Firma clujeană Deltamed, condusă de Dan Vasile Gorgan, s-a asociat cu societatea Stimpex, condusă de o ”suveică” în care sunt prinși fii de generali, asociați de-ai lui Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Boc, precum și un fost ”locotenent” de-a lui Sorin Ovidiu Vântu și au câștigat un contract cadru cu o valoare cuprinsă între 15.841.400 și 17.490.000 de euro. Instituția care a pus la bătaie acești bani este INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ (IGSU) generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, fost ofițer de contrainformații înainte de anii 90. 

La începutul acestei luni, Deltamed a semnat un contract cu IGSU pentru furnizarea unei autospeciale pentru descarcerări. Valoarea a fost de 9.504.839,99 de euro și achiziția face parte dintr-un contract cu o valoare cuprinsă între 15.841.400 – 17.490.000  de euro.

În cursul acestei veri, IGSU a încheiat contractul cadru cu asocierea firmelor Stimpex – Romprim – Deltamed.

Acționariatul companiei Stimpex este format din  ISTRATE MARCEL, TOROIPAN CRISTIAN, STAMATOIU ISIDOR, CHIVU COSTEL, MOLDOVAN VASILE, SIMA MIHAI LAURENTIU, CRANGANU NICOLAE, CHIRCU GEORGE, GALITA GABRIEL GHEORGE și PRODEA AUREL, iar administratori sunt ISTRATE MARCEL.  MARIN STEFAN și ISTRATE VLAD CONSTANTIN.

Sorin Ovidiu Vantu

Toroipan se află în sfera de influență a lui Sorin Ovidiu Vântu, prin legătura lui cu locotenentul lui SOC, Ovidiu Luca. Toroipan este asociat cu Luca în cadrul SC Global Video Media SA și firma PSV Company SA, o altă societate aflată în sfera de influență a lui Vântu. Anul trecut, Liviu Luca a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul Petromservice. Potrivit unor informații, Cristian Toroipan ar fi verișorul soției lui Liviu Luca.

Vânzări de armament în Africa

Unul dintre administratorii de la Stimpex, Marin Stefan, este acționar și administrator la SC ROM OFFSET MANAGEMENT & PRODUCTION SRL, o companie la care Bogdan Ceaușelu este acționar majoritar. Cel din urmă este fiu de general și împreună cu fostul ministru Sebastian Vlădescu au făcut afaceri cu furnituri militare. La sfârșitul anilor 90, Bogdan Ceauselu, Otto Breuer si Sebastian Vladescu s-au asociat în cadrul firmei Boss Exim Trading Group SRL, care acum este radiată. Breurer este general în rezervă și a fost fost director adjunct al Canalului Dunăre – Marea Neagră pe vremea lui Ceausescu. Cei trei au exportat tehnică militară românească în Africa. De asemenea, Breuer a făcut o serie de afaceri și în Kuweit, unde a fost detașat ca ca militar activ pentru a ajuta la stingerea incendiilor de la sondele petroliere. Acolo și-a făcut legături cu una dintre cele mai mari companii din lume, Mohamed Abdulmohsin Kharafi & Sons, cu care a și înființat câteva afaceri în România.

Sebastian Vladescu

Din 2014 până la începutul acestui an, fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a ocupat funcția de președinte al CA din cadrul Romcab. Locul lui a fost preluat de Zoltan Prosszer, directorul general şi acţionarul companiei majoritar cu 59 milioane de lei capitalizare. Vlădescu a declarat că s-a retras singur din această funcție din cauza unei anchete penale în cadrul căreia este vizat. El este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, în dosarul Rompetrol 2.

Fostul ministru a fost pus sub acuzare în iunie anul trecut, în acest dosar alături de foştii miniştri Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu şi Gheorghe Pogea. Tot atunci, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale acestora. Sebastian Vlădescu a fost ministru al Finanţelor în guvernele Tăriceanu şi Boc.

Fabrica de ambulanțe Deltamed

Firma Deltamed este patronată de  GORGAN VASILE DAN (acționar majoritar), TOPARCEAN RAZVAN ADRIAN, GAVRILA GEORGETA DANIELA, OSAN DAN IOAN și OSAN GEORGE MIHAI. Administratorii firmei sunt Topârcean și Gavrilă. Potrivit Ministerul de finanțe, anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de aproape 71 de milioane de lei și un profit de doar 2,3 milioane de lei

Dan Vasile Gorgan

Firma Deltamed, unul dintre principalii furnizori de ambulanțe și aparatură medicală de specialitate, a câștigat contracte de zeci de milioane de euro de la stat. Între 2010 și 2012, SC Deltamed, firma clujeanului Dan Gorgan, a câştigat peste două milioane de euro de pe urma licitaţiilor organizate de diverse administraţii judeţene care au dorit să cumpere ambulanţe tip SMURD şi aparatură conexă serviciilor medicale de acest tip. La data respectivă, Ministerul sănătății a cumpărat centre mobile pentru recoltarea sângelui în valoare de peste un milion de euro. Afacerea a fost făcută prin intermediul subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, unul dintre apropiaţii patronului SC Deltamed, Dan Gorgan. Ulterior, ambulanțele furnizate de Deltamed au ajuns să fie folosite de fundația Crucea Roșie, din care făcea parte și Mihaela Geoană în calitate de membru onorific.

În 2015, Primăria Cluj Napoca a cumpărat o ambulanță de la SC Deltamed, firmă patronată de Dan Vasile Gorgan, prietenul secretarului de stat, Raed Arafat. Pentru licitația ”Autospecială de intervenție necesară Departamentului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, municipalitatea clujeană a dat 178.800 de lei, fără TVA.

În 2016, compania clujeană Deltamed, specializată în afacerile cu Ministerul Sănătății, a încheiat un contract cu Universitatea Babeș Bolyai în valoare de 324.500 de lei. Contractul ”Achizitie de instalatii, echipamente si instrumente independente pentru cercetare si componentele acestora” a fost atribuit prin procedura ”invitație de participare”, adică cei de la UBB au lansat o invitație firmei Deltamed, care a venit cu o ofertă.

Gorgan se leapădă de prietenia cu Arafat

Potrivit reprezentanților Deltamed, ”se reia obsesiv temă unei ”prietenii de decenii’’ care i-ar lega pe ”cei doi foști colegi de studenție”, respectiv pe d-nul dr. Arafat și dl. Gorgan, fondatorul Deltamed. Nu doar că nu au fost colegi de facultate, cei doi nu au fost nici măcar colegi de Universitate, unul absolvind Universitatea de Medicină și Farmacie (în acea perioadă Institutul Medico-Farmaceutic), celălalt Universitatea Babeș-Bolyai ! Nici măcar anii de studenție nu li se suprapun decât parțial. O simplă verificare printre foștii colegi de facultate și prieteni din acea perioadă ai celor doi ar arăta foarte rapid că ambii aveau alte cercuri de prieteni. Nici un jurnalist însă nu a dorit să facă o astfel de verificare, preferând să intoxice prin preluarea poveștii cu ”prietenia din studenție”. Legătura dintre cei doi este una strict profesională, fără nici o componența personală, așa cum o relație de prietenie ar trebui să aibă.        

Un general de contrainformații pus șef la IGSU


Dan-Paul Iamandi

În funcția de șef al IGSU a fost numit generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi. În noiembrie 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că Dan-Paul Iamandi a fost recrutat de organele de contrainformații militare „pentru încadrarea informativă a militarilor în teren și a cadrelor din unitatea să „în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplină militară””. Potrivit CNSAS, Iamandi a folosit numele conspirativ „Ioan Popă”, dar nu a semnat un angajament și nici nu a transmis informații către Securitate, astfel că nu i se poate atribui calitatea de colaborator sau lucrător al Securității.

În urma publicării acestui articol, compania Deltamed a transmis următorul DREPT LA REPLICA

”Dorim să facem o precizare cu privire la articolul de presă publicat în Gazeta de Bistrița în data de 05.10.2019 și Gazeta de Cluj în data de 07.10.2019, articol preluat ulterior și de către alte publicații, intitulat „Deltamed s-a asociat cu firma unor foști ofițeri de contrainformații pentru un contract de 17 milioane de euro”. Din cuprinsul articolului se poate deduce în mod total eronat faptul că societățile DeltamedStimpex si Romprim au depus împreună oferta în cadrul unei licitatii organizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În fapt, cele 3 societăți au depus oferte individuale, concurente.

Conform procedurii publice, se semnează un acord cadru cu primele 3 oferte calificate din punct de vedere tehnic și financiar. Pe durata acordului cadru, se semnează contracte subsecvente cu ofertantul clasat pe locul 1, iar în cazul în care se dovedește că acesta nu dispune de capacitate de productie, din orice motive, achizitorul se adresează, în ordine, ofertanților clasați pe următoarele două locuri, pentru a duce la bun sfârșit proiectul vizat.

Menționăm faptul că încurajăm cu orice ocazie presa liberă și necenzurată, înțelegând de asemenea importanța investigațiilor jurnalistice documentate, însă în egală măsură considerăm că extragerea unor informații din context, reinterpretarea lor și prezentarea în această manieră discordantă realității influențează în mod negativ calitatea știrilor si, implicit, opinia publică”, arată Ioana-Cristina Szabo, Specialist Marketing și Comunicare din cadrul Deltamed.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.