Raportul Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transportului acuză 107 angajaţi de furtul a nu mai puţin de 4,37 milioane de euro, au anunţat miercuri transportatorii afiliaţi COTAR. 4,37 milioane euro furaţi prin centrele de formare profesională

►  Inspectorii anticorupţie au confirmat sesizarea întocmită de COTAR, din 2015

►  Raportul Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transportului este devastator

►  Direcţis de Transport Rutier şi Autoritatea Rutieră, în culpă ►  107 angajaţi au încasat ilegal banii, în perioada 1 ianuarie 2016 – 12 martie 2020

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a sesizat nereguli grave, legate de funcţionarea instituţiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, în ultimii 10 ani.

Raportul Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transportului, cu privire la anumite aspecte din activitatea a trei instituţii aflate în subordinea Direcţiei Generale de Transport Terestru – Direcţiei de Transport Rutier, Autorităţii Rutiere Române şi Regiei Autonome Registrul Auto Român – confirmă ceea ce a sesizat, în numeroase rânduri, COTAR.  

Peste 4,37 milioane euro au furat 107 angajaţi ai celor trei instituţii, doar în perioada 1 ianuarie 2016-12 martie 2020, conform acestui raport datat 8 septembrie a.c. Angajaţii au încălcat conştient, voit, normele de integritate privind funcţia publică şi şi-au însuşit ilegal 21.117.944 lei (4.375.000), prin centrele de formare profesională a conducătorilor auto, instructorilor auto şi a managerilor de transport. 

„Apreciem că reglementarea modului de plată a membrilor comisiilor de examinare a fost efectuată în mod abuziv, în interesul unui grup de persoane din care unele au ajuns să încaseze lunar din examinări sume de chiar şi 3-4 ori mai mari decât salariul cuvenit pentru funcţia ocupată, în dauna persoanelor care au participat la examinări în calitate de candidaţi şi care au fost astfel constrânşi să plătească tarife nejustificat de mari.  

A fost perpetuată astfel o stare infracţională prin constituirea unui grup organizat la care au aderat atât persoanele aflate succesiv la conducerea ARR şi DTR, cât şi angajaţi din cadrul acestor structuri, care au acţionat pe o perioadă mai mare de 10 ani, inclusiv prin impunerea unor reglementări în interes propriu, în scopul obţinerii de venituri din activitatea de examinare”, se specifică în raport.  

40 de funcţionari publici au încasat sume cuprinse între 200.000 lei şi 738.988 lei, doar din activitatea de examinare la centrele de formare profesională.  Această afacere a funcţionarilor cu banii statului a fost foarte profitabilă, în ultimii 10 ani, sub umbrela ARR, DTR şi RAR, în baza unei reglementări ilegale la care au contribuit mai mulţi factori de decizie din Ministerul Transporturilor, din mai multe partide poliţice care s-au succedat la guvernare, în ultimii ani.   

Raportul aminteşte şi de sesizările pe care COTAR le-a făcut, încă din anul 2015. „Reprezentanţi ai centrelor de pregătire şi perfecţionare profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere s-au adresat conducerii ministerului reclamând modul de constituire a comisiilor de examinere, programarea sesiunilor de examinare şi modul în care reprezentanţii Direcţiei Transport Rutier au abordat problematica supusă reglementării în cadrul procedurilor derulate. Relevantă în acest sens este adresa nr.1208/31.03.2015 înaintată conducerii ministerului de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România”.  

Am informat Ministrul despre haosul din această activitate, despre banii care se încasează de aceşti angajaţi ai Ministerului Transporturilor, aducându-le venituri fabuloase, venituri care ar trebui să intre în contul Ministerului prin taxa de examinare. Din acest motiv, aceşti angajaţi nu se comportă şi nu se dedică elaborării unor reglementări corecte şi obiective în domeniile noastre de activitate, aceştia aşteptând sfârşitul de săptămână pentru a pleca la colindat la centrele de formare profesională după bani, bani mulţi nemunciţi.  

Prin aceeaşi adresă am solicitat MT stabilirea unei taxe de 50 lei pentru fiecare probă teoretică susţinută, dar prin ordinul ministrului de resort s-a lăsat la latitudinea funcţionarilor publici stabilirea şi încasarea taxelor respective şi desfăşurarea examinărilor cu precădere în weekenduri.   

Ni se pare, totuşi, suspect faptul că acest raport apare acum. Ne întrebăm ce se ascunde în spatele lui, ce se urmăreşte de fapt, cine oare este pregătit să preia acest sector de activitate. Dacă în continuare, în urma acestui raport, examinarea se va face în acelaşi fel, la sfârşit de săptămână, nu în timpul programului de lucru – aşa cum este corect – şi nu va fi sarcină de serviciu, se vor încasa aceiaşi bani, dar probabil se vor schimba persoanele care beneficiză de aceste avantaaje ilegale. Asta ar însemna că totul a fost o comanadă politică, pentru „rotirea cadrelor”.  

COTAR cere verificarea tuturor adreselor pe care le-a înaintat MT, încă de acum 10 ani  pentru a se constata veridicitatea neregulilor semnalate, în ultimii ani – la fel cum s-a constatat şi în cazul acestui raport al Corpului de Control şi Anticorupţie, la 5 ani după  ce noi am depus adresa respectivă.  

Şi suntem siguri că banii însuşiţi ilegal se vor ridica la peste 15 miloane de euro. Cerem demisia imediată a tuturor celor implicaţi în devalizarea bugetului statului, prin aceste afaceri ilegale, anchetarea lor şi a tuturor celor implicaţi în formarea şi menţinerea acestor ilegalităţi, precum şi tragerea la răspundere a tuturor miniştrilor care s-au perindat de-a lungul timpului pe la acest minister, politicienilor care au permis aceste furturi, în ultimii 10 ani, fiind în cunoştinţă de cauză.

sursa: Ziarul Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here