În materialele anterioare, Gazeta de Cluj a prezentat mai multe instituții din Cluj-Napoca și sumele de bani pe care le-au achitat privind deplasările angajaților la stat. De data aceasta, ziarul nostru o să prezinte informații despre delegațiile pe care funcționarii publici de la mai multe primării din județul Cluj le-au făcut anul trecut.
Delegațiile nu reprezintă altceva decât modalitatea prin care angajații de la stat au posibilitatea, pe banii contribuabililor, să-și extindă orizonturile profesionale, dar și să se implice activ în rezolvarea problemelor birocratice, prin plimbările de la o instituție la alta. Încă de la început vreau să menționez faptul că unele primării dintre care ne-au răspuns au venit cu un răspuns pe jumătate, fără a livra toată informația. De asemenea, pentru cei care nu le convine ca banii lor să meargă pe decontările delegațiilor, trebuie să amintim faptul că totul este reglementat de către normele și regulamentele instituite la nivelul fiecărei primării sau conform legislației în vigoare.
Gazeta de Cluj a trimis mai multe adrese primăriilor din Cluj, în care cerem informații dacă au existat angajați ai administrațiilor locale care au fost plecați în delegații în anul 2022 și dacă da, care a fost motivul acestor deplasări și costurile aferente.
Unitatea administrativ-teritorială Municipiul Turda, condusă de primarul Cristian-Octavian Matei, ne-a răspuns că la nivelul anului 2022 au fost trei delegații, două în străinătate și una în România. Mai exact, prima deplasare a fost în Ungaria, la invitația autorităților locale din localitatea înfrățită Hodmezovasarhely, pentru a participa la Sărbătoarea Sfântului Ștefan.
Decontări și delegații pe banii românilor
Costurile acestei deplasări s-au ridicat la suma de 773 de lei. De asemenea, tot în Ungaria s-a organizat o deplasare la invitația autorităților locale din localitatea înfrățită Bihartorda, pentru a participa la Sărbătoarea localității Bihartorda, costurile acestei deplasări fiind de 427 de lei. Ultima deplasare de anul trecut a fost la Predeal, la Forumul administratorilor publici din România, costurile aferente fiind de 520 de lei. Per total, Primăria Turda a plătit anul trecut pentru delegațiile angajaților publici suma de 1.720 de lei.
Comparativ cu Turda, Primăria Municipiului Gherla a fost mult mai activă în a achita bani pentru deplasări. Potrivit răspunsului oferit, în 2022 au fost înregistrate un număr de 256 de ordine de deplasare, cele mai multe fiind la instituțiile deconcentrate din Cluj-Napoca pentru depuneri de documentații, primiri de avize și pentru reprezentarea intereselor Municipiului Gherla în cadrul unor instituții. Suma alocată acestor deplasări a fost de 12875 de lei, de aproape 8 ori mai mare decât suma alocată de Primăria Turda.
Un lucru avem aici de menționat: ziarul nostru a cerut informații despre delegațiile pe care le-au făcut în interes de serviciu, nu ordinele de deplasare pentru a depune hârtii. Cu toții știm că această comunicare cu instituțiile publice ne mai dă bătăi de cap, dar nu avem ce face. Lucrăm cu ce avem.
Reprezentanții municipiului Dej au precizat pentru ziarul nostru în anul 2022 au fost efectuate plăți pentru delegații în valoare de 7.805 de lei, reprezentând deplasări ale ordonatorului principal de credite bugetare, la București, pentru semnarea contractelor cu finanțare nerambursabilă. Totodată, au fost deplasări ale juriștilor la Tribunalul Cluj pentru susținerea cauzelor în instanță, la Prefectura județului Cluj sau Consiliului Județean Cluj.
De asemenea, au fost deplasări ale angajaților din cadrul Serviciului de Asistență Socială pentru depunerea lunară a documentelor de asistență socială și deplasări ale angajaților cabinetelor medicale școlare și Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor. Anul trecut, la Primăria Sângeorz-Băi nu au existat deplasări, motiv pentru care nu a fost decontat niciun leu de la bugetul local.