In timp ce Alianţa Romania Dreapta (ARD) şi-a desemnat de mult timp candidaţii, listele fiind clare şi existand puţine intervenţii “de la centru”, in USL Cluj lucrurile nu sunt tot atat de limpezi. Drept dovada, inca nu se cunoaşte cu siguranţa listele propuse pentru funcţiile de deputaţi sau senatori, cel mai probabil aceste informaţii fiind facute publice in data de 30 octombrie, marţea viitoare. Aceasta nesiguranţa din randul alianţei USL de la Cluj este data de lipsa de independenţa organizaţiilor de partid locale ale PSD şi PNL faţa de cele centrale, de la Bucureşti. Ba mai mult, inca nu se cunoaşte cu siguranţa care partid işi va impune candidaţii şi pe ce colegii. Un exemplu in acest sens este faptul ca nu se ştie cu siguranţa daca PSD-ul va obţine Colegiu 1 sau Colegiu 3, situaţia fiind asemanatoare şi la PNL.

O batalie subtila a favoriţilor

Conform unor informaţii din cadrul celor doua partide, cel mai probabil scenariu este acela ca PSD-ului ii va reveni Colegiu 3, iar Colegiul 1 PNL-ului. Pentru Colegiu 1, cei mai probabili candidaţi par a fi Ioan Petran, Mihai Szeplekan şi Adrian Oros, fost preşedinte al PNL Cluj-Napoca. Dintre aceştia, singurul care nu pare a avea susţinerea nimanui de la spate se prefigureaza a fi Ioan Petran, fiind cunoscut faptul ca Marius Nicoara il susţine puternic pe Adrian Oros. La PSD lucrurile sunt insa mult mai clare, colegiu 3 fiind pastrat pentru “omul cu asigurarile” Aurelia Cristea. Aceasta a primit sprijinul direct al lui Remus Lapusan care cu o saptamana inainte de desemnarea candidaţilor a sunat pe toata lumea sa o voteze pe ea in detrimentul preşedintelui PSD Cluj de la municipiu, Mircea Jorj. Ea a deţinut o funcţie foarte confortabila inainte sa fie candidat pentru fotoliul de deputat, respectiv director general al PAID- POOL-ul de Asigurare impotriva dezastrelor naturale. Conform unor surse de pe piaţa ea avea acolo un salariu de 8-9.000 de euro pe luna. Adica aproximativ de 8-9 ori mai mare decat cel pe care il va incasa din funcţia de deputat. Potrivit, de aceasta data, unor surse social-democrate, Aurelia Cristea are intrari la mai marii PSD, pe care ii viziteaza de fiecare data cand are ocazia pentru a-si exercita influenţa. Aurelia Cristea pare a fi un urmaş al oamenilor in umbra carora a stat atat timp. Ultimul de acest tip este “general” Teodor Pop Puscaş, patronul PP Protect, care a şi renunţat la candidatura de consilier judeţean pentru noua lui cucerire. Din cate se pare, viitoarea deputata a reuşit sa traga foloasele de pe urma relaţiilor interpersonale pe care le-a avut in trecut. Mircea Jorj pare a fi, pentru moment, singurul candidat stabil al PSD Cluj in Cluj-Napoca, pe Colegiul 1 Senat.

Surprize mari, independenţa deloc

USL Cluj pare a fi subjugata total organizaţiilor centrale. In timp ce singurul impus la PDL pe listele electorale pare sa fi fost favoritul preşedintelui Traian Basescu, Adrian Papahagi,  la PSD şi PNL Cluj lucrurile nu sunt atat de simple. Cu ocazia adunarii Biroului Politic Teritorial al PNL Cluj din data de 14 octombrie, pe scena politica liberala s-au ivit mai multe surprize. Una dintre acestea a fost victoria categorica a consilierului judeţean Mihai Szeplekan, care a adunat 129 de voturi, in faţa consilierului Marius Manzat şi infrangerea la doar un vot a consilierului preşedintelui Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, in faţa consilierului judeţean Adrian Oros, favoritul lui Marius Nicoara. In cadrul aceluiaşi congres, liberalul Radu Zlati, impus de catre Bucureşti, a reuşit sa stranga doar 13 voturi, faţa de cele 141 stranse de catre Marius Nicoara pentru Senat.
Lucrurile pareau aşezate, şi cea mai mare parte a liberalilor clujeni considerau ca nu vor mai avea loc modificari cu privire la listele electorale.

La doar cateva zile distanţa insa lista candidaţilor a suferit o importanta modificare, din cate se pare unii dintre candidaţii locali nefiind prea agreaţi de catre conducerea centrala a partidului. Astfel, conducerea centrala a PNL a ignorat propunerile colegilor de la Cluj şi şi-a impus proprii candidaţi surpriza. Astfel, in locul lui Adrian Oros,  pentru Colegiul 2 a fost preferata consilierul local Steluţa Cataniciu, in detrimentul lui Adrian Oros, favoritul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoara.
Consilierii judeteni Ioan Petran si Mihai Szeplekan nu par sa fi fost pe placul conducerii centrale, fiind incoltiţi in ciuda performanţelor personale, existand voci care susţin ca aceştia au fost scoşi de pe liste la intervenţia lui Marius Nicoara.

Andrei Tomoş

Imparţirea taberelor in PNL

PNL – Lista de candidati a taberei Nicoara
Colegiul 3 senatori – Marius Nicoara
Colegiul 2 deputati – Cozmin Ardelean
Colegiul 3 deputati – Steluta Cataniciu sau Mircea Pusca
Colegiul 5 deputati – Marius Manzat
Colegiul 8 deputati – Vasile Grumaz
Colegiul 9 deputati – Giacomo Dreoni
Colegiul 10 deputati – Mihnea Iuoras
 
PNL – Lista de candidati a taberei Uioreanu
Colegiul 3 senatori – Marius Nicoara
Colegiul 2 deputati – Valentin Lungu
Colegiul 3 deputati – Ioan Petran
Colegiul 5 deputati – Mihai Szeplekan
Colegiul 8 deputati – Vasile Grumaz
Colegiul 9 deputati – Elena Uioreanu
Colegiul 10 deputati – Rares Feurdean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.