Firma Pro RSQ, înființată în Cluj Napoca și mutată ulterior la Iași, câștigă de ani buni licitații publice în domeniul medical. Anul trecut, firma a câștigat aproape un milion de euro de pe urma contractelor încheiate, în special, cu spitalele militare din țară. Unul dintre concurenții firmei este societatea clujeană Deltamed, însă lupta este mai mult de fațadă pentru că există o serie de indicii care arată că societatea Pro RSQ SA este controlată, de fapt, tot de Deltamed.

Una dintre cele mai prolifice firme care livrează aparatură și consumabile medicale spitalelor din țară este SC Pro RSQ SA, o firmă cu acțiuni la purtător. Inițial, societatea a fost înființată la Cluj Napoca, însă a fost mutată la Iași.

Compania este patronată de două persoane: MARINCA DORU BOGDAN și Nistor Mihai Dorin, doi angajați sau foști angajați de-ai Deltamed.

Însă, compania nu este a celor doi, ci a altcuiva, pentru că este o firmă cu acțiuni la purtător. Grație legislației din România, proprietarul acțiunilor la purtător poate fi oricine: președintele României, al Kenyei, Raed Arafat, etc. Însă în cadrul afacerilor, licitațiilor publice câștigate sau al modificărilor făcute în structura societății sunt lăsate câteva indicii care pot creiona cine se află în spatele acestei societăți.

Raluca Gavrilaș, unul dintre reprezentanții societății PRO RSQ SA, a declarat că va transmite conducerii întrebările reporterilor Gazetei de Cluj. ”Voi transmite întrebările dumneavoastră celor din conducere. Dacă vor dori o să primiți un punct de vedere”.

Spre exemplu, cei doi acționari nu au, de fapt, prea multe lucruri de zis în cadrul Pro RSQ SA. În 2014, Marinca și Nistor au renunțat la calitatea lor de cenzori și în locul lor au fost desemnate trei societăți care se ocupă de contabilitate și servicii de audit: TOREX DOI, POLAREX IMPEX și TPA TRANSILVANIA CONTAX – S.R.L.

De asemenea, administratorul societății Pro RSQ este Gavrilă Georgeta Daniela, care mai are și calitatea de acționar și administrator la SC Deltamed, firma patronată de Dan Gorgan.

Despre Deltamed, toată lumea știe că este una dintre cele mai mari firme din România care se ocupă de furnizarea de echipamente medicale și autoutilitare de intervenție.  De altfel, Pro RSQ SA are deschis un punct de lucru la adresa Gilau, Ferma 8, Hala 24, jud. Cluj, adică unde își are sediul și societatea Deltamed.

Pe un ștuț vine un milion de euro, pe altul câteva sute

Anul trecut, firma a încheiat mai multe contracte în domeniul medical în valoare totală de patru milioane de lei, fără TVA.

SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMATIEI a cumpărat de la Pro RSQ un defribilator automat în valoare de 21.400 de lei, fără TVA,

Spitalul Militar de Urgență din Sibiu a cumpărat un ventilator volumetric adult/copil portabil în valoare de 51.998 de lei, fără TVA, Spitalul Militar din Constanța a cumpărat consumabile medicale în valoare de aproape 2.000 de lei, SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA DROBETA TURNU SEVERIN a cumpărat aparatură medicală în valoare de 13.441 lei, Spitalul Militar din Iași a cumpărat aparatură în valoare de aproape 60.000 de lei, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”

A cumpărat un ”Sistem integrat de ventilație, defibrilare și monitorizare” în valoare de 361.788 de lei, SPITAL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ „PIUS BRINZEU” TIMIȘOARA a încheiat un contract pentru furnizarea de materiale sanitare în valoare de 2.479.723, în situația în care estimarea inițială a contractului a fost de peste 5,5 milioane de lei (!), iar SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ SF. APOSTOL ANDREI din Constanța a încheiat un acord cadru pentru achiziția de sisteme ”tubulatură ventilație artificială compatibilă cu dispozitivele de ventilație MEDUMAT” în valoare de 1.094.580 de lei.

Off-shore-urile mioritice

Firmele cu acțiuni la purtător au un statut ingrat pentru că nu se poate verifica cine este adevăratul proprietar al acestui tip de societăți comerciale. Unul dintre exemplele cele mai elocvente ale societăților cu acțiuni la purtător este Tel Drum, firma prin care Liviu Dragnea a câștigat sute de contracte publice. USR a inițiat un proiect de lege prin care se interzicea acestor firme să participe la licitațiile publice, dar el a fost respins. Potrivit textului legislativ, se interzice atribuirea prin procedură simplificată a contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru către operatorii economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător, precum şi participarea la concursurile de soluţii prin aplicarea unor proceduri simplificate a operatorilor economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător.

Un alt proiect de lege depus de PNL prevede că autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar ofertantul obligația de a prezenta deținătorul sau beneficiarul acțiunilor la purtător, în cazul în care societatea respectivă sau chiar subcontractanți ai săi sunt organizați ca societăți pe acțiuni și cu capital social reprezentant prin acțiuni la purtător. Proiectul se află încă în dezbatere de doi ani.

Societăți comerciale anonime sunt, în general, cei mai activi câștigători ai procedurilor de achiziție publică. Cele mai recente date disponibile ne evidențiază faptul că, deși par puține, cele aproximativ 360 de societăți comerciale existente în România cu acțiuni la purtător au câștigat contracte la nivelul zecilor de miliarde de euro, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Banii grei vin cu ambulanța

Însă adevăratele licitații sunt câștigate de firma Deltamed. Spre exemplu, în toamna trecută IGSU a acordat contractul cadru ”Container suport logistic al intervenției cu echipamente individuale de protecție” asocierii formate din firmele Grădinariu Import Export și Deltamed. Valoarea lui se situează între 21.298.000 și 21.773.200 de euro, fără TVA. După 10 zile de la încheierea lui, Deltamed a semnat cu IGSU primul contract subsecvent în valoare de 5.316.300 de euro.

IGSU face această achiziție în contextul în care, la jumătatea acestui an s-a încheiat proiectul european Multirisc în cadrul căruia Inspectoratul a cumpărat tipuri similare de containere pentru intervenții în valoare de 160 de milioane de lei. Și în cadrul acestui proiect una dintre firmele cu care IGSU a încheiat contracte este Deltamed. Firma clujeană a primit peste 10,4 milioane de euro pentru furnizarea unei autospeciale.

Dacă până acum cei de la Deltamed câștigau majoritatea licitațiilor fără a avea nevoie de parteneri, în ultimul timp marile contracte sunt semnate în cadrul unor asocieri.

Deltamed a făcut afaceri în colaborare cu Mira Telecom în cadrul proiectului „Sustenabilitate, Mobilitate, Accesibilitate în Regiunea Transfrontalieră Constanţa – Dobrich – Infrastructură de Transport” pe care firma clujeană l-a câștigat în asociere cu societatea Mira Telecom. 

Unul dintre acționarii firmei Mira Telecom, Dragoș Băsmăluță, este asociat într-o altă firmă, abonată la contracte pe bani publici, cu fiica fostului director adjunct al SRI, generalul în rezervă Dumitru Zamfir, poreclit și “Timpanul”, condamnat, între timp, la închisoare cu suspendare. MIRA Telecom a primit, în perioada 2007-2017, sute de contracte de la instituțiile statului. 57 dintre acestea, consemnate pe SEAP, au avut drept clienţi nu mai puțin de 30 de instituții publice, iar valoarea acestora se ridică la 60 de milioane de euro.

Un alt contract dat de IGSU către Deltamed este pentru furnizarea unei autospeciale pentru descarcerări. Valoarea a fost de 9.504.839,99 de euro și achiziția face parte dintr-un contract cu o valoare cuprinsă între 15.841.400 – 17.490.000  de euro.

Afaceri militare

În cursul acestei veri, IGSU a încheiat contractul cadru cu asocierea firmelor Stimpex – Romprim – Deltamed.

Unul dintre administratorii de la Stimpex, Marin Stefan, este acționar și administrator la SC ROM OFFSET MANAGEMENT & PRODUCTION SRL, o companie la care Bogdan Ceaușelu este acționar majoritar. Cel din urmă este fiu de general și împreună cu fostul ministru Sebastian Vlădescu au făcut afaceri cu furnituri militare. La sfârșitul anilor 90, Bogdan Ceauselu, Otto Breuer si Sebastian Vladescu s-au asociat în cadrul firmei Boss Exim Trading Group SRL, care acum este radiată. Breurer este general în rezervă și a fost fost director adjunct al Canalului Dunăre – Marea Neagră pe vremea lui Ceausescu. Cei trei au exportat tehnică militară românească în Africa. De asemenea, Breuer a făcut o serie de afaceri și în Kuweit, unde a fost detașat ca ca militar activ pentru a ajuta la stingerea incendiilor de la sondele petroliere.

Afaceri marca Deltamed

Firma Deltamed este patronată de  GORGAN VASILE DAN (acționar majoritar), TOPARCEAN RAZVAN ADRIAN, GAVRILA GEORGETA DANIELA, OSAN DAN IOAN și OSAN GEORGE MIHAI. Administratorii firmei sunt Topârcean și Gavrilă. Potrivit Ministerul de finanțe, în 2018 compania a avut o cifră de afaceri de peste 156 de milioane de lei și un profit de 12,4 milioane de lei la aproape 50 de angajați.

Pentru același an fiscal, PRO RSQ SA a avut o cifră de afaceri de 800.000 de lei, a declarat pierderi de 35.000 de lei și 4 angajați.

Citeste si Patronul Deltamed ia peste 10 milioane de euro de pe ”tarlaua” amicului Raed Arafat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.