Lui Mircea Avram, fostul şef al unei regii clujene, îi plac ”franţuzoaicele” cu cai putere! În numărul trecut, Gazeta de Cluj prezenta modul în care RAADPP Cluj, o regie subordonată CJ Cluj şi condusă de Mircea Avram, a atribuit o serie de contracte din bani publici către mai multe societăţi. Problema este că banii au fost plătiţi pentru o serie de lucrări neconforme, calculate la suprapreţ şi fără a respecta legislaţia în vigoare. În total, valoarea contractelor găsite cu probleme de un audit făcut în cadrul RAADPP Cluj se ridică la aproximativ 600.000 de lei, bani care, probabil, sunt consideraţi ”victime politice”.
Gazeta de Cluj vă prezintă lista firmelor ”abonate” la contractele RAADPP Cluj în perioada în care instituţia a fost condusă de Mircea Avram. Conform unui audit, cel puţin 10 contracte încheiate între diferite firme şi instituţia clujeană au fost găsite cu probleme grave. Cu toate acestea, instituţia a emis facturi pentru lucrări care nu au fost făcute în întregime, ori prost efectuate. Printre abonaţii la aceste contracte se numără şi patronii firmei care a fost dealer Citroen în Cluj. Ca o coincidenţă, fostul şef al RAADPP Cluj, Mircea Avram, conduce un.. aţi ghicit! Citroen.
Unul dintre ”abonamentele” RAADPP Cluj a fost achiziţionat de SC WILLY & CO IMPORT EXPORT SRL patronată de PIGLISAN CALIN RADU (asociat şi administrator) şi de SALMEN WILHELM, cetăţean german. Firma este din Apahida, iar principalul obiect de activitate este ”Întreţinerea şi repararea autovehiculelor”. Conform anului fiscal 2013, societatea merge pe pierdere, a avut o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei şi datorii totale de 5,8 milioane de lei, având un singur angajat. Firma este în faliment, Tribunalul Comercial Cluj eliberând o decizie de scoatere la licitaţie a bunurilor firmei.
”Dispune intrarea în faliment în formă generală a debitoarei SC WILLY & CO IMPORT EXPORT SRL, şi desemnează în calitate de lichidator judiciar S.P. „H&B INSOLV” SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din Legea nr. 85/2006. Dispune dizolvarea societăţii debitoare SC W & CO I E SRL. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii averii de la debitoare către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii pentru data de 8 mai 2013. Stabileşte termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei în vederea întocmirii tabelului suplimentar al creanţelor la data de 29 mai 2013, termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor la data de 5 iunie 2013, termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii care se vor formula în termenul stabilit de art. 73 al 2 din Legea 85/2006 şi pentru definitivarea tabelului de creanţă la 19 iunie 2013”, arată decizia instanţei. Acţionarii acestei firme, Piglisan şi SALMEN WILHELM sunt şi acţionarii firmei Europcar (falimentară) dealerul Citroen în Cluj. Cei doi au încheiat cel puţin două contracte cu RAADPP Cluj în valoare de peste 110.000 de lei.
Abonaţi la RAADPP Cluj
Firma WIGSTEIN SRL este tot din Apahida şi îi are ca acţionari pe FLORIAN ALEXANDRU TILU şi HANGA DANIEL, care este şi administrator. Aceştia sunt prieteni cu patronii de la WILLY & CO IMPORT EXPORT, toţi fiind asociaţi în cadrul firmei SKY MOTORS IFN SA. Tilu şi Hanga au încheiat două contracte cu RAADPP Cluj în valoare de aproximativ 100.000 de lei.
Firma ANIVO IMPEX SRL este administrată de MERCEA ALEXANDRU BOMBONEL şi a câştigat de la RAADPP Cluj un contract de 74.000 de lei. Societatea Rodesi Construct, falimentară, este patronată de RUS ROMULUS MIRON şi de RUS EDUARD ROMULUS. Cei doi au încheiat două contracte cu RAADPP Cluj în valoare de aproximativ 150.000 de lei. De asemenea, ei sunt şi patronii la firma SC Australis, din Dezmir, care are ca obiect de activitate ”Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor” şi a încheiat un contract cu Regia clujeană în valoare
Nu în ultimul rând, SC Mitmol Construct (din Gilău) patronată de Moldovan Gabriel, a primit de la RAADPP Cluj două contracte în valoare de aproape 150.000 de lei.
Cei prinşi devin ”victime politice”
În mod normal, cei care prejudiciază fondurile publice ar trebui să suporte pedepse extrem de drastice pentru că prejudiciul respectiv nu este suportat de o singură persoană, ca în cazul unei delapidări de la o firmă privată, ci de toţi cei care contribuie la bugetul de stat. Însă, românii sunt un popor ”milos” (a se citi acest calificativ drept un eufemism la termenul de prost!) şi, de obicei cei prinşi că au dat ”tunuri” în bugetele publice sunt catalogaţi drept ”descurcăreţi”!
Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) a Judeţului Cluj este o instituţie publică care a fost condusă, în perioada 2010 – 2012 de Mircea Avram. Conform unui audit făcut pentru perioada 2010 – 2013 au fost descoperite un şir lung de nereguli care pornesc de la achiziţii la suprapreţ până la gestionarea defectuoasă a intereselor instituţiei. Pus în faţa problemelor, Mircea Avram spune că auditul este o vendetă politică pusă la cale pentru discreditarea lui pentru a nu mai putea ocupa funcţia de şef la RAADPP.
”Asta este o chestie politică pentru că a fost un audit la comandă!E vorba de Oleleu care vrea să mă discrediteze. Plus că eu am plecat de la RAADPP Cluj în 21 noiembrie 2012. Spre exemplu, la banii ăia despre care se spune că i-am luat de la casierie au fost pentru ziua femeii, apoi să ştiţi că şi aparatele foto sunt la sediul firmei. Oricum, să ştiţi că nu doar directorul semnează aceste acte”, explică fostul director al RAADPP Cluj, Mircea Avram.
Arbuştii lui Avram
”Arbuşti ornamentali (tuia,buxusi, ienupar) plantaţi în număr mai mic decât numărul recepţionat în teren (contract nr.108/02.05.2012 şi nr.16/10.05.2011 cabinete medicale str. Galaxiei nr.13- în situaţiile de lucrări sunt decontate 507 buc. Buxus, iar pe teren sunt în realitate 203 buc. Buxus, contract nr.331/30.03.2011 cabinete medicale str. Baita nr.9 – în situaţiile de lucrări sunt decontate 84 buc arbuşti cu balot, iar în realitate sunt 43 buc tuia şi 5 buc. alte specii, contract nr 102/16.03.2012 cabinete medicale str. Traian Vuia nr.26 – în situaţiile de lucrări sunt decontate 190 buc tuia iar în realitate sunt 19 buc). Preturile unitare din oferta acceptată pentru arbuşti ornamentali (tuia, buxusi, ienupar) sunt mult mai mari decât preţurile de pe piaţă în cazul contractelor nr. 108/02.05.2012 şi nr. 16/10.05.2011 la cabinetul medical str. Galaxiei nr. 13. Spre exemplu, în ofertă preţul unui buxus este de 50 lei, iar pe piaţa preţul acestui arbust este cuprins între 2,50 – 5,00 lei, tuia în ofertă este 70 lei iar pe piaţă este 15-20 lei, deci preţul este mai mare de 5-10 ori”, arată raportul.