Dan Gorgan, patronul Deltamed

Compania clujeană Deltamed a câștigat de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) contractul de peste 57 milioane de lei pentru furnizarea de echipamente de protecție. Problema constă în faptul că una dintre societățile care au concurat cu Deltamed a avut o ofertă mai tehnică mai bună, însă membrii comisiei de licitație au găsit o serie de chichițe pentru a descalifica oferta în beneficiul companiei clujeanului Dan Gorgan. Atât de strâns legată este legătura între Deltamed și IGSU, încât site-ul companiei clujene pare un show-room al echipamentelor folosite de pompieri și personalul SMURD.

IGSU a atribuit contractul cadru pentru furnizarea echipamentelor pentru pompieri firmei clujene Deltamed, condusă de Dan Gorgan, unul dintre apropiații lui Raed Arafat, omul care patronează  Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Valoarea business-ului este de 57.475.000 lei, fără TVA.

La licitație au participat firmele Histria International SRL, SC Adina SRL, SC Mentor SRL, SC Deltamed SRL,SC Cess Plus Solutions SRL, Creativ Manufacturing & Development, SC Deltalift SRL, SC Montexco SRL, Asocierea SC Trotuștext SRL- Alfredo Grassi Spa și SC Vertiqual Engineering SRL.

Unele dintre aceste firme vin cu o experiență de zeci de ani în fabricarea echipamentelor de protecție și cu parteneriate încheiate cu companii străine din industria de profil.

Cei de la Deltamed au venit cu un parteneriat încheiat cu firma slovenă Janko Dolenc, o companie care are… 17 muncitori, un site de prezentare a produselor nefuncțional și o făbricuță construită în spatele unei case particulare.

Culmea, Deltamed a câștigat licitația, în pofida contestațiilor depuse de ceilalți competitori, pe o serie de chichițe pe care membrii comisiei de licitație le-au găsit la modelul de mănușă de protecție propus de concurența Deltamed.

Principala nemulțumire a celor de la IGSU a constat în faptul că echipamentul de protecție nu ar fi ignifug.

”După cum se poate constata din imaginile produsului finit solicitate prin caietul de sarcini și depuse în oferta sa, banda velcro este cusută pe materialul exterior al mănușii, material ale cărui proprietăți ignifuge sunt incontestabile iar certificarea produsului finit conform EN 659:2003 + A1:2008 este dovada supremă că nici una din caracteristicile benzii velcro nu pun în pericol, în niciun fel, nici integritatea utilizatorului nici performanța produsului finit”, arată documentația depusă în cadrul licitației.

Deltamed a venit ca o mănușă în contractul cu IGSU

SC Montexco, una dintre societățile care a contestat licitația câștigată de compania clujeană Deltamed arată că, practic, echipamentele pentru pompieri pe care le putea oferi aveau calități tehnice net superioare.

”Mănușa Fire One 1008010 are caracteristici tehnice superioare față de cerințele autorității contractante și oferă o soluție constructivă mai bună decât cerința inițială. Deși nu are acel strat de silicon care să dubleze dosul mânușii conform cerințelor, mănușa Fire One 1008010 are caracteristici de protecție mult mai mari decât cele cerute astfel: are o rezistență la căldură de convecție de 39 s față de cele 24s cerute, are o rezistență la căldură radiantă de 27,4 s față de cele 25 s solicitate, rezistența la tăiere a depășit 60 cicli și procesul a fost oprit deoarece cerința era de minim 20 cicli pentru a fi încadrat în nivel 5, etc.”, arată documentele depuse în cadrul licitației.

De asemenea, datele tehnice mai arată că punerea stratului de silicon în modul cerut, „dublate până la nivelul articulațiilor metacarpofalangiene”, afectează negativ caracteristicile de respirabilitate, dexteritate și libertate de mișcare.

Contestatorul susține că 80% din materialele utilizate în confecționarea mânușii FIRE ONE 1008010 sunt cele utilizate în mănușa FIRE FLOW, mănușa care a primit premiul I la ȘATRA pentru inovație și protecție de grad înalt, această combinație de materiale fiind aleasă astfel încât să rezulte o îmbinare optimă a caracteristicilor tehnice de protecție cu ergonomia mănușii.

Un alt criteriu de descalificare a constat în faptul că membrii comisiei de licitații au ajuns la concluzia că elasticul din oferta firmei care a concurat cu Deltamen nu este ignifug, lucru neadevărat.

În oferta tehnică depusă inițial se arată că banda velcro și elasticul sunt ignifuge

”Banda velcro și elasticul îndeplinesc cerințele tehnice solicitate în specificația tehnică și nu pot fi încadrate ca cerință neconformă cel mult un viciu de formă prin lipsa elasticului în enumerarea din tabelul de analiză comparativă, care a fost corectat prin trimiterea adresei de notificare prealabilă – până în acel moment nu avea de unde să știe că autoritatea contractantă dorea dovezi legate de proprietățile ignifuge ale acestor produse. A aflat aceste detalii abia din adresa de comunicare a rezultatului procedurii”, se mai arată în cadrul contestației.

Cei de la Deltamed au câștigat licitația și pe considerentul unei probe de durată a scoaterii mănușii.

”Standardul în vigoare pentru mănușile de pompieri solicită ca mănușa să poată fi scoasă din mână în maxim 3 secunde (uscate/umede). IGSU a solicitat, în plus față de norma în vigoare, ca mănușile să poată fi scoase din mână în maxim 2 secunde. Acest test se efectuează astfel: producătorul trimite 3 perechi de mănuși la laborator. Mănușile se condiționează (în cazul celor umede condiționarea constă în: mănușile se imersează în apă timp de 2 minute apoi se pun la scurs în poziție verticală 5 minute). Se selectează operatorul căruia i se potrivește cel mai aproape mănușa. Operatorul ales își pune mănușa pe mână și se contorizează timpul în care își dă jos mănușa de pe mână. Acest test este făcut pe 3 perechi diferite de mănuși în maxim 5

minute de la condiționare. Se calculează media celor 3 valori reieșite în teste, se rotunjește la cea mai apropiată valoare întreagă. Media celor 3 valori nu trebuie să depășească 3 secunde (conform SR EN 659). Acest test este unul foarte subiectiv. Rezultatele testelor sunt direct influențate de operatorul ales. Contează foarte mult dacă mărimea mănușii era potrivită pentru acest operator, dacă acesta avea sau nu experiența în efectuarea acestor teste”, se mai arată în contestație.

Fabrica de ambulanțe și un șef de la contrainformații militare

Firma Deltamed, unul dintre principalii furnizori de ambulanțe și aparatură medicală de specialitate, a câștigat contracte de zeci de milioane de euro de la stat.

Deltamed a câștigat, din 2007 până în prezent, singură sau în consorții cu alte firme, contracte cu instituții de stat, din care cu IGSU în cea mai mare parte, în valoare de 475 milioane de lei și 278 milioane de euro.

Cifra de afaceri a companiei, în perioada 2007-2019, a fost de 755,8 milioane de lei.

În 2015, Primăria Cluj Napoca a cumpărat o ambulanță de la SC Deltamed, firmă patronată de Dan Vasile Gorgan, prietenul secretarului de stat, Raed Arafat. Pentru licitația ”Autospecială de intervenție necesară Departamentului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, municipalitatea clujeană a dat 178.800 de lei, fără TVA.

În funcția de șef al IGSU a fost numit generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi. În noiembrie 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că Dan-Paul Iamandi a fost recrutat de organele de contrainformații militare „pentru încadrarea informativă a militarilor în teren și a cadrelor din unitatea să „în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplină militară””. Potrivit CNSAS, Iamandi a folosit numele conspirativ „Ioan Popă”, dar nu a semnat un angajament și nici nu a transmis informații către Securitate, astfel că nu i se poate atribui calitatea de colaborator sau lucrător al Securității.

Peste 9 milioane de euro din două contracte

Recent, compania Deltamed a câștigat, tot de la IGSU, un contract, pentru furnizarea unei ambulanțe speciale pentru transportul nou-născuților, în valoare de 3.355.540 euro, fără TVA. Banii vor fi împărțiți cu firma AVANT MARIS MEDICAL,  societate înființată în Târgu Mureș, orașul în care și-a început cariera Raed Arafat. Inițial, afacerea a fost deschisă de CHIRA-PELIKAN ILEANA-CLAUDIA și ROZSA MIHAI-ROBERT care dețineau cote egale. Acum, CHIRA-PELIKAN ILEANA-CLAUDIA deține 80% din acțiunile Avant și funcția de administrator, iar restul acțiunilor îi aparțin lui IVAN TEODOR SORIN. ROZSA MIHAI-ROBERT, din Târgu Mureș, a fost asociat cu Cozmin Gușă și Csaba Bartoş în cadrul firmei ELLAAL GOLDBERG SA.

Tot anul trecut, Deltamed a câștigat de la IGSU un contract în valoare de 5.769.750 euro, fără TVA, pentru furnizarea de autospeciale care pot transporta mai multe victime. A fost singura societate care s-a înscris la licitație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.