Compania clujeană Deltamed a primit un contract fără licitație de la OFICIUL NAȚIONAL PENTRU ACHIZIȚII CENTRALIZATE în valoare de jumătate de milion de euro. ONAC a cumpărat de la societate ventilatoare medicale chinezești cu prețul de 22.000 euro/bucata în situația în care pe piață aceste aparate se vând cu sume de cuprinse între 10.000 și 15.000 euro, fără discountul pe care îl acordă, de obicei, firmele.
Însă, partea cea mai consistentă din achiziția de ventilatoare medicale făcută de ONAC, în valoare de 5,7 milioane euro, fără TVA, a mers către subsidiara din România a companiei americane General Electric. Și acest contract a fost atribuit tot fără licitație.
Luna trecută, ONAC a semnat cu firma clujeană Deltamed contractul în valoare de 440.000 euro, fără TVA, pentru furnizarea de ventilatoare medicale model SV 300. Astfel, societatea condusă de Dan Gorgan va vinde către ONAC 20 de bucăți de ventilatoare medicale model Mindray SV 300, la prețul de 22.000 euro/bucata.
Însă, un aparat Mindray SV300 costă, pe site-ul Cardomedical, firmă care comercializează aparatură medicală, puțin peste 10.000 de euro. O altă societate care comercializează aparatură medicală a transmis o ofertă de preț pentru un ventilator medical de acest tip în valoare de 15.400 euro. Iar reprezentantul societății a fost extrem de dornic să vândă aparatura în condițiile unui ”discount avantajos” în cazul unei comenzi ferme.
Celălalt contract încheiat între ONAC și General Electric Medical Systems Romania SRL, în valoare de 5.790.000 euro, fără TVA, pentru achiziția a 300 de ventilatoare medicale model Carescape R860, la prețul de 19.300 euro/bucata, a fost dat tot fără licitație publică.
De această dată, prețul afișat de Cardiomedical a fost de 5,555 dolari pentru un ventilator medical model Carescape R860.
În cazul atribuirilor ambelor contracte motivul pentru neorganizarea licitațiilor a fost ”extremă urgență” ”Achiziția de echipamente medicale pentru constituirea stocurilor de urgență medicală în baza OUG nr. 11/2020 cu modificările și completările ulterioare”.
De asemenea, reprezentanții ONAC au admis doar ofertele Deltamed și General electric la negocierile pentru atribuirea contractelor.
Doar în cursul ultimelor două luni din acest an, compania clujeană Deltamed a primit contracte de câteva milioane de euro de unitățile medicale din țară.
Trebuie menționat că la mijlocul anului, România a cumpărat de la o altă companie americană, Zoll, 200 de ventilatoare medicale. La recepția primului lot de ventilatoare s-a organizat și o ceremonie, la care au fost prezenți fostul premier, Ludovic Orban, ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, Raed Arafat și alți oficiali. La acea dată prețul pe bucată a fost de 11.305 euro.
Fabrica de ambulanțe
Firma Deltamed, unul dintre principalii furnizori de ambulanțe și aparatură medicală de specialitate, a câștigat contracte de zeci de milioane de euro de la stat. Între 2010 și 2012, SC Deltamed, firma clujeanului Dan Gorgan, a câştigat peste două milioane de euro de pe urma licitaţiilor organizate de diverse administraţii judeţene care au dorit să cumpere ambulanţe tip SMURD şi aparatură conexă serviciilor medicale de acest tip. La data respectivă, Ministerul sănătății a cumpărat centre mobile pentru recoltarea sângelui în valoare de peste un milion de euro. Afacerea a fost făcută prin intermediul subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, unul dintre apropiaţii patronului SC Deltamed, Dan Gorgan. Ulterior, ambulanțele furnizate de Deltamed au ajuns să fie folosite de fundația Crucea Roșie, din care făcea parte și Mihaela Geoană în calitate de membru onorific.
În 2015, Primăria Cluj Napoca a cumpărat o ambulanță de la SC Deltamed, firmă patronată de Dan Vasile Gorgan, prietenul secretarului de stat, Raed Arafat. Pentru licitația ”Autospecială de intervenție necesară Departamentului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, municipalitatea clujeană a dat 178.800 de lei, fără TVA.
În 2016, compania clujeană Deltamed, specializată în afacerile cu Ministerul Sănătății, a încheiat un contract cu Universitatea Babeș Bolyai în valoare de 324.500 de lei. Contractul ”Achizitie de instalatii, echipamente si instrumente independente pentru cercetare si componentele acestora” a fost atribuit prin procedura ”invitație de participare”, adică cei de la UBB au lansat o invitație firmei Deltamed, care a venit cu o ofertă.
Unul dintre cele mai consistente contracte pe bani publici a fost încheiat de firma Deltamed în cursul anului trecut. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a semnat un contract cadru în valoare de peste 21 de milioane de euro cu Grădinariu Import Export și Deltamed, pentru un container care asigură suportul logistic în cadrul intervențiilor. După 10 zile de la semnarea acordului cadru, IGSU a încheiat cu firma clujeană Deltamed un contract de 5,3 milioane de euro.
În funcția de șef al IGSU a fost numit generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi. În noiembrie 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că Dan-Paul Iamandi a fost recrutat de organele de contrainformații militare „pentru încadrarea informativă a militarilor în teren și a cadrelor din unitatea să „în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplină militară””. Potrivit CNSAS, Iamandi a folosit numele conspirativ „Ioan Popă”, dar nu a semnat un angajament și nici nu a transmis informații către Securitate, astfel că nu i se poate atribui calitatea de colaborator sau lucrător al Securității.
Gorgan se leapădă de prietenia cu Arafat
Potrivit reprezentanților Deltamed, ”se reia obsesiv temă unei ”prietenii de decenii’’ care i-ar lega pe ”cei doi foști colegi de studenție”, respectiv pe d-nul dr. Arafat și dl. Gorgan, fondatorul Deltamed. Nu doar că nu au fost colegi de facultate, cei doi nu au fost nici măcar colegi de Universitate, unul absolvind Universitatea de Medicină și Farmacie (în acea perioadă Institutul Medico-Farmaceutic), celălalt Universitatea Babeș-Bolyai ! Nici măcar anii de studenție nu li se suprapun decât parțial. O simplă verificare printre foștii colegi de facultate și prieteni din acea perioadă ai celor doi ar arăta foarte rapid că ambii aveau alte cercuri de prieteni. Nici un jurnalist însă nu a dorit să facă o astfel de verificare, preferând să intoxice prin preluarea poveștii cu ”prietenia din studenție”. Legătura dintre cei doi este una strict profesională, fără nici o componența personală, așa cum o relație de prietenie ar trebui să aibă.
300 milioane euro cu sirene
IGSU a semnat cu societățile Deltamed, Renault Commercial Roumanie și Țiriac Auto un acord cadru pe o perioadă de patru ani pentru furnizarea a 2.990 de ambulanțe în valoare de 216,68 milioane de euro, fără TVA. În cadrul acestui acord, 780 de ambulanțe de tip B 4X2 vor fi livrate de Deltamed și Renault Commercial Roumanie, care vor încasa 51,45 milioane de euro, fără TVA. De asemenea, tot Deltamed și Țiriac Auto vor livra 2.210 de ambulanțe tip B 4X4 în valoare de 165,23 milioane de euro, fără TVA.