Vineri, decretul care oferă posibilitatea reducerii timpului de lucru până la 80%, a fost semnat de președintele României Klaus Iohannis. Pentru a putea beneficia de această reducere, angajatori trebuie să obțină acordul scris al angajațiilor.

Klaus Iohannis a semnat decretul

Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia timpul de lucru poate fi reduc cu până la 80% pe perioada pandemiei. După cum se arată în lege, pe perioada stării de urgență și celei de alertă, dar și pe o perioadă de până la 3 luni de la date încetării ultimei perioade de stare de urgență sau alertă, companiile pot reduce programul de lucru.

Potrivit raportului Comisiei de muncă, este necesară extinderea măsurii de reducere a activității de la 50% până la 80% din cauza faptului că în starea de alertă sau cea de urgență, activitatea economică a fost redusă cu mai mult de 50%. Mai concret, angajații aflați în situații dificile pot reduce durata de muncă de până la 80%, iar Guvernul va subvenționa 75% din diferența salarizării normale și cel pentru programul de lucru redus.

Un aspect important este reprezentat de faptul că nu va fi acoperit de către stat tot salariul angajatului, ci doar valoarea salariului mediu brut pe economie. Pe toată durata reducerii timpului de lucru, salariații vor beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor reduse din programul de lucru.

Ce este interzis în programul ”kurzarbeit”

În perioada de aplicare a programului ”kurzarbeit”, este interzisă angajarea personalului care ar presta activități identice sau similare cu cel prestat de angajații aflați în reducerea de programului de muncă. Această nouă lege se potrivește de minune Simonei, care este asistent manager la o companie de închiriat mașini.

Rămânem practic cu o sumă destul de mică neplătit.Am fost în șomaj tehnic în prima perioadă când a fost stare de urgență. Perioada aceea din punct de vedere financiar a fost foarte grea. Mult mult mai greu decât acum în Kurzarbeit. Am și doi copii, a fost foarte greu”, a spus Simona Pîslaru.

Deși legea este una foarte bună pentru mulți antreprenori, pentru unii dintre aceștia, noua legislație a venit prea târziu. Astfel, Kurzarbeit i-ar fi salvat lui Florin 100 de angajați. Grupul coordonat de bărbat deține 10 restaurante pe teritoriul țării, iar din cei 37 de angajați pe care îi avea în București, a mai rămas doar cu 17 dintre aceștia.

Mulți angajați s-au reprofilat în acest timp. Dacă venea în toamnă această lege poate îi mai aveam și îi țineam în continuare aici. Așa din păcate unii ar fi trebuit să renunțe la job-ul respectiv”, a spus Florin Dudulac.

Președintele Coaliției pentru Dezvoltarea României, Dragoș Anastasiu a afirmat că această lege era deja în vigoare în multe alte țări din Europa.

Germania are modelul ăsta de 100 de ani. Și el a tot fost îmbunătățit și îmbunătățit și îmbunătățit și din fericire când a venit pandemia deja era legea. Nu invoci Kurzarbeit dacă ești manager prost”, a declarat Dragoş Anastasiu.

Citeșe și: Klaus Iohannis: ”România nu va importa vaccin din China sau Rusia”

Sursă: știridecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.