro. La SC Tricotaje Someşul, fabrica din centrul oraşului a fost demolată pentru ca pe terenul de 18.000 metri pătraţi să se edifice un proiect imobiliar.
Din Top 300 la insolvenţă
Gabriel Cârlig, preşedintele Jolidon Import Export, are 46 de ani şi a absolvit Facultatea de Electrotehnică de la UTCN din Cluj. La 26 de ani, Cârlig a înfiinţat Jolidon, o afacere cu costume de baie şi lenjerie intimă, care mai apoi a devenit una dintre puţinele multinaţionale româneşti.
În anul 2011, a ieşit din Top 300, cu o avere estimată în ediţia anterioară la 65-70 de milioane de euro. “Afacerea clujeanului a suferit scăderi semnificative, trecând peste câteva cereri de insolvenţă cerute de partenerii de afaceri români şi străini. Nu s-au rezolvat, aşa cum estima Gabriel Cârlig, iar anul acesta patronul şi-a cerut chiar intrarea în insolvenţă. În 2010 cifra de afaceri a Jolidon a fost de 18,7 milioane de euro, pierderea înregistrată fiind de 9,3 milioane de euro”, consemnează analiştii Top Capital.
Răzvan Robu
De ce nu sunteti responsabili sa platiti angajarii domnilor daca ii angajati?Sunt atatea luni in care nu i-ati platit …..ce aveti de gand sa faceti?