Șerban Țigănaș decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, a vorbit în podcastul Urbea9 despre infrastructura clujeană și comentează din nou expresia de „betonarea Clujului”.

„Am văzut recent, pe social media, niște imagini, niște fotograme termice, cu Parisul în mai mulți ani de zile, din ultimii vreo 20 de ani. Niște faze care arătau efectul de insulă de căldură. Ar trebui să se facă și la Cluj și acela ar fi răspunsul (pentru cei care spun că orașul s-a betonat n.r.). Se reduce efectul de insulă de căldură? Eu cred că da, că se întâmplă în anumite zone, unde s-au creat parcuri și unde s-a consolidat, să spunem, apariția de spații verzi”, a spus arhitectul.

„Dacă e să ne referim la ‘sigilarea orașului’, aici este o chestiune care are două aspecte. Pe de o parte, terenurile urbane trebuie folosite. Este o risipă să ai terenuri intravilane nefolosite. Asta duce la toată problema asta, a expansiunii, duce la distanțe mai mari de parcurs, la trafic și așa mai departe.

Dar chestiunea asta cu densificarea orașului e o problemă. E o problemă importantă și e o problemă a unui oraș eficient. Clujul încă are foarte multă periferie. Ce înseamnă? Înseamnă că nu e dens construită, înseamnă că e rarefiat, dar nu în sensul bun neapărat al cuvântului, pentru că terenul, utilitățile, costul vieții de acolo, evident, este mult mai mare, serviciile publice sunt mult mai scumpe sau chiar absente și asta este una dintre problemele Clujului, că nu are servicii publice repartizate omogen în teritoriu. Și asta se reproșează de fiecare dată când apare un plan nou. Unde-i școala? Unde-i grădinița? Păi e acolo unde este densitate. Unde e transportul în comun? Acolo unde este densitatea bună. Asta apropo de betonare și construire. Pentru că la Cluj prea frecvent spui că orice construcție de fapt este un act împotriva naturii. Ea ar trebui și este un act împotriva naturii, în principiu, dar ar trebui să fie în același timp un act în favoarea naturii. Pentru că dacă construiești și densifici un oraș, înseamnă că nu mai extinzi orașul și nu mai muști bucăți zdravene din natură”, a spus Țigănaș.

Citește și : Aceeași Mărie, cu altă pălărie! RADP Cluj urmează aceeași poveste neferictă ca și RADJ

1 COMENTARIU

  1. Dac-ar fi un dram de cinste-n el ar pleca cu capul în pămînt de rușine după ce minuni, a se citi urîțenii, au făcut absolvenții facultății ce-o conduce prin oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.