Pe 29 decembrie, Primăria Câmpia Turzii a semnat un contract de peste 25 milioane lei cu un grup de firme controlate de turdeanul Gabriel Silagyi. Este vizată modernizarea zonei de agrement Trei Lacuri. A fost singura ofertă depusă în cadrul licitației organizate de administrația locală. Una dintre firme este a lui Silagyi, alta a fratelui său, a treia a unuia dintre cunoscuții omului de afaceri, iar cea de-a patra societate din grup este unul dintre partenerii lucrărilor făcute de Gabriel Silagyi. O parte din facerile lui sunt controversate, unele dintre ele fiind cercetate și de procurorii DNA.

Cu două zile înainte de Revelion, Primăria Câmpia Turzii a semnat contractul ”Servicii de proiectare, asistență tehnică, verificare tehnică, execuție lucrări și dotări pentru obiectivul de investiții Amenajare zonă cultural recreativă ”Trei Lacuri” din Municipiul Câmpia Turzii” cu firmele MBS GROUP, SPORT PLAY SYSTEMS, ELECTRA INSTAL și Lappset Group. Valoarea lucrărilor este de 25.248.781 lei, fără TVA.

MBS Group, proaspăt ieșită din insolvență, este administrată de Gabriel Silagyi, care este administrator. Structura acționariatului este împărțită între Anca Ioan (pachet majoritar), Gabriel Silagyi, Cristian Septimiu Medrea și Lucian Baciu. Pentru anul fiscal 2019, compania a declarat o cifră de afaceri de 27 milioane lei, un profit de 1,7 milioane și 56 de angajați.

Societatea SPORT PLAY SYSTEMS SRL este controlată de Adrian Silagyi (90% din acțiuni) și Balas Mihai, care este și administrator. Firma are 7 angajați, a declarat o cifră de afaceri de peste 10 milioane lei și un profit de 800.000 pentru anul 2019.

Firma Electra Instal îi aparține lui Ghica Septimiu, administrator și singurul acționar. Compania, cu 8 angajați, a declarat pe anul 2019 o cifră de afaceri de 2,2 milioane lei și un profit de 100.000 lei. El a fost director tehnic la compania Energobit și a făcut parte din consiliul de administrație al companiei de stat turdene Compania de Apă Arieș SA.

Lappset Group este o societate din Finlanda care este partenerul celor de la MBS Group. Practic, firma lui Silagyi este unicul importator și distribuitor din România al producătorului de echipamente de joacă.

Dedicațiile CNI pentru Silagyi

În 23 decembrie 2015, Compania Națională de Investiții a încheiat un contract (165241/23.12.2015) pentru ”Servicii de proiectare și lucrări suplimentare – Complex sportiv de natație – oraș Otopeni, județul Ilfov”. Tipul procedurii de atribuire a fost de negociere fără anunț de participare, iar justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare a fost ”situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”.

Negocierea s-a purtat cu o singură firmă, MBS Grup, patronată de SILAGYI GABRIEL (acționar majoritar) împreună cu MEDREA SEPTIMIU CRISTIAN și BACIU GHEORGHE LUCIAN.

Între timp, societatea a intrat în insolvență, procesul fiind pe rolul instanțelor clujene.

Dosarul este înregistrat la Tribunalul Comercial Cluj. Procesul a început în decembrie 2013,  administrator judiciar este Phoenix Omega din Cluj-Napoca, iar administrator special este, în continuare, Gabriel Silagyi. Întrucât instanță de judecată nu a dispus ridicarea dreptului de administrare, compania își continuă activitatea sub supravegherea administratorului judiciar.

 După ce a fost afișat un tabel preliminar al creanțelor, au apărut extrem de multe contestații la respectivele datorii neplătite de compania din Cluj. În cadrul procesului există creditori care au acuzat firmă de construcții a lui Silagyi că și-ar fi cerut insolvență “cu rea-credința, cu scopul de a evită măsurile de executare silita”. Asta cu atât mai mult cu cât în primăvară anului 2013, când creditorul Ponotour a cerut insolvență companiei, tocmai MBS Group aducea documente justificative care să dovedească solvabilitatea companiei și că avea în patrimoniu bunuri și disponibil bancar de peste 58 de milioane de lei. Ponotour susține că este “evidenta intenția debitoarei de a fraudă creditorii, prin această cerere de deschidere a procedurii insolvenței se încearcă evitarea răspunderii civile și sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor asumate față de partenerii contractuali”. Aceeași creditoare susține că MBS Group și-a “golit conturile sale și a înstrăinat patrimoniul în ziua în care instanță a dispus la cererea oponentei (Ponotour-n.red.) înființarea popririi asiguratorii asupra conturilor sale”.

De asemenea, Fondul Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a cerut intrarea în faliment, însă cererea a fost respinsă de judecătorul sindic, însă administratorul judiciar a cerut respingerea cererii.

”Prin intermediul programului de plăți anexat planului de reorganizare, creanța acestui creditor a fost diminuată la un cuantum de 10 % din valoarea înscrisă în tabel, respectiv de 240.000 lei în ceea ce privește garanția CEC BANK SA și 150.000 lei în ceea ce privește creanța aferentă garanției SC GARANTI BANK SA. Ulterior, prin modificarea planului de reorganizare confirmată de judecătorul sindic, s-a prevăzut o diminuare a plăților efectuate către grupa creanțelor chirografare la un cuantum de 6% din valoarea înscrisă în tabelul definitiv al creanțelor, iar în urma acestei diminuări, creanța creditorului a ajuns la suma de 90.000 lei sub condiție”, se arată în documentele de la dosarul de insolvență.

Anul trecut, societatea a ieșit din procedura de insolvență.

Contracte pe bandă rulantă

Consilierul local PD-L din Turda, Gabriel Silagy, a câştigat, potrivit unei anchete realizată de Gazeta Sporturilor, un număr mare de contracte cu statul, de zeci de milioane de euro, pentru realizarea de bazine şi patinoare.

Majoritatea licitaţiilor câştigate de firma lui Silagyi au fost organizate în mandatul Sorinei Plăcintă. Într-un interviu televizat, Plăcintă a declarat că a „moştenit” un referat de necesitate de la predecesoarea sa de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Firma lui Gabriel Silagyi a câştigat construirea a şase din cele şapte patinoare artificiale realizate în ţară cu bani de la Compania Naţională de Investiţii pe vremea când compania era coordonată de Elena Udrea, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 150.000 de euro. Cu toate acestea, sursele GSP susţin că un asemenea patinoar nu ar avea cum să coste peste 40.000. În plus, MBS Group Turda SRL a mai cîştigat peste 10 milioane de euro din construcţia patinoarului olimpic din Braşov, deşi, iniţial, acesta fusese evaluat la doar 8 milioane. Lucrările au fost atribuite de ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Vasile Blaga.

Până la data la care a devenit consilier local la Turda, firma lui Silagyi avea la activ o singură investiţie majoră în sport, bazinul de la Oradea, care a costat 4 milioane de euro.

În plus, MBS Group Turda SRL face parte din consorţii care reabilitează mai multe drumuri judeţene în zona Clujului şi a Transilvaniei. Succesul lui Silagyi poate fi pus atât pe seama fulminantei cariere a soţiei sale, Nataliei Valeria Silagyi, devenită peste noapte expert evaluare-examinare la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării. Patru consilieri liberali, locali şi judeţeni, au făcut plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Braşov. Tunul de la Braşov nu este singular, costul unui astfel de patinoar fiind de aproximativ 150.000 de euro, dar a fost pus sub semnul îndoielii, el fiind furnizat de MBS Group, care îl achiziţiona de la o altă societate, Vest Sport, aparţinând aceluiaşi Gabriel Silagyi.

Ce face Silagy pentru 25 milioane lei

Proiectul cu finanțare asigurată din fonduri nerambursabile europene prevede o serie de investiții menite să transforme complexul într-unul dintre cele mai atractive puncte turistice din Transilvania. Acesta constă în amenajarea unui complex cultural – recreativ în partea de sud a municipiului.

Se vor realiza mai multe obiective. Clădirea multifuncțională va fi formată din patru corpuri: cel principal, cu destinația muzeu și săli multifuncționale culturale și expoziționale; spații multifuncționale, inclusiv mediatecă; imobil administrativ, piațetă scufundată, amfiteatru exterior cu scenă; clădire cu expozor natural).

Parcul complexului va fi amenajat cu spații verzi pe 102.586 mp, teren polisportiv cu tribune, două puncte de observație, loc de joacă pentru copii, pump track, pontoane de promenadă, ponton plutitor, debarcader, pod scufundat, alei pietonale, piste pentru biciclete, sistem de iluminat, supraveghere video, zonă de relaxare și plajă. Va exista și o clădire pentru controlul accesului și paza obiectivului.

La parc se va realiza dublarea cu gard viu a întregului amplasament, se vor amplasa porți de acces auto și pietonale, mobilier urban compus din bănci de șezut cu coșuri de gunoi. Se va amenaja un punct gospodăresc în partea de nord a clădirii multifuncționale, doua zone de parcări pentru biciclete, una la intrarea pe amplasament și cealaltă în zona clădirii multifuncționale.

Sistemul de iluminat se va realiza de-a lungul profilelor de drum în jurul punctelor de interes. Proiectul prevede reabilitarea drumului de acces către complexul de agrement, prin amenajarea de rigole și asfaltarea părții carosabile.

„O dată cu demararea acestui proiect edilitar unic pentru Câmpia Turzii, de regenare urbană, vom pune bazele dezvoltării turismului sportiv și de agrement în oraș. Prin rulajul fluxului de bani vom asigura o continuitate financiară pentru sectorul economic, inclusiv în perioada de contracție economică, care se preconizează pentru viitorul imediat următor”, a precizat primarul Dorin Lojigan.

După semnarea contractului de finanțare, administrația locală va demara procedurile premergătoare licitațiilor de achiziții și lucrări, astfel încât rulajul resurselor economice să demareze cât mai urgent, spre a fi un imbold economic pentru sectorul privat.

Ascensiune fulminantă

MBS Group Turda SRL face parte din consorţii care reabilitează mai multe drumuri judeţene în zona Clujului şi a Transilvaniei. Succesul lui Silagyi poate fi pus și pe seama fulminantei cariere a soţiei sale, Nataliei Valeria Silagyi, devenită expert evaluare-examinare la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării. Patru consilieri liberali, locali şi judeţeni, au făcut plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Braşov. ”Tunul” de la Braşov nu este singular, costul unui astfel de patinoar fiind de aproximativ 150.000 de euro, dar a fost pus sub semnul îndoielii, el fiind furnizat de MBS Group, care îl achiziţiona de la o altă societate, Vest Sport, aparţinând aceluiaşi Gabriel Silagyi.

CJ Cluj a depus plângere penală împotriva MBS group

În data 27.02.2014 Consiliul Județean Cluj a înregistrat la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, unde a fost constituit dosarul nr. 24/P/2014, o plângere penală împotriva persoanelor juridice SC MBS GROUP SRL Turda, SC ALFA ROM SRL Satu Mare și NEMZETKOZI BETONUT KFT Budapesta și a persoanelor fizice vinovate pentru executarea necorespunzătoare a proiectului având ca obiect «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor» (ce include și drumul județean care trece prin localitatea natală a fostului prim-ministru Emil Boc, Răchițele), în cadrul Programului Operațional Regional, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Însă, procurorii nu au trimis în judecată pe niciun reprezentant al firmei.

1 COMENTARIU

  1. Cj a dat de forma in judecata pe banditii de la Betonut si pe asociatii lor care doar ii acopera. Aici e vorba de spaga data pe vremea lu Basescu pt Orban al Ungariei. Betonut-urile din Romania sunt doar niste firme fantoma de apartament cu actionari „babe si mosi ” care au fost firmele bidon pt Betonutul kft din Sogorime. Betonutul cel adevarat, din Ungaria, doar le-a dat firmelor bidon un rahat de scrisoare de garantie si dupa aia a intrat in faliment. Deci :ciu-ciu executare scrisoare de garantie… Iar Silaghy e doar „mana moarta”. D-aia a avut „ascensiune fulminanta”. Si el si nevasta-sa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.