Soarta judecătorului Sergiu Leon Rus se află în pixul lui Iohannis, după ce Secția  pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în urmă cu aproximativ două săptămâni să înainteze președintelui României propunerea eliberării din funcție a acestuia. Decizia a fost luată în 14 februarie și vine după ce CSM a decis excluderea lui Sergiu Leon Rus din magistratură. Decizia a rămas definitivă și votată în unanimitate.

În primăvara anului trecut, judecătorul Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel Cluj a fost sancționat cu excluderea din magistratură de Secția pentru judecatori în materie disciplinară din CSM care i-au reproșat judecătorului un comportament nedemn în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.Decizia a fost luată în 9 mai 2018, iar la bază a stat raportul Inspecției Judiciare prin care s-a exercitat acțiunea disciplinară fața de judecătorul Sergiu Leon Rus.

”În temeiul prevederilor art.100 lit. e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, s-a aplicat domnului judecător sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură”, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a)  şi c) din acelaşi act normativ – „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”, respectiv „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, se arata in comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Propunerea CSM de eliberare din funcție a judecătorului Sergiu Leon Rus va ajunge la Preşedintele României, Klaus Iohannis. Potrivit dispozițiilor articolului 65 alineatul (2) din Legea numărul 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor se dispune prin decret al Președintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. 

”Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii de eliberare din funcţie a domnului RUS SERGIU-LEON, judecător la Curtea de Apel Cluj, ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare constând în excluderea din magistratură, dispusă prin Hotărârea nr. 11J/09.05.2018 a Secţiei pentru judecători în materie disciplinară, rămasă definitivă. (unanimitate)”, se arată în decizia CSM din 14 februarie 2019.

Unul dintre cei doi magistrați care l-au judecat pe Sergiu Leon Rus la CSM este Maria Hrudei, soția fostului șef DIICOT Cluj, Mircea Hrudei. Potrivit unor surse, judecătoarea Hrudei a formulat o cerere de abținere, invocând faptul că a fost colegă cu Sergiu Leon Rus. Maria Hrudei a activat ca judecător la Curtea de Apel Cluj până în vara anului 2017, însă, cu toate acestea, cererea de abținere a fost respinsă.

Înainte ca CSM să admită acțiunea exercitată de Inspecția Judiciară împotriva lui Sergiu Leon Rus, judecătorul a încercat tergiversarea procesului, depunând la aproape fiecare termen de judecată diferire cereri, precum ”cerere recuzare”, ”cerere lămuriri încheiere”, ”cerere ajutor public judiciar”. Toate au fost respinse!

În februarie 2018, Sergiu Leon Rus a dat în judecată CSM și pe președintele CSM, însă în octombrie 2018, Curtea de Apel București  a suspendat judecata cauzei pentru lipsa părților.

Judecător kick-boxing

În anul 2008, Sergiu Leon Rus a mai fost exclus din magistratură, în urma unui incident. Membrii CSM i-au reproșat acestuia comportarea nedemnă în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Potrivit presei locale, decizia de excludere a magistratului de la finele anului 2008 a avut loc ca urmare a unei altercații verbale dintre cei doi judecători ce a avut loc în iunie 2007 în fața unui jandarm care asigura paza Curții de Apel Cluj.

În schimb, presa națională scria la acea vreme că între cei doi judecători a avut loc și o altercație fizică, nu numai verbală. Spre exemplu, Jurnalul Național scria că cearta a izbucnit pentru că Sergiu Leon Rus dorea împăcare, iar Anca Pop nu mai voia, iar femeia îl amenința cu sprayul paralizant.

”Bărbatul a chemat jandarmul care iniţial a reuşit să tempereze cearta, dar… s-a ajuns la îmbrânceli. Aşa că judecătoarea a scos până la urmă sprayul paralizant ca să se apere. După ce a primit ”parfumul” drept în faţă, judecătorul a trecut la pumni. Cu greu a putut fi oprit. 
CSM a sancţionat-o disciplinar şi pe femeie, diminuându-i salariul brut cu 15%, timp de trei luni”, scria Jurnalul Național.

”Potrivit colegilor lor de serviciu, cei doi au avut o altercație fizică chiar pe holul instanței la care lucrează. „S-au bătut chiar în fața toaletei. Știu că motivele altercației au fost unele de natură personală. Cei doi erau foarte apropiați, apoi s-au certat”, spunea la acea vreme unul dintre colegii lor”, scria România Liberă în decembrie 2008.

Aceeași sursă scria că judecătorii de la instanțele clujene erau de părere că sancțiunea decisă de CSM în cazul lui Sergiu Leon Rus a fost prea dură, ”deși acest magistrat este considerat de colegii săi o persoană dificilă”. Judecătorii clujeni au spus la acea vreme că membrii CSM au reținut în mod greșit faptul că altercația ar fi avut loc în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru că incidentul a avut loc pe hol, nu în sala de judecată.

Sergiu Leon Rus a câștigat procesul contra Consiliului Superior al Magistraturii, iar în anul 2012, acesta a fost repus în funcția de judecător la Curtea de Apel Cluj și urma să primească înapoi salariile cuvenite pentru perioada în care a fost suspendat, adică circa 250.000 lei.

”Domnul judecator Sergiu Rus a fost reîncadrat la Curtea de Apel Cluj, după ce a câștigat procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu data de 2 mai (n.r. 2012). Dânsul a atacat la Înalta Curte decizia de excludere din corpul judecătoresc”, a declarat Claudia Ilieș, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj de la acea vreme.

1 COMENTARIU

  1. Magistrat suspendat cu degetul prins la perpetuum imobile de speța din sală la mâna unui Președinte care e la mâna altui Magistrat. Cum scrie „Magistrat Independent”, se adaugă „Președinte Independent” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.