Aproximativ 2000 de directori din “deconcentratele” de la nivel local au fost demişi la finele săptămânii trecute. PNL va ataca la Curtea Constituţională ordonanţa prin care posturile, care iniţial le aparţineau au fost scoase la concurs. Totuşi, contestarea ordonanţei pare o dovadă de ipocrizie din partea PNL

Executivul a modificat Legea privind statutul funcţionarilor publici printr-o Ordonanţă de Urgenţă, motivul principal fiind posibilitatea de a-i “da afară” toţi şefii serviciilor deconcentrate care aparţineau fostei guvernări. Astfel, toţi oamenii instalaţi în funcţii de către fosta administraţie Tăriceanu au fost demişi în masă pentru a fi înlocuiţi cu “oamenii” PDL sau PSD. Totuşi, liderii PNL au anunţat că vor ataca ordonanţa la Curtea Constituţională. Demiterea directorilor de la deconcentrate una normală, în condiţiile în care programul de guvernare poate fi foarte greu dus la îndeplinire dacă la nivel local reprezentanţii guvernului nu sunt de aceeaşi coloratură ca şi membrii executivului. Or, în aceste condiţii, gestul liberalilor poate fi interpretat ca fiind unul ipocrit, mai ales în condiţiile în care anul 2007, după ce PD a fost scos de la guvernare, PNL şi-a numit la toate regiile membrii de vază ai partidului.

Posturi scoase la mezat

Mii de directori din toată ţara, de la ANAF, Garda Financiară, inspectori sanitar-veterinari sau şcolari din unităţile deconcentrate au fost demişi vinerea trecută, când a expirat termenul de înştiinţare emis de autorităţi, potrivit ordonanţei deconcentratelor, adoptată săptămâna trecută de Guvern. În următoarele 30 de zile urmează să se organizeze concursuri pentru ocuparea funcţiilor care intră în categoriile vizate de ordonanţa adoptată de Guvern. Posturile de directori sau directori adjuncţi din ANAF, Garda Financiară, vămi, inspectori şcolari sau sanitar-veterinari, directori de Case de Cultură sau ale corpului didactic vor fi scoase “la licitaţie”. Numirile se vor face pe baza unui proiect de management redactat pe patru ani, iar directorii vor fi numiţi de şefii autorităţilor în urma unor evaluări. Jumătate din cei afectaţi de conţinutul acestui act normativ aparţin Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP). Serviciile deconcentrate vor fi conduse de un director coordonator al cărui mandat poate fi încheiat pe o perioadă de cel mult patru ani, aproximativ cât durează o guvernare în mod obişnuit. Printre serviciile deconcertate se numără Direcţiile de Sănătate Publică, Casele de Asigurări şi Sănătate Publică, Direcţiile pentru Cultură, Culte, Patrimoniu Cultural, Comisariatele pentru Protecţia Consumatorului, Oficiile Teritoriale pentru IMM-uri.

Lipsă de transparenţă

Actul despre care liderii coaliţiei spun că va servi la uşurarea aplicării programului guvernamental la nivel naţional nu a fost supus dezbaterii publice a societăţii civile înainte de adoptare. Lipsa transparenţei a fost justificată de autorităţi prin "evitarea atingerii interesului public". Legea transparenţei decizionale obligă autorităţile să informeze în prealabil, din oficiu, asupra problemelor de interes public care urmează să fie dezbătute, precum şi asupra proiectelor de acte normative, să consulte cetăţenii şi asociaţiile legal constituite în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative şi să asigure participarea activă a cetăţenilor la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative.

Ministere şi directori
 
Serviciile care aparţin de Ministerul Muncii sunt direcţiile de muncă şi protecţie socială, organismele intermediare regionale pentru POS Resurse Umane, inspectoratele de muncă, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, casele de pensii, inspectoratele sociale regionale şi compartimentele judeţene de inspecţie socială, agenţiile de prestaţii sociale. Ministerul Tineretului şi Sportului are în subordine direcţiile judeţene pentru sport, direcţiile judeţene pentru tineret, complexurile sportive naţionale şi municipale, cluburile sportive municipale şi orăşeneşti, casele de cultură studenţeşti, iar Ministerul Finanţelor – direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, direcţiile regionale şi judeţene pentru accize şi operaţiuni, secţiile judeţene ale Gărzii Financiare.

 
În subordinea Ministerului Agriculturii sunt direcţiile judeţene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor, inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, centrele judeţene de plăţi şi intervenţie pentru agricultură, oficiile judeţene de consultanţă agricolă şi cele pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, oficiile de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit, oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene şi direcţiile silvice judeţene. Ministerul Mediului răspunde de agenţiile regionale şi judeţene de protecţie a mediului, comisariatele regionale şi judeţene ale Gărzii de Mediu, organismele intermediare regionale pentru POS Mediu şi de direcţiile de ape regionale şi judeţene ale Autorităţii Apele Române. Ministerul Economiei are în subordine filialele teritoriale ale Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei, Ministerul Educaţiei – inspectoratele şcolare judeţene, iar Secretariatul General al Guvernului – direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, direcţiile de statistică regionale şi judeţene, unităţile teritoriale ale ANRM şi inspectoratele teritoriale şi regionale de stat în construcţii.

PNL atacă

Nemulţumit de ordonanţa de urgenţă care instituie numirea politică a şefilor de deconcentrate, PNL va ataca la Curtea Constituţională această ordonanţă, a declarat primvicepreşedintele liberal Ludovic Orban. Calificând-o drept un act al "unei trupe de ocupaţie" şi nu a unui guvern, Orban a declarat vinerea trecută că partidul liberal este pregătit să acorde asistenţă juridică funcţionarilor publici destituiţi în baza respectivului actului normativ pentru a ataca eventualele decizii abuzive în contencios administrativ. Orban a avertizat că PNL este pregătit să formuleze plângeri penale împotriva fiecărui ministru care va apela la prevederile acestei ordonanţe, pentru abuz în serviciu contra interesului public şi contra interesului privat.

Consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter, fostul senator UDMR a afirmat că demersul PNL este unul strict electoral. “Acest demers este unul legal, constituţional, dacă se respectă condiţiile. Facem parte din viaţa politică şi fiecare partid încearcă să capteze atenţia unor categorii sociale. PNL încearcă acum să capteze atenţia funcţionarilor publici”, a afirmat Peter Eckstein Kovacs.

Marius Nicoară, liderul PNL Cluj a afirmat că demitere directorilor deconcentratelor este ilegală. “Sunt parte la această decizie. Se politizează numirea şefilor de deconcentrate. Sperăm să conştientizeze şi Curtea Constituţională că aceste demers este unul neconstituţional. Puteţi vedea că în numirile de acum patru ani ale acestor directori nu s-a ţinut cont de apartenenţa politică, dintre aceştia făcând parte şi membri PSD sau PD”, a declarat Marius Nicoară.

Liderul PSD Cluj-Napoca, Remus Lăpuşan consideră că gestul reprezentanţilor PNL este unul ipocrit. “Cei de la PNL îşi apără clienţii politici. Dacă îmi aduc aminte bine, în 2005 ei erau cei care au dorit schimbarea tuturor directorilor exact din aceleaşi motive. Atunci ei erau la guvernare şi îşi doreau oamenii lor în funcţii. Se pare că memoria celor de la PNL e scurtă. Mie mi s-ar fi părut normal ca aceşti directori să îşi prezinte singuri demisiile”, a afirmat Remus Lăpuşan. În acelaşi ton a fost şi liderul judeţean al PSD. “În trecut, ei au schimbat toată structura administrativă, cel puţin la nivel judeţean. Acum este de competenţa Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă ordonanţa de urgenţă este constituţională sau nu. Declaraţiile lor se aseamănă cu cele ale noastre din anul 2005. Pe atunci, ei au politizat, nerespectând legea, structura administrativă”, a declarat Vasile Soporan.

 
Adina Fartuşnic

2 COMENTARII

  1. niste gunoaie ordinare!!!pana cand vor mai face ei ce vor cu noi, oamewnii care muncesc si isi vad de treaba?cum se poate sa vina pe asa o functie un nespalat analfabet, doar pt ca a cotizat la partid???jos cu gunoaiele!!!

  2. niste gunoaie ordinare!!!pana cand vor mai face ei ce vor cu noi, oamewnii care muncesc si isi vad de treaba?cum se poate sa vina pe asa o functie un nespalat analfabet, doar pt ca a cotizat la partid???jos cu gunoaiele!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.