De Ziua Copilului, fiul Prefectului Clujului a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor. George Dan Vuşcan a fost ”înşurubat” în acest minister de pe vremea lui Ioan Rus când ocupa atunci funcţia de consilier. La sfârşitul anului trecut, George Vuşcan a fost numit în funcţia de membru CIFGA-Eximbank în cadrul departamentului care decide modul de aprobare a creditelor şi diverselor facilităţi din portofoliul băncii.

 

Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, Dacian Cioloş l-a numit pe George Dan Vuşcan, fiul Prefectului Clujului, Gheorghe Vuşcan, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor pentru a-l sfătui pe ministrul Dan Costescu cum să cheltuiască banii destinaţi infrastructurii. ”DECIZIE privind numirea domnului George-Dan Vuşcan în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor

Având în vedere Adresa Ministerului Transporturilor nr. 19.194 din 23 mai

2016, în temeiul art. 15 lit. d) şi al art. 19 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Articol unic. — Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul George-Dan Vuşcan se numeşte în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor. PRIM-MINISTRU

DACIAN JULIEN CIOLOŞ”, arată decizia ministerială.

George Dan Vuşcan este angajat în Ministerul Transporturilor încă de pe vremea când ministerul era condus de PSD-istul clujean Ioan Rus, însă pe atunci el era doar consilier ministerial.

George Vuşcan face parte şi din Consiliul de Administraţie al CFR Telecomunicaţii SA şi deţine un teren intravilan cu o suprafaţă de 400 de metri pătraţi în Gilău, cumpărat în 2014, un apartament în Cluj Napoca, primit prin donaţie în 2008, cu o suprafaţă de 118 mp. În 2014 era angajat la Banca Transilvania de unde a câştigat 21.989 de lei. De asemenea, pe strada Saturn din Cluj Napoca are un imobil pe care l-a închiriat lui Adrian Vaidos şi Asociaţiei D Imago. De la Vaidos a primit 1.800 de lei, iar de la asociaţie 1.400 de euro. În 2015, de la CFR Telecomunicaţii SA a primit suma de 25.764 de lei, de la Asocierea CN Aeroporturi Bucureşti – Dnata Catering – Millenium Pro Design, unde este membru în consiliul consultativ a primit 17.803 de lei, iar de la Exim Bank a câştiga 4.854 de lei. Tot anul trecut, de pe urma chiriilor, George Dan Vuşcan a câştigat 800 de euro de la Asociaţia D Imago, 1.200 de euro de la firma Constructiv Business şi 5.400 de lei de la Adrian Vaidoş.

 

Blocul pierdut al familiei Vuşcan

Imobilul de pe strada Saturn este un bloc care nu a apărut în declaraţia de avere a lui Gheorghe Vuşcan, Prefectul Clujului şi tatăl lui George Vuşcan. Din acest imobil au cumpărat apartamente fostul decan al Facultăţii de Drept din cadrul UBB, Liviu Pop, Adrian Vaidoş, afacerist în domeniul IT,  şi alţii. Potrivit unor informaţii, în 2012, Gheorghe Vuşcan i-ar fi vândut lui Mircea Jorj, fostul preşedinte al PSD Cluj-Napoca, o casă de 120 mp şi un teren de 139 de metri pătraţi. În anul 2014, Gazeta de Cluj a publicat un ”denunţ” care îl viza pe Gheorghe Vuşcan. Potrivit documentului, “Vuşcan Gheorghe Ioan cel corect şi cinstit, vinde în septembrie 2006 cu suma de 85.000 de euro către Ioan Buică un apartament aflat în construcţie care nu figurează niciunde ca fiind în proprietatea sa, conform declaraţiei de avere. Aceşti bani nu apar apoi niciunde, nici ca depozit, nici ca investiţie şi nici măcar ca şi credit rambursat în avans, topindu-se la fel cum au apărut din neant”, arată denunţul trimis pe adresa redacţiei. Vuşcan nu a declarat nici în 2008 terenul de pe strada Saturn nr. 7, în schimb mai vinde un nou apartament, probabil de la această adresă, fără să îl declare. De această dată imobilul este vândut către Ioan Bâlea la preţul de 150.000 de euro.

george vuscan evz

Se ştiu de la CFR

Şeful lui George Vuşcan, ministrul Transporturilor Dan Costescu a lucrat pentru o perioadă bună de timp în cadrul CFR. Costescu este absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti în anul 1993, specializarea Material Rulant de Cale Ferată. A ocupat mai multe funcţii de conducere la Registrul Feroviar Român, a fost directorul Autorităţii Feroviare din România şi a înfiinţat, dezvoltat şi a condus companii din domeniul ingineriei feroviare, precum Forschung Mess – und Daten-Technik Zentrum (Germania) şi Sistematic Engineering (România). Potrivit propriilor declaraţii, una dintre priorităţile lui Costescu este descentralizarea CNADNR.

Pe de altă parte, unul dintre locurile de muncă ale lui George vuşcan, Telecomunicaţii CFR SA este o companie, tot de stat, care are multe contracte încheiate cu Serviciul Român de Informaţii.


Jonglerii cu declaraţii

“Declaraţia de avere din anul 2009 a lui Vuşcan este foarte ciudată din multe puncte de vedere. În primul rând dispare terenul de 1.834 mp achiziţionat în perioada 1998-2003 de familia Vuşcan şi care apare în toate declaraţiile de avere până în 2009 şi apare declarat un alt teren, de 1.800 de mp situate în colonia Sopor, şi care culmea, figurează achiziţionat încă din anul 2006. Dacă este aşa, atunci acest teren trebuia declarat în proprietate încă din declaraţia aferentă anului 2006, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Terenul de 1.834 de mp din Cluj-Napoca nu figurează ca înstrăinat, însă este clar, fără putinţă de tăgadă, că vorbim de două terenuri diferite. De la Volksbank creditul acestuia se multiplică de la 100.000 de euro la 405.000 euro, iar anul contractării apare 2007 fără ca acest împrumut să fi fost declarat în declaraţiile de avere aferente anilor 2007 şi 2008. Tot la acest capitol al datoriilor mai apare un împrumut de la SSIF Broker SA de 200.000 de lei care figurează contractat în anul 2007, dar nedeclarat în declaraţiile aferente anilor 2007 şi 2008”, arată denunţul menţionat anterior.


Alt prefect, alte afaceri

Andrei Stamatian, fiul fostul Prefect al Clujului, Florin Stamatian, are alte afaceri, tot la stat. El este prim-vicepreşedintele băncii CEC deţinute de statul român. El ocupă această funcţie din 2011, taman când tatăl lui era în funcţia de Prefect al Clujului. A fost propus ca prim-vicepreşedinte la CEC de către Ministerul Finanţelor (care reprezintă statul ca acţionar la CEC Bank), minister controlat atunci tot de PDL.

Banca Naţională a respins iniţial nominalizarea sa, care includea atribuţii pe financiar. Ulterior, Finanţele au „reformulat“ nominalizarea şi l-au propus tot ca prim-vicepreşedinte, dar cu atribuţii pe zona de retail. Este licenţiat în economie la Stanford University din SUA şi absolvent al unui program de MBA obţinut la şcoala de afaceri INSEAD (Franţa), Stamatian a lucrat anterior (în perioada 2005-2011) în cadrul grupului austriac Raiffeisen, unde ultima poziţie deţinută a fost aceea de preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. De asemenea, el a fost audiat în cazul acordării creditului lui Ioana Băsescu, fiica fostului Preşedinte.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.