Probabil ca fiecare dintre noi are în minte imaginea unui sommelier – dar la modul mai mult fantastic – care ia cu delicatete cupa de vin, îi adulmeca aroma, apoi începe sa dezvaluie ce compozitie are licoarea, din ce an este, de la ce podgorie, care-i sunt punctele tari, sau slabe. Ei bine, cei atrasi de degustarea vinului au avut saptamâna trecuta ocazia sa-si încânte simturile cu unele dintre cele mai gustoase vinuri. A fost prezentata noua colectia a producatorului Carl Reh Winery, Cupola Sanctis. Vinurile – Sf. Gheorghe, Sf. Dumitru si Sf. Ana – sunt vinificate dintr-o selectie atenta de struguri de pe plantatia Oprisor. Evenimentul a avut loc la Maestro Business Center din Cluj – Napoca si a gazduit în seara de joi, 24 iulie aproximativ 100 de persoane, împatimite ale vinului.

Viata e prea scurta ca sa bei un vin prost, spunea un întelept anonim. Dar pâna la a sti daca un vin e prost sau nu, trebuie sa servesti mult timp în slujba lui Bacchus, pentru ca vinul e mai bun odata cu vârsta. Nefiind unii dintre cunoscatori, nu putem descrie calitatile multiple ale vinului pe care le-am degustat, altfel decât printr-un plescait de limba prea putin elocvent. Tocmai din acest motiv l-am rugat pe sommelierul Sergiu Nedelea prezent la eveniment sa ne spuna mai multe despre vinuri. “Orice masa modesta sau aleasa nu este de conceput fara vinuri adecvate, în armonie cu preparatele culinare. Un vin ales corect mareste caliatile gustative ale diferitelor feluri de mâncare, evidentiaza mai bine calitatile vinurilor. Armonia dintre felurile de mâncare si vinurile servite creeaza o stare de satisfactie si multumire pentru orice consumator, iar capacitatea de a alege vinul cel mai vine adaptat situatiei este unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a unui serviciu din restaurante. Sezonul si ocazia influenteaza alegerea vinului, vara fiind recomandate vinurile albe si fructoase, iar iarna vinurile rosii si robuste sau albe puternice”, ne-a declarat acesta. Degustarea vinuriilor însa este o analiza senzoriala mult diferita de simplul act de a bea. Ea implica reflectie, recunoastere si apreciere. Pentru aceasta nu sunt suficiente numai cunostintele temeinice despre vin, ci si un vocabular specific, suficient de cuprinzator pentru a exprima ceea ce simtim. “Daca vinul nu ar exista, cu siguranta viata ar fi mult mai anosta, fara culoare. Fara energie si fara armonie. Vinul este parte integrata a vietii, regasindu-se în aproape toate aspectele existentei omului: cultura, religie etc.. Mahomedanii înteleg mai bine religia prin ritualul cafelei. Noua, crestinilor, ne-a ramas vinul”, a continuat sommelierul Sergiu Nedelea. “Serie limitata, Cupola Sanctis este speciala pentru noi: fiecare vin este dedicat unui om din companie a carui contributie a fost hotarâtoare pentru realizarea acestuia”, spun cei de la Carl Reh Winery. Cele trei vinuri care alcatuiesc Cupola Sanctis au avut mare succes în fata publicului prezent, vedeta serii fiind Sfânta Ana, care a fost degustata în premiera nationala la Cluj. “Dintre toate îl prefer pe Sfânta Ana. Este un vin rosu, dulce, cu o aroma deosebita”, a declarat una dintre participantele la eveniment.

Bacchus Genius

În deschiderea serii Razvan Ionescu, reprezentantul Itu Refrigeration a prezentat vitrina Bacchus Genius, o vitrina performanta, perfecta pentru depozitarea vinurilor. Aceasta vitrina are regim de monotemperatura sau multitemperatura, fiind posibila setarea unor temperaturi diferite, în cadrul vitrinei, pentru cele cinci compartimente ale sale. Astfel, primul sertar poate avea 20 de grade, pe când ultimul are doar doua.  În functie de dotarile vitrinei, pretul acesteia începe de la 1.000 de euro si ajunge la aproximativ 5.500 de euro.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.