În localitatea Dealu Negru, autoritățile clujene au demarat un control, în urma sesizărilor potrivit cărora o suprafață considerabilă de pădure de molid a fost defrișată pentru a face loc pentru pășune. Potrivit ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, proprietarii au transformat terenul în pășune pentru a se primi subvenţiile pe suprafaţă.

„Vom verifica acest aspect, cu atât mai mult cu cât la Cluj avem o echipă de control. Există o concurenţă între terenurile împădurite şi terenurile aflate ca păşuni. Terenurile care sunt păşuni sunt încadrate la APIA ca terenuri care obţin subvenţie, iar pe partea de împădurire a terenurilor nu se acordă subvenţie. Deci, trebuie să luăm în calcul, pentru perioada următoare, ca pentru proprietăţile pe care cetăţenii le pun la dispoziţie pentru împăduriri să acordăm subvenţii. Sunt situaţii în care, de exemplu, un proprietar doreşte să cultive porumb pe o suprafaţă şi primeşte subvenţii, iar dacă doreşte să o împădurească nu mai primeşte subvenţii. Aici trebuie să găsim o soluţie, poate chiar să primească subvenţii suplimentare, dacă este de acord cu împădurirea”, a declarat Lucia Varga, în cadrul vizitei sale la Cluj,.

Inspectorul șef de la ITRSV Cluj spune că ieri a avut loc un control și că urmează cât de repede să se stabilească pagubele create în urma defrișării terenului. „Din câte știu este vorba despre o suprafață aflată în administrarea Ocolului Silvic din Huedin pe care s-au făcut câteva tăieri. Urmează să se stabilească exact, până atunci există tot felul de discuții însă, că ar fi vorba de o perdea de protecție a drumului naționl făcută de Consiliul Județean, apoi suprafața a fost pusă în posesie. Acum noi trebuie să stabilim cine este proprietarul, care e paguba și să sesizăm organele statului. Arborii tăiați sunt din specia molid”, a declarat pentru citynews.ro inspectorul şef Istrate Şteţco din cadrul Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here