In urma unei licitatii, Consiliul Judetean Cluj a dat un contract de 1,3 milioane de lei pentru asistenta tehnica la proiectul Centrul Integrat de Management al Deseurilor (viitoarea groapa de gunoi a judetului) unui consortiu format din doua firme sustinute, la nivel national, de contracte publice. Persoanele care controleaza societatile KVB Economic si Blom Romania sunt oameni politici ai PD-L si sefi de autoritati si agentii nationale. La licitatia respectiva a participat si Mott MacDonald Limited, o companie care are 14.000 de angajati si proiecte in peste 50 de tari, dar a fost respinsa pentru ca a depus o oferta mai scumpa cu circa 150.000 de lei mai scumpa.

SC KVB Economic este administrata de Cristina Corpodean, sotia directorului Casei de cultura a Studentilor, Silviu Corpodean, iar singurul actionar este SC KVB Economic SA, o societate controlata, prin interpusi, de demnitarii PD-L Sulfina Barbu (fost ministru al Mediului) si Silvian Ionescu (fost comisar General al Garzii de Mediu). In momentul de fata, KVB Economic SA este administrata de Stan Razvan Zamfir, un fost consilier PD la Comisia de invatamant si unul dintre apropiatii lui Liviu Negoita. In 2007, dupa ce au ramas fara functii publice, Sulfina Barbu si Silvian Ionescu au intrat in actionariatul firmei, alaturi de o serie de sefi de la Mediu. In 2009, cand Barbu a devenit deputat PD-L si Ionescu sef al Garzii de Mediu, KVB Economic a incheiat un contract cu OMV-Petrom. Octavian Popa, unul dintre fostii sefi ai Garzii de Mediu, a dezvaluit ca aceasta societate este suspecta de o serie de tranzactii ilegale, iar inspectorii Agentiei Nationale de Integritate au derulat o ancheta. Insa, dupa circa jumatate de an de investigatii, ancheta inspectorilor ANI a ramas in coada de peste pentru ca cei doi oficiali PD-L au renuntat la actiuni, iar KVB Economic a renuntat la contractul cu OMV-Petrom si cazul a fost clasat. Tot in 2009, firma a fost aleasa, prin negociere directa, pentru a oferi consultanta pe probleme de mediu societatii Apa Nova Bucuresti SA, societatea care are in concesiune serviciul de distribuire a apei potabile in Capitala, informeaza Jurnalul National. Aceasta a semnat cu KVB Economic SRL un contract de peste 40.000 de euro pe activitati de protectia mediului, exact domeniul in care Garda de Mediu trebuie sa verifice respectarea obligatiilor de catre orice societate de pe teritoriul Romaniei. Pe langa acest aspect, documentatiile realizate de KVB existau deja de trei ani.
In momentul de fata, in actionariatul KVB Economic SA se regasesc RADULESCU CAMELIA ILEANA (om de afaceri), VISOIANU VLADIMIR EMIL (avocat), STAN ZAMFIR RAZVAN, TIRLEA GHEORGHE IOAN, DIMACHE TATIANA DANIELA (fosta colega de facultate cu Madalin Mihailovici, fost actionar al KVB Economic si fost presedinte al Companiei Nationale Apele Romane) si MATEI ILEANA MADALINA.  In anul 2009, aceasta societate a avut o cifra de afaceri de 1.683.412 de lei. Administratorul KVB Economic, Stan Zamfir Razvan, este asociat cu fiul lui Silvian Ionescu, Bogdan. In momentul de fata, Sulfina Barbu este deputat si presedinte al Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor. Silvian Ionescu este comisarul general al Garzii Nationale de Mediu si, conform propriului sau CV, ofiter in cadrul Ministerului de Interne din 1974 pana in 1989.
Revenind la firma care a castigat licitatia organizata de CJ Cluj, SC KVB Economic SRL, Cristina Corpodean este asociata cu Liviu Sugar Claudiu in cadrul SC GV ENERGY SRL si ENERGIUNION SRL, doua firme axate pe productia de energie electrica. De asemenea, impreuna cu CORPODEAN SILVIU IONUC, sotul ei, detine MODERN IMPORT EXPORT SRL. Astfel, daca Silviu Corpodean este un PSD-ist declarat, “artizanii” afacerii KVB sunt PD-L-isti invederati, iar Liviu Sugar, asociatul Cristinei Corpodean, cocheteaza cu oamenii de afaceri cu optiuni liberale. Persoanele din cadrul acestui grup de afaceri au inteles extrem de bine ca liniile trasate de esicherul politic exista pentru a fi incalcate.

Dedicatii fara numar…

Cea de a doua societate care a primit contractul administratiei judetene, este SC Blom Romania. Administrator este Ionut Savoiu, care a detinut si functia de director general adjunct in cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara ANCPI. Blom Romania a fost acuzata, in toamna anului trecut, ca si-ar fi asigurat singura o licitatie in comuna bistriteana Magura Ilvei. Conform Hotnews, obiectul licitatiei era “Realizarea Cadastrului General” al comunei, un proiect in valoare de 1,69 milioane de lei, adica 400.000 euro. Insa cerintele licitatiei erau exagerate pentru un asemenea proiect. Se cereau echipamente si personal care nu ar fi fost neaparat necesare realizarii acestei lucrari, iar conditiile acestea nu puteau fi indeplinite decat de o firma, SC Blom Romania.
Caietul de sarcini a fost realizat de Blom Romania, iar la licitatia deschisa de primaria comunei Magura Ilvei singura companie inscrisa a fost Blom Romania. Alte doua primarii din judetul Bistrita-Nasaud, respectiv Ilva Mare si Lunca Ilvei, au scos la licitatie aceleasi servicii de cadastru. La Ilva Mare proiectul are valoarea estimata tot la 400.000 euro. Caietul de sarcini are aceeasi caracteristica, proprietatile electronice ale documentului aratand ca a fost creat tot de Blom Romania. Ionut Savoiu a explicat reporterilor HotNews coincidenta prin faptul ca documentele licitatiei de la Magura Ilvei poarta insemnele electronice ale companiei pe care o conduce. “Noi avem 500 de specialisti si lucram cu multe primarii. Caietul de sarcini de care vorbiti seamana cu cel aprobat de ANCPI. Stiti, astfel de fisiere circula pe internet. Poate l-a copiat cineva. A fost o licitatie publica. Nu s-a ingradit participarea nimanui. Stiti, e o tensiune mare pe piata si noi avem multi concurenti”, a declarat Ionut Savoiu. In anul 2009, pe data de 07.05.2009, Tribunalul Dambovita a publicat o sentinta de deschidere a procedurii insolventei in forma generala pe denumirea de Blom Romania dar, dupa cateva zile, aceeasi instanta a decis sa suspende aceasta procedura.
SULFINA BARBU:

“Cand sunt intrebata ce fac in politica raspund intotdeauna cu demnitatea pe care o consider cea mai importanta: Eu, Sulfina Barbu, sunt deputat uninominal, la primul mandat, in colegiul 11, sector 3 din Bucuresti. Prima functie publica detinuta a fost cea de Director adjunct la Directia privind Protectia Mediului din Primaria Generala. A urmat functia de Ministru al Mediului si Gospodaririi Apelor, iar in prezent cea de presedinte al Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic, din Camera Deputatilor”, se autocaracterizeaza Sulfina Barbu

SILVIAN IONESCU:

“Am fost ofiter al Ministerului de Interne din 1974 pana in 1989. O perioada de care nu ma feresc pentru ca munca mea nu a facut rau nimanui. Ulterior, totul s-a legat de experienta mea anterioara (cunostintele de management, spiritul organizatoric) si mai tarziu de partid. Sunt Comisar General al Garzii Nationale de Mediu, functie pe care am mai detinut-o si acum doi ani. (…) Initial, am simtit ca ar trebui, cumva, sa explic ca detinerea de actiuni intr-o firma privata , al carei specific este consultanta pe probleme de mediu, nu este opozabila unei institutii a statului si ca nu are sens sa atacam nici firma si nici clientii ei pentru faptul ca sunt actionar acolo, si…?!
Apelul meu nu a avut nici un ecou. Oare sa fi fost singurul demnitar cu actiuni la o firma privata si pe deasupra si manageriate (actiunile) de avocati? Putin probabil sa fi ramas ultimul si singurul…”, Silvian Ionescu.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

  1. DACA-I ORDIN CU PLACERE. CEI DOI LACHEI, APOSTU 50% SI PAUNEL 20% FAC ORICE LI SE DICTEAZA DE BUDA-TOWER SI BOC-POC.TOTUL ESTE PORTOCALIU SI CORUPT IN TARA ASTA. SA TRAITI BINEEEEEEEEEE !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.