Socant. Fostul primar liberal al municipiului Dej, Ioan Ungur, pe lânga faptul ca a lasat Primaria înglodata în datorii de ordinul miliardelor, lua si ,,mici” comisioane de pe ici pe colo, potrivit acuzatiilor lansate de primarul în exercitiu.#

Alegerile locale din 1 si 15 iunie au demonstrat ca atunci când conducerea urbei este preluata de un nou edil ies la iveala si ,,greselile” fostului primar. În aceasta situatie se afla si municipiul Dej, care timp de opt ani s-a aflat la ,,cheremul” lui Ioan Ungur, fostul director general al Combinatului Somes Dej. În pofida anchetelor penale care l-au vizat de-a lungul anilor, Ungur a reusit sa îsi pastreze fotoliul de primar din anul 2000 pâna în 2008, când a fost învins de candidatul PSD, Costan Morar. Acesta nici nu a preluat bine Primaria municipiului Dej ca a si facut primele schimbari, nefiind de acord cu deciziile lui Ioan Ungur. ,,Primele masuri luate în calitate de primar au vizat deschiderea institutiei primariei spre cetateni. Prin urmare, am revocat dispozitia fostului primar prin care cetatenii aveau acces în primarie numai dupa ora 10. Acum fiecare cetatean are acces în primarie de la ora opt, când institutia îsi începe activitatea. De asemenea, am modificat programul de lucru al birourilor de larga adresabilitate cum ar fi Centrul de Informare al Cetatenilor, Casieria, si Biroul de Taxe si Impozite. Astfel, aceste birouri vor sta la dispozitia dejenilor între orele 8 si 19”, a declarat Morar.

Datorii de ordinul miliardelor

Primarul municipiului Dej a mai declarat ca fostul primar, Ioan Ungur nu a stiut sa gestioneze banul public si a dus Primaria Dej la sapa de lemn. ,,Ungur a împrumutat de la banca 300 de miliarde de lei vechi pentru a realiza anumite lucrari si nu a returnat nici un leu, iar acum e responsabilitatea noastra sa scapam de aceste datorii. Însa nu aceasta e cea mai mare problema, ci dobânda de 40 de miliarde de lei pe an pe care o cere banca. Când a luat banii, fostul primar nu s-a gândit deloc la aceasta chestiune, iar acum noi tragem ,,foloasele”. Va marturisesc ca dupa ce am preluat Primaria Dej, timp de trei zile toate conturile au fost blocate datorita datoriilor. Daca nu gaseam cote de refinantare, proiectele pe care mi le-am propus sa le realizez ar fi fost blocate. Din cele 300 de miliarde împrumutate au mai ramas 25  de miliarde pe care le-am alocat proiectelor”, a explicat Morar. De asemenea, acesta ne-a mai dezvaluit ca înainte cu trei luni de alegerile locale, Ungur Ioan a mai dorit sa împrumute înca 150 de miliarde de lei pentru a ,,impresiona” electoratul, însa Consiliul Local împreuna cu Morar, pe atunci viceprimar, s-au împotrivit, fiind constienti de situatia financiara a institutiei. ,, Fostul primar detine arta de a iesi în fata si de a manipula opinia publica. Vazând ca se apropie alegerile, Ioan Ungur a vrut sa mai împrumute 150 de miliarde de lei vechi ca sa îi atraga pe cetateni de partea sa. Desi m-am împotrivit, nu a vrut sa ma asculte. Atunci am blocat conturile si nu a mai avut ce face”, a precizat primarul municipiului Dej.

,,Mici” stimulente

Fostul primar, Ioan Ungur nu s-a oprit aici. Potrivit unor surse din cadrul Primariei, confirmate si de primarul în exercitiu, Ungur ar fi luat si comisioane substantiale de pe urma unor lucrari finantate de Primaria Dej. Asa se explica de ce doar anumite zone din municipiu au fost renovate, în timp ce altele au fost total neglijate. Însa Ungur nu si-a ,,învârtit” singur afacerile din Primarie. Potrivit acelorasi surse, acesta a avut drept complici, tot din cadrul Primariei, pe managerul general Radu Stir Maricel, pe directorul APL Marius Pugna, dar si pe Angela Drentea, directorul Comisiei Economice. Cei trei împreuna cu Ungur se autopremiau lunar cu un procent de 15% din fondul ,,întârziatilor”, adica din penalizarile care rezultau în urma întârzierii platii catre Biroul de Taxe si Impozite.  Aceleasi surse au precizat, totodata, ca acel procent de 15% se ,,transforma” într-o suma cuprinsa între 3000 si 5000 de lei, suma care ajungea în buzunarul celor patru. Acest lucru ar putea explica faptul ca, odata cu venirea noului edil la conducerea Primariei Dej, Stir, Pugna si Drentea au fost practic ,,eliminati”. Primarul municipiului Dej a ,,suspendat”, momentan, cele trei posturi pe care cei trei le ocupau. ,, La nivel organizatoric am facut o restructurare economica, tehnica si manageriala. Am schimbat directorii acestor ,,zone” pentru ca Dejul are nevoie de o noua mentalitate. Înca nu am numit pe nimeni în locul lor, dar cu siguranta ca vor fi oameni care vor pune suflet în ceea ce fac”, a declarat Morar. În acelasi timp, acesta a mentionat ca proasta ,,gestiune” a banilor publici a adus Dejul în criza economica prin care trece în prezent. Desi, potrivit unor zvonuri, edilul municipiului ar fi sesizat Curtea de Conturi, Morar a negat acest lucru. ,,Înca n-am sesizat Curtea de Conturi. Deocamdata, am dispus ca Corpul de Audit sa analizeze foarte atent cum au fost gestionati banii publici în ultimii ani. Înca ma mai gândesc daca voi sesiza Curtea de Conturi sau nu. Sa vedem ce va descoperi Corpul de Audit”, a încheiat Morar.

Precizam faptul ca, în ciuda insistentelor noastre, nu am reusit sa îl contactam pe Ioan Ungur pentru a raspunde aspectelor prezentate mai sus.

Afacerea Farmasorb

În anul 2000, atunci când a preluat postul de primar al municipiului Dej, Ioan Ungur avea experienta în afaceri. Acesta a fost directorul general al Combinatului de Celuloza si Hârtie Somes S.A. din Dej timp de 23 de ani. Însa, nici de aici nu a scapat cu ,,fata curata”. Ioan Ungur a fost acuzat ca a prejudiciat Combinatul Somes Dej cu 35 de miliarde lei vechi în afacerea Farmasorb, firma respectiva fiind înfiintata la initiativa sa.  Printr-un mecanism complicat, ajuns degeaba pe masa organelor de ancheta, conducerea Farmasorb a achizitionat o linie de productie ce costa în anii ‘90 în jur de 4 milioane de dolari, din care a platit 15%. Anii au trecut si Farmasorb, mergând tot mai mult în pierdere, a ajuns în 1999 în pragul falimentului. Ciudat este ca, desi societatea mergea prost, administratorii sai, printre care si Ioan Ungur, au solicitat credite bancare consistente. Toti acestia au fost chemati în judecata ca pârâti de catre lichidatorul Farmasorb pentru cresteri nejustificate ale creditelor bancare în perioada 1995-1998.

Ungur, multimiliardarul Dejului

Ca urmare a puterii financiare dobândite în perioada în care a condus SC Somes SA, Ioan Ungur si-a construit un hotel si o fabrica de bere în parcul municipiului Dej. Terenul, apartinând domeniului public, i-a fost atribuit de Primarie în mod ilegal, fara licitatie si fara hotarârea Consiliului Local. Bineînteles ca titularul acestei afaceri nu este Ioan Ungur, ci fiica sa. De ridicarea hotelului s-a ocupat societatea Ricona Dej, la care Ungur era asociat. Înca de la înfiintare, din 1991, Ricona SA executa remonturile anuale ale SC Somes, dar si alte reparatii necesare în combinat.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.