Sucursala unei companii italiene cu sediul în Cluj Napoca, Società Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A. a reușit performanța ca, fără să aibă niciun angajat, să gestioneze o cifră de afaceri pe anul 2014 de aproape 80 de milioane de lei. Această sucursală clujeană lucrează în tandem cu ”drumarii” italieni de la Tirrena Scavi cu care câștigă contracte de asfaltări, construire și reparații de drumuri pe bandă rulantă. În Italia, compania mamă este manageriată de Franco Bassanini, un politician italian uns cu toate alifiile, și de generalul Virgilio Chirieleison, fost șef în cadrul Serviciilor de Securitate din Italia. În 1970, această firmă a fost cumpărată de la statul italian de bancherul italian Michele Sindona, un mafiot asociat cu  Cosa Nostra.

 

Pe strada Dorobanților din Cluj Napoca clădirea de birouri Cluj City Center găzduiește sediul unei firme care anul trecut a avut afaceri de 79,3 milioane de lei, un profit de 919.000 de lei, datorii de 108 milioane de lei și nici un angajat. Este vorba de o sucursală a companiei italiene Società Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A.

Firma are ca obiect de activitate principal ”Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor” și majoritatea contractelor pe care le-a câștigat au fost dobândite în cadrul unor asocieri cu compania Tirrena Scavi.

Sucursala clujeană Società Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A a fost deschisă în 2011, iar în data de 29 noiembrie 2011 s-a asociat cu Tirrena Scavi și a fost format Grupul de Interes Economic TIRRENA SCAVI CONDOTTE COSSI G.I.E. Potrivit actului constitutiv, ”G.I.E. va fi o entitate de drept român, constituită ca Grup de Interes Economic și funcționând în conformitate cu prevederile Titlului V din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției”.

Această asociere a fost făcută special pentru a contracta lucrările de infrastructură finanțate prin fonduri europene. ”G.I.E. va desfășura în nume propriu și în interesul Membrilor săi activități de gestionare a operațiunilor necesare îndeplinirii corespunzătoare a Contractelor de Lucrări („Contractul” sau „Contractele”, după caz) pentru loturile de autostradă care fac parte din Coridorul IV Pan European pe care membrii G.I.E. le încheie în asociere cu Beneficiarul Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. („CNADNR”).” Inițial, acțiunile din cadrul acestei asocieri erau împărțite astfel:  Tirrena Scavi S.p.A – 49%, Societá Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A. – 40% și Cossi Costruzioni S.p.A. – 11%. Potrivit aceluiași act constitutiv, această asociere va fi menținută până la data de 31 decembrie 2017.

Anul trecut, din cadrul acționariatului acestei societăți a dispărut SpA – ul Cossi Costruzioni, iar acțiunile au fost împărțite între Tirrena Scavi S.p.A – 49%  și  Società Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A. – 51%.

 

Michele Sindona

Evoluția unei afaceri: de la catolici, prin mafie, la Ferfina

Inițial, Società Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A era deținută de Biserica Catolică prin intermediul unei entități juridice intitulată Santa Sede și a fost fondată în anul 1880. Ulterior, în 1970, societatea a fost cumpărată de bancherul italian Michele Sindona, un om de afaceri care avea relații vizibile cu Cosa Nostra și cu familia Gambino din America. În 1986, Sindona a murit otrăvit cu cianură de potasiu în timp ce era la pușcărie. Până să moară, bancherul italian a apucat să vândă această afacere grupului IRI-Italstat înființat de Guvernul Benito Mussolini. Până în 1997, Società Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A a fost administrată de Ministerul de Finanțe italian care a privatizat compania, acțiunile fiind cumpărate de Ferrocemento Costruzioni e Lavori Pubblici. În momentul de față firma face parte din Holding Ferfina.

În conducerea acestei companii se regăsesc lideri politici italieni și foști șefi din cadrul Serviciilor de informații. Spre exemplu, liderul consiliului de supraveghere este Franco Bassanini, fost deputat și senator italian. Până de curând, el a fost președinte la Cassa Depositi e Prestiti o societate financiară la care Ministerul de Finanțe italian are o participațiune de 80%.

Din cadrul acestui consiliu mai face parte și generalul (R) Virgilio Chirieleison, care a fost șeful carabinierilor și fost cadru în Serviciile secrete militare din Italia.

 

 

Banii europeni ai românilor pe gustul italienilor

În Cluj Napoca, Tirrena Scavi a primit majoritatea contractelor de lucrări la drumuri. Spre exemplu, lucrările de reabilitare a 288 de străzi au fost atribuite în 2004 firmei Tirrena Scavi. Aceeași companie italiană a făcut parte și din consorțiul care a lucrat la celebra ”centură de diamant”, Varianta Ocolire CLUJ – EST, unde lucrările au început în 2006 şi ar fi trebuit finalizate, etapizat, până în 2010. Construcţia acestui proiect a fost atribuit consorţiului JV Pizzarotti & Tirrena Scavi şi Nemzetkozi Vegyepszer Zrt Groupe. De asemenea, la Autostrada Sebeș – Turda, unul dintre tronsoane care face parte din lotul 3 de lucrări, cu o lungime de 12,4 km, a fost atribuit asocierii italiene Tirrena Scavi – Societa Italiana per Condotte d’Acqua. Aici lucrările au o valoare de 420,5 milioane lei, fără TVA. Primul lot al Autostrăzii Lugoj – Deva a fost construit de consorţiul Tirrena Scavi-Societa Italiana per Condotte d’Acqua-Cossi Construzioni, valoarea investiţiei fiind de 681.040.913,98 lei, la care se adaugă TVA. La 4 decembrie 2013, CNADNR a atribuit asocierii Tirrena Scavi – Societa Italiana Per Condotte D’Acqua un contract de 423,35 milioane lei (94,7 milioane euro), fără TVA, pentru proiectarea şi construcţia lotului 2 al autostrăzii Timişoara – Lugoj, la peste un an de la primirea ofertelor din partea constructorilor. Contractul vizează proiectarea şi execuţia unui tronson cu o lungime totală de aproximativ 25,6 km. Primul tronson al Autostrăzii Timişoara-Lugoj, în lungime de 9,5 kilometri, a fost deschis circulaţiei, la 23 octombrie 2012, lucrările fiind finalizate cu şase luni înainte de termen. Este de notorietate coincidența care a făcut ca fostul șef al CNADNR și DRDP Cluj, clujeanul Mircea Pop să aibă o vilă de vacanță în Italia iar nunta fiicei lui să fi fost organizată în aceeași țară.

 

”Rechinul” Sindona

Bancherul Sindona a fost un apropiat consilier financiar al Papei Paul al Vl-lea şi „unul dintre cei mai periculoşi criminali ai societăţii italiene“, după cum avea sa relateze un procuror. De exemplu, consilierul a apelat la un „soldat“ dintr-o familie mafiotă din Sicilia, pentru a-l asasina pe un auditor angajat de Guvernul Italiei pentru a lichida societăţile financiare ale lui Sindona. Auditorul a fost găsit spânzurat, chiar în vestibulul casei sale. Analistul financiar ştia, de asemenea, că autorităţile nord-americane erau pe urmele sale, astfel că a decis să ia legătura, prin telefon, cu un asasin, pe nume Luigi Ronsisvalle. Obiectivul lui Michele Sindona era John Kenney, asistentul procurorului general al Statelor Unite. Kenney conducea, de ani buni, o extinsă investigaţie a afacerilor murdare ale lui Sindona în Statele Unite. Analistul financiar i-a ordonat lui Ronsisvalle ca, odată mort Kenney, să i se introducă în corp heroină sau cocaină, pentru ca Poliţia să considere că moartea sa ar avea legătură cu drogurile. Într-un final, asasinul s-a retras când a descoperit că, probabil, Sindona îl înregistrase atunci când i-a dat ordin să se ocupe de Kenney. Michele Sindona a fost condamnat de un Tribunal al Statelor Unite  la 25 de ani de închisoare pentru conspiraţie.  A fost cerută extrădarea sa în Italia, unde avea de executat o alta condamnare, pentru delapidare de fonduri publice, falsificare de documente publice şi conspiraţie pentru a duce la faliment mai multe instituţii financiare. În 1986, cu câteva luni înainte de a fi extrădat Sindona a murit  în timp ce bea o cafea în celula sa. Legistul a descoperit că fusese otrăvit, pentru a nu dezvălui secretele pe care le ştia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.