Schimbări majore pe scena politică clujeană.
Dovedind parcă faptul că pentru ei contează mai mult cantitatea decât calitatea, un număr de 200 de foşti penegişti au fost atraşi în PNL Cluj.
În acelaşi timp, tot mai mulţi aleşi locali candidează pentru Parlament.
Becali îşi pierde ,,discipolii”
Cea mai dură lovitură a primit-o partidul lui Gigi Becali, PNG-CD, prima lovitură venind imediat după alegerile locale. După ce penegiştii au reuşit cu chiu şi cu vai să câştige o primărie în zona urbană, primarul PNG-CD din municipiul Huedin, Liviu Giurgiuman şi-a dat demisia din funcţia de edil al municipiului, invocând motive personale. Demisia acestuia a surprins pe toată lumea, inclusiv pe Pompiliu Manea, liderul PNG-CD Cluj. Deşi Giurgiuman a pus demisia sa pe seama unor probleme personale şi de sănătate, există, încă, suspiciunea că Giurgiuman ar fi plecat pentru că a găsit unele nereguli în Primăria Huedin.
Bineînţeles, că aceste zvonuri nu au fost confirmate de angajaţii primăriei cu pricina. Un alt eveniment ce a zguduit partidul lui Becali a avut loc în urmă cu doar trei săptămâni, atunci când 200 de membri ai filialei PNG-CD din Câmpia Turzii au demisionat în bloc şi s-au înscris în PNL. Printre demisionari s-a numărat şi Eugen Mureşan, preşedintele PNG-CD Câmpia Turzii, care în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al PNL Cluj. ,, Am avut întotdeauna o colaborare eficientă cu liberalii din Câmpia Turzii şi vrem să construim împreună o echipă puternică, pentru a-i susţine pe liberalii ce vor candida, pentru Parlament, în zona noastră, respectiv Marius Nicoară şi Gal Avram”, explica Mureşan demisia celor 200 de oameni, prin intermediul unui comunicat de presă. Şi această acţiune s-a făcut pe la spatele lui Pompiliu Manea, care a suferit un şoc la aflarea veştii. Însă ,,trădarea” organizaţiei PNG-CD din Câmpia Turzii nu a rămas nepedepsită. Manea a hotărât că partidul pe care îl reprezintă nu îl va mai susţine pe Sorin Abrudan, candidatul PNL în cursa pentru Primăria municipiului Huedin, aşa cum era înţelegerea încheiată între liberali şi penegişti. Însă în urmă cu două săptămâni, Ionuţ Ţene şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al PNG-CD Cluj-Napoca, acesta preferând să se orienteze către activitatea publicistică.
Totodată, Bogdan Sauliuc, fostul preşedinte al PNG-CD Cluj-Napoca, a fost cooptat de liberalii clujeni, săptămâna trecută, care i-au oferit un loc în Biroul Politic Teritorial al PNL Cluj.
Ruptură în PNŢCD Cluj-Napoca
Dintre toate formaţiunile politice clujene ţărăniştii o duc cel mai rău. După ce PNŢCD s-a împărţit în două tabere, una condusă de Radu Sârbu, iar cealaltă condusă de Marian Miluţ lucrurile au început să o ia razna. ,,Contradicţiile” dintre cele două tabere s-au transpus şi la Cluj-Napoca. După ce postul de preşedinte al organizaţiei municipale a PNŢCD a rămas vacant în urma demisiei lui Horea Dan, interimatul a fost asigurat de Sorin Tiţa. Acesta împreună cu Romulus Luca şi-au depus candidatura pentru ocuparea postului de preşedinte al PNŢCD Cluj-Napoca. Însă, aşa cum era de aşteptat, în cadrul celei de a doua şedinţe de desemnare al noului preşedinte al PNŢCD Cluj-Napoca, deoarece prima a eşuat, unul dintre susţinătorii lui Luca, Valentin Munteanu, a acuzat organizatorii adunării generale de tentativă de fraudă, în timp ce Sorin Tiţa a depus contestaţie privind alegerile organizate cu o zi înainte pe motiv că unii ţărănişti au votat înainte de a se demara oficial procedura. Prin urmare, şi PNŢCD Cluj-Napoca s-a împărţit în două tabere, una în jurul lui Tiţa, iar cealaltă în jurul lui Luca. Însă, săptămâna trecută, soarele a ieşit şi pe strada ţărăniştilor clujeni, Biroul Interimar al organizaţiei judeţene a PNŢCD validându-l în funcţia de preşedinte al PNŢCD Cluj-Napoca pe Sorin Tiţa. Deşi pe plan local lucrurile par să îşi intre pe făgaşul normal al lucrurilor, pe plan naţional lucrurile nu s-au schimbat deloc.
Soporan are viaţă grea
Deşi lucrurile nu sunt aşa de grave precum în cazul penegiştilor şi al ţărăniştilor, şi PSD Cluj are de înfruntat câteva probleme, ,,provocate” de votul uninominal. După ce a preluat frâiele organizaţiei judeţene a PSD, după abandonurile lui Vasile Dâncu şi Ioan Rus, după ce Mircia Giurgiu şi Cozmin Guşă au refuzat ofertele, Vasile Soporan a reuşit cu chiu şi cu vai să întocmească o listă onorabilă pentru alegerile parlamentare. Dar în ultima vreme lucrurile au început să o ia la vale. Mai mult, şefii de la Bucureşti i l-au ,,furat” lui Soporan pe Sorin Bota, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi l-au trimis să candideze în Maramureş. După multe căutări, s-a găsit şi un înlocuitor în persoana lui Mircea Jorj, purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, care va candida în colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor. N-a trecut mult timp şi Soporan a fost părăsit şi de candidatul din colegiul 1 senatorial, fostul inspector şcolar general, Constantin Corega, care a invocat ,,motive personale”. În locul său a fost desemnat să candideze profesorul universitar Ioan Bolovan, care ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al PSD Cluj.
Primarii portocalii, buni la toate
Introducerea votului uninominal ca sistem de vot pentru alegerile generale din 30 noiembrie a dat mari bătăi de cap tuturor formaţiunilor politice clujene. PD-L Cluj a hotărât să înscrie în cursa pentru Parlament şi doi edili. Prin urmare, primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie va încerca să obţină un mandat de senator în colegiul numărul 4, zona Turda. Având în vedere că a câştigat Primăria Turda încă din primul scrutin, cu un scor zdrobitor, acesta are şanse maxime să acceadă în Parlament. Un alt edil democrat-liberal aruncat în cursa parlamentară este Minodora Luca, primarul din localitatea Băişoara. Aceasta va candida în colegiul 9, zona Huedin pentru Camera Deputaţilor. Iniţial, în această zonă trebuia să candideze fostul candidat pentru Primăria Huedin, Mircea Moroşan. Însă acesta a fost desemnat să candideze încă o dată pentru funcţia de edil al municipiului, după ce penegistul Liviu Giurgiuman şi-a dat demisia din funcţie.
Timea Moldovan