În ultima zi lucrătoare a anului trecut Judecătoria Cluj a Napoca a emis 8 ordine de protecție. Șapte dintre ele au fost eliberate pentru protecția femeilor bătute de soții sau foștii soți abuzatori sau aflați sub influența băuturilor alcoolice.
Gazeta de Cluj vă prezintă câteva cazuri de violență domestică care au avut loc între Crăciun și Revelion. Chiar dacă sunt prezentate succint, în spatele fiecărui caz este o dramă de familie care lasă răni adânci în dezvoltarea copiilor care fac parte din aceste familii.
Doar anul trecut Judecătoria Cluj Napoca a emis aproximativ 370 de ordine de protecție, iar în ultimii trei ani, pe rolul acestei instanțe s-au judecat aproape 1.000 de dosare care au avut ca obiect emiterea unui ordin de protecție.
Această situație ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru societatea civilă.
În pofida faptului că orașul Cluj Napoca pare că plutește într-o ”bulă” de civilizație, deasupra unei Românii în care violența domestică este o normalitate, clujenii își bat soțiile și copiii la fel de mult ca bărbații din Vaslui. Datele furnizate de Ministerul Justiției arată că anul trecut, pe rolul Judecătoriei Vaslui s-au judecat aproximativ 340 de dosare care au ca obiect emiterea unui ordin de protecție.
Ce motive au clujenii să își bată soțiile
Un caz arată că ”în timp ce se deplasau împreună spre locuința situată în Florești, agresorul i-a aplicat victimei lovituri cu pumnii și picioarele în zona feței și a trunchiului”. Cei doi au împreună un copil în vârstă de 7 ani. Femeia a cerut un ordin de protecție împotriva soțului bătăuș, iar instanța i l-a aprobat.
În aceeași zi, o altă femeie a obținut un ordin de protecție împotriva soțului. Motivul a constat că soțul a aflat că ea avea o relație extraconjugală și ca să se răzbune a luat-o la bătaie.
”Din interogatoriul luat părţilor reiese cu claritate faptul că agresorul s-a dus la victimă şi pe fondul unor discuţii cu privire la existenţa unei relaţii extraconjugale a acesteia din urmă, agresorul a luat telefonul victimei din mâna acesteia motiv pentru care victima i-a luat la rândul ei portmoneul agresorului, şi s-au iscat între cei doi injurii şi îmbrânceli. Conflictul a continuat în afara imobilului când agresorul, dorind să plece cu autoturismul acestuia, a fost blocat de către victimă aceasta urcându-se pe capota maşinii. Agresorul a pornit pe jos datorită acestui fapt iar victima l-a urmat, în acelaşi context, fără a se aplana conflictul. PE drum victima a fost din nou agresată de acesta, prin aceea că a fost strânsă de gât și lovită în brațul drept cu pumnul”, arată documentele de la dosar.
Într-un alt caz o femeie în vârstă de aproximativ 70 de ani a cerut un ordin de protecție împotriva fiicei ei. Femeia, care locuiește în centrul orașului împreună cu nepoata ei, a primit vizita fiicei ei care a amenințat-o cu moartea. ”La locuința victimei, a bătut cu putere în ușă iar când bunica a deschis ușa a intrat forțat în locuință. Agresoarea a început să fie violentă, să strige la victimă, să îi spună să meargă cu ea, să o amenințe cu moartea, luând în acest sens un cuțit de pe masă. Apoi a exercitat acte de agresiune față de bunica victimei, mama agresoarei în sensul că a împins-o pe aceasta, rezultând lovirea cu capul de perete, a aplicat lovituri cu pumnii în zona feței, a prins-o de păr și de gât și a zgâriat-o pe antebraț”, arată referatul poliției chemată pentru aplanarea scandalului. Și în acest caz, instanța a emis un ordin de protecție.
Un alt ordin de protecție a fost emis împotriva unui soț abuzator. Deși cei doi sunt despărțiți de câteva luni de zile, în noaptea celei de-a treia zi de Crăciun, în jurul orei 01.00, sub influența băuturilor alcoolice, bărbatul a intrat în locuința fostei soții, cu care are un copil împreună, s-a asezat la masa din bucătărie și a cerut de mâncare. Pentru că a primit doar o porție de ceartă, a spart câteva farfurii și i-a aplicat femeii o pereche de palme. Ulterior, ea a obținut un ordin de protecție