Guvernul Ponta a minţit în legătură cu neschimbarea legislaţiei privitoare la impozitarea drepturilor de autor. De la începutul anului viitor, toate taxele şi impozitele vor creşte, potrivit unei scrisori trimite de Executiv către FMI. Potrivit noilor măsuri pe care Guvernul s-a angajat să le implementeze, toţi cei care obţin venituri din chirii, drepturi de autor, activităţi de tip PFA, vor fi obligaţi ca de la 1 ianuarie 2014 să plătească contribuţii la sănătate şi pensii din aceste câştiguri.
La jumătatea lunii trecute, Victor Ponta asigura că Guvernul nu are intenţia să supra-impoziteze veniturile provenite din drepturi de autor sau activităţile persoanelor fizice autorizate (PFA). Conform scrisorii de intenţie pe care Ponta a trimis-o Fondului Monetar Internaţional, Executivul se angajează să modifice legislaţia fiscală privitoare la impozitarea activităţilor de tip PFA sau drepturi de autor. „Vom aproba de asemenea legislaţia de restructurare a sistemului de asigurări sociale prin care se lărgeşte baza prin reducerea diferenţelor ce există în baza de pensii pentru diferitele activităţi derulate (activitate de natură salarială, activităţi de tipul PFA, drepturi de autor etc.). Înainte de a aduce orice fel de modificări sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI şi CE”, arată documentul respectiv.
Tot de la anul, independent de tipul de contract pe care îl au cu angajatorii, salariaţii vor plăti contribuţii sociale în cuantum egal. Nu vor mai fi deci diferenţe în modul de calcul al taxelor datorate statului pentru sănătate şi pensii, indiferent că angajaţii sunt plătiţi pe carte de muncă sau pe contracte de drepturi de autor. Acelaşi regim va fi aplicat şi celor care obţin venituri din activităţi independente.
Tot din 2014 vom avea şi o nouă formă de impozitare a locuinţelor. Clădirile vor fi impozitate în funcţie de modul în care sunt folosite. Adică locuinţele date spre închiriere vor fi taxate mai mult decât cele folosite drept reşedinţă de domiciliu.
De asemenea, cei care vor dori să-şi cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă, vor putea contracta împrumuturi doar în moneda naţională. Singura veste bună care rezultă din noile măsuri fiscale îi vizează pe românii asistaţi social. Din 2014 va creşte venitul minim garantat dar şi ajutorul acordat familiilor cu probleme pentru plata facturilor la electricitate. O nimica toată dacă luăm în calcul seria de biruri suplimentare pe care guvernanţii le pregătesc românilor.
Ministrul contrazice scrisoarea
Pe de altă parte, ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, contestă faptul că de la începutul anului viitor se va modifica impozitarea activităţilor persoanelor care au venituri din drepturi de autor. „România nu are niciun angajament în scrisoarea de intenţie cu FMI privind taxele sau contribuţiile pentru PFA şi DDA. Angajamentele în relaţia cu FMI pot lua forma unor acţiuni prioritare, fără de care nu intri în board, a unor criterii structurale, fără de care nu iei tranşele de bani, şi a unor ţinte indicative, care sunt intenţii de viitor şi care dacă nu se materializează se transformă în criterii structurale”, a declarat Voinea.
El a subliniat că orice pasaj din scrisoarea cu FMI reprezintă un angajament numai în măsura în care are o dată de aplicare şi este acţiune prioritară, criteriu structural sau ţintă indicativă, elemente care stau la baza evaluării.
„Ceea ce există acolo (în pasajul citat în presă privind PFA şi DDA, n.r.) este doar o discuţie privind evaluarea – permanentă de altfel – a contribuţiilor în sensul reducerii diferenţelor, dar reducerea diferenţelor se poate face şi de jos în sus şi de sus în jos. Acea diferenţă poate însemna şi reducerea nivelului pentru unii, nu creşterea nivelului pentru alţii. Deci, nu există, repet cu toată răspunderea, nu există niciun angajament al României în acest sens”, a spus ministrul Bugetului. El a precizat că nu se vor majora contribuţiile pentru PFA şi DDA nici în perioada următoare nici după ce scrisoarea va intra în vigoare.
Ce se mai taxează
MFP precizează în comunicat că de la 1 ianuarie 2014 va intra în vigoare impozitarea diferenţiată a proprietăţilor în funcţie de utilizarea acestora. „Măsura a fost introdusă la cererea mediului de afaceri care a semnalat existenţa unor practici ce generau concurenţă neloială în piaţă. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietăţile în vederea desfăşurării unor activităţi economice plăteau un impozit mult mai mic decât persoanele juridice care desfăşurau acelaşi tip de activităţi”, se arată în document.
În scrisoarea de intenţie a Guvernului se mai prevede ca, în următoarea perioadă, să fie aplicate:
– taxarea obligatorie prin contribuţii la fondul de sănătate a veniturilor obţinute de persoanele fizice din chirii (din 2014)
– impozite mai mari pentru imobilele închiriate, prin revizuirea bazei de impunere pentru taxele pe proprietate.
– un nou regim de taxare şi de redevenţe pentru petrol şi gaze (din 2015 până în 2024)
– soluţionarea proceselor privind clauzele abuzive doar într-o instanţă superioară sau instanţă unică specializată
– scumpirea biletelor de tren, din septembrie 2013
-. implementarea Legii Salarizării Unitare, eliminarea stimulentelor la ANAF
Răzvan Robu